Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 στις 12.00

Συγκέντρωση ενάντια στην εκτρωματική σύμβαση

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΑ!

Είναι εμφανές πως οι συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι ειδικοί θεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ μετακυλούν το κόστος της παροχής των συναφών υπηρεσιών στους ώμους εργαζομένων κι ασφαλισμένων, καθώς το Κράτος αποποιείται ουσιαστικά οποιασδήποτε ευθύνης για το μέλλον των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής. Δε μας εκπλήσσει ότι Κράτος και Κεφάλαιο, που εξετάζουν τους ανθρώπους ως νούμερα, αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά ως πλεονάζον και άχρηστο εργατικό υλικό και ως μια λαμπρή ευκαιρία «εξυγίανσης» και «εξορθολογισμού» των δαπανών τους. Το γεγονός αυτό, εξάλλου, σημειώνεται στα πλαίσια διάλυσης του -όποιου- συστήματος κοινωνικής πρόνοιας κι έπειτα από την κατάρρευση όλων των σχετικών δημοσίων δομών (δημόσιων νοσοκομείων, σχολείων ειδικής αγωγής, κλπ).

Με πρόσχημα την κρίση του Κεφαλαίου, ο ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε κάθε φαντασία όταν αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε -εν μέσω εορταστικής περιόδου- την οριζόντια περικοπή δαπανών με τις σχετικές νέες συμβάσεις, αποφασίζοντας να καταβάλλει στο εξής απευθείας στα συμβαλλόμενα κέντρα κάποια ψίχουλα, μειώνοντας έτσι το ποσό δαπάνης μέχρι και 90%. Εξωφρενική είναι και η «παράλειψη» πρόνοιας για τα παιδιά με βαριές αναπηρίες, τα οποία χρήζουν κατ' οίκον θεραπευτικών παρεμβάσεων, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Ακόμα χειρότερα, φάνηκε ο εμπαιγμός του Κράτους προς τους ειδικούς θεραπευτές, το οποίο βάφτισε «κοινωνικό διάλογο» και «δημόσια διαβούλευση» την αποστολή ατομικών email, σε μια διαδικασία που διήρκησε 5 ημέρες, 3 εκ των οποίων ήταν αργίες. Στους δε ασφαλισμένους δεν κοινοποιήθηκε το παραμικρό, παρά μόνο η νέα δεσμευτική απόφαση.

Το προηγούμενο καθεστώς δεν ήταν τέλειο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που δίνονταν δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες ασφαλισμένων με βαριές αναπηρίες. Ωστόσο, το νέο καθεστώς μειώνει σε εξευτελιστικό βαθμό την εργατική δύναμη των θεραπευτών, που καλούνται να δουλέψουν για ένα και για δύο ευρώ ανά συνεδρία. Το ίδιο και τους ασφαλισμένους, που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, τη στιγμή μάλιστα που δρομολογείται η οριζόντια περικοπή των προνοιακών επιδομάτων. Απεναντίας, τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς η νέα σύμβαση αποτελεί όχημα για την επιβολή μαζικών απολύσεων, ενώ θα συνεχίσουν να δουλεύουν ανενόχλητα, με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και με πελάτες όσους ανήκουν στα ανώτερα οικονομικά στρώματα.

Εμείς, οι εργαζόμενοι θεραπευτές στα κέντρα ειδικής αγωγής, δεν πρόκειται να πληρώσουμε την κρίση του Κεφαλαίου, ούτε να δεχτούμε τις ασύλληπτες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στις οποίες προχωρούν τ' αφεντικά μας, γνωρίζοντας ότι κανένας επαγγελματίας υγείας δε θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την πρόοδο των περιστατικών του, τερματίζοντας τις θεραπείες. Εμείς, οι γονείς παιδιών με αναπηρίες και παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, δε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις του Κράτους και του Κεφαλαίου για κάλυψη των θεραπειών των παιδιών μας από την τσέπη μας, ούτε θα ανεχθούμε οι θεραπευτές μας, που αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας, να εξευτελίζονται. Παράλληλα, καταγγέλλουμε την επιδοκιμαστική ανακοίνωση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η οποία για μια ακόμη φορά δεν εκφράζει την άποψή μας, αλλά το συμφέρον του κρατικού κορβανά.

Ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, είναι οι κοινές δράσεις και η αλληλεγγύη. Ο αγώνας για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση είναι αγώνας των εργαζομένων, που παλεύουμε για τη διατήρηση των θέσεων και τη βελτίωση των όρων εργασίας μας. Είναι αγώνας όσων αρνούμαστε να δουλέψουμε απλήρωτοι ή με εξευτελιστικούς μισθούς. Είναι, επίσης, αγώνας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν πραγματικά δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να οργανωθούμε για την προάσπιση της ειδικής αγωγής και της τάξης μας, απέναντι στις εκάστοτε στοχεύσεις του Κράτους και του Κεφαλαίου.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για συγκρότηση ανεξάρτητων ταξικών κλαδικών σωματείων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς με το οποίο εργάζονται, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, ανεξάρτητα αν αυτή τη στιγμή εργάζονται ή είναι άνεργοι κι ανεξάρτητα από το πτυχίο τους. Δημιουργούμε δομές αλληλεγγύης, όπως απεργιακό ταμείο, προς τους απολυμένους συναδέλφους μας, εντός των σωματείων μας.

Καλούμε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όλους όσοι ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα των ειδικών θεραπειών, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, να ενώσουμε τις φωνές μας στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, την Παρασκευή 20/1 στις 12 το μεσημέρι για να μην αφήσουμε αυτή την εκτρωματική σύμβαση να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της πρόνοιας και για να μη μείνει ούτε ένα παιδί ούτε μία μέρα χωρίς ειδική θεραπεία.

  • Καμία περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή
  • Καμία απόλυση συναδέλφου
  • Καμία μείωση μισθού
  • Ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας
  • Καμία επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων
  • Σύσταση σωματείου των εργαζομένων στα κέντρα ειδικής αγωγής
  • Κοινοί αγώνες ασφαλισμένων και θεραπευτώνkladiki-igeias

πηγή : http://rocinante.gr/ochi-sti-simvasi-me-ton-e...