Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00

Συνέλευση ΝΟ Ωφελούμενοι-ες

Αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως εργαζόμενους/ες και όχι ως "ωφελούμενους/ες". Δουλεύουμε τώρα, είτε έχουμε δουλέψει στο παρελθόν σε κοινωφελή προγράμματα στον δημόσιο ή σε voucher στον ιδιωτικό τομέα, είτε είμαστε άνεργοι/ες που η βασική μας διέξοδο για εργασία είναι αυτά τα προγράμματα, ή παρόμοιες μορφές επισφαλούς εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι αυτή η συνθήκη εργασίας ως "ωφέλεια" είναι μόνιμη, είναι μια συνθήκη που υπάρχει στο μέλλον για όλους μας.

Οι "ωφελούμενοι/ες" καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και προσφέρουμε φτηνή εργασία με μηδενικό κόστος για τα αφεντικά και το κράτος. Είναι επίσης μία εργασία χωρίς τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, επιδόματα, αποζημιώσεις για εργατικό ατύχημα, συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.α.) που έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική των μαζικών απολύσεων και της μείωσης του εργατικού κόστους. Μας θεωρούν "ωφελούμενους" που εξαιρούνται από το εργατικό δίκαιο και όχι εργαζόμενους, γιατί θεωρούν ότι μας κάνουν χάρη που μας προσφέρουν μια τέτοια "απασχόληση" με χαρτζιλίκι αντί για μισθό. Ταυτόχρονα, με τα διαρκώς αυξανόμενα κριτήρια που μπαίνουν από τον ΟΑΕΔ είναι ελάχιστοι όσοι/ες από εμάς δικαιούνται κι αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Ενάντια σε αυτή την υποτίμηση συμμετέχουμε σε αγώνες στους τόπους δουλειάς μας, αυτοοργανωμένους από τη βάση. Βασικός μας στόχος είναι η κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων με απώτερο σκοπό την κατάργηση στην πράξη αυτών των μορφών εκμετάλλευσης. Συλλογικά διεκδικούμε δικαιώματα που έχουμε ως "ωφελούμενοι", αλλά μας κρύβουν οι εργοδότες μας. Αλλά πέρα από τα υποτυπώδη δικαιώματα που έχουμε, απαιτούμε και τα πλήρη εργασιακά/ασφαλιστικά/συνδικαλιστικά δικαιώματα ως εργαζόμενοι/ες που δεν αναγνωρίζουμε αυτό το καθεστώς ως "ωφέλεια".

πηγή : http://nofeloumeni.gr/
πηγή : email που λάβαμε στις 12 Ιανουάριος 20h