Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 στις 10.00 πμ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις χορηγίες ιδιωτών

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ.

Όλα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, έχει δημιουργηθεί στις σχολές μας μια ασφυκτική κατάσταση μέσα από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις και τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση της Παιδείας από το κράτος.
Η τελευταία δεκαετία έχει σημαδευτεί από τη συστηματική διάλυση των σχολών, με αφετηρία την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νόμο- πλαίσιο της κυβέρνησης ΝΔ το 2006 (προσπάθεια που μπλοκαρίστηκε από το φοιτητικό κίνημα με τις μαζικές καταλήψεις διαρκείας της περιόδου '06- '07). Το ίδιο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια αφενός με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αφεταίρου με την "αξιοποίηση" ιδιωτικών εταιρειών και χορηγών για την εύρεση οικονομικών πόρων.
Οι εν λόγω ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι τελικά οι μόνες που επωφελούνται από αυτό εις βάρος της Επιστήμης, των Τεχνών και του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η γνώση εξειδικεύεται με σκοπό να υπηρετεί το ιδιωτικό συμφέρον και όχι την πρόοδο των επιστημών, της παιδείας και της ελευθέρας διάδοσης των ιδεών. Έτσι, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τις αξίες του κοσμικού Πανεπιστημίου και καλούμαστε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου.
Η "δωρεά" του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στη βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) είναι κομμάτι της ίδιας στρατηγικής.
Η βιβλιοθήκη είναι μια απαραίτητη παροχή για όλους και για όλες που φοιτούν ή δουλεύουν στη σχολή μας. Παρότι η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη πρέπει να αποτελεί έναν πυρήνα προώθησης των γραμμάτων και της πληροφορίας όπου μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών, η μεταφορά της οργανώθηκε και έγινε πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία ενημέρωση προς τη φοιτητική κοινήτα της ΑΣΚΤ. Έτσι, μαθαίνουμε, για παράδειγμα, ότι το νέο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης θα διατίθεται για επιστημονικές ημερίδες. Όμως, ημερίδες οργανωμένες από ποιον και για ποιους; Μέχρι που θα φτάσει η "αξιοποίηση" της βιβλιοθήκης από το ίδρυμα Νιάρχος και με ποιο τρόπο θα αποφασίζεται το ποιος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κτίριο; (Να θυμίσουμε ότι λίγα χρόνια πίσω, την διάθεσή της να χορηγήσει τη σχολή είχε δείξει και η Τράπεζα Πειραιώς). Αυτά είναι ερωτήματα που απαιτούμε να απαντηθούν άμεσα από την Πρυτανεία και τους υπεύθυνους για θέματα αρμόδια με τη βιβλιοθήκη.
Τί μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά, όχι μόνο για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης αλλά και για το ίδιο το πρόγραμμα σπουδών μας, τις "ευκαιρίες" επαγγελματικής αποκατάστασης των φοιτητών του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ή τις προσλήψεις καθηγητών στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών;
Η είσοδος ιδιωτών σηματοδοτεί μια νέα περίοδο όπου όλοι όσοι έχουν δώσει τα χρήματά τους, θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην λειτουργία του Πανεπιστημίου, παραμερίζοντας τις συλλογικές διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου, ή του Συλλόγου Εργαζομένων, προκειμένου να αποφέρουν κέρδη σε αυτούς και τις εταιρείες τους.
Τέλος, η βιβλιοθήκη αυτή ανοίγει χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει, αφού ο αριθμός των εργαζομένων είναι κάτι παραπάνω από ελλιπής, με αποτέλεσμα ο χώρος της να είναι ανοικτός μόνο τις πρωινές ώρες (συγκεκριμένα μέχρι τις 15.00 μ.μ.), οι φοιτητές να μην μπορούν να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι να επωμίζονται διπλάσιο φόρτο εργασίας από αυτόν που τους αναλογεί.
Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία! Παλεύουμε για την ελευθερία της Τέχνης και των Επιστημών! Παλεύουμε για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση που δεν υπόκειται σε περιορισμούς και απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και όσων αποσκοπούν οποιοδήποτε κέρδος από αυτήν! Παλεύουμε για την ανεξαρτησία της Τέχνης με στόχο την αλλαγή της κοινωνίας και την αλλαγή της κοινωνίας για την ανεξαρτησία της Τέχνης!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Να περάσει βιβλιοθήκη και η λειτουργία της εξ ολοκλήρου στα χέρια του Πανεπιστημίου,
-Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό από το υπουργείο Παιδείας για την ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης,
-Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας συλλήβδην.

Ούτε μια σκέψη για επιχειρηματικά σχέδια που καπηλεύονται την κτιριακή περιουσία της ΑΣΚΤ ή το πρόγραμμα σπουδών και τον τρόπο λειτουργίας της!
Το Πανεπιστήμιο, οι πανεπιστημακοί χώροι και το πρόγραμμα σπουδών ανήκουν στους φοιτητές και τους εργαζομένους και όχι σε οποιοδήποτε "Σταύρο Νιάρχο"!

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 23/1 και ώρα 10.00 π.μ. στα επίσημα εγκαίνια της βιβλιοθήκης με μαζική κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου, των καθηγητών και των εργαζομένων της σχολής.

πηγή : https://www.facebook.com/events/635108646674326/