Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 5.00 πμ

Αναχώρηση για την αντιφασιστική διαδήλωση στη Σόφια

Στη Βουλγαρία, οι σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές εφαρμόζονται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουνε να μετακινηθούν προς τον ευρωπαϊκό βορρά. Από τη μια πλευρά, με την πολιτική του ερμητικού κλεισίματος των συνόρων (στη βάση της οποίας δολοφονήθηκε τουλάχιστον ένα άτομο που προσπάθησε να περάσει τα σύνορα από συνοριοφύλακα, ενώ ένα μικρό παιδί χαροπάλευε μετά από αστυνομική επίθεση σε καταυλισμό και ένας ακόμη νέος φυλακίστηκε μετά την εξέγερση στο camp του Harmanli) και από την άλλη με τη γνωστή συνύπαρξη της κρατικής επιδίωξης με την φασιστική δράση, η οποία στη Βουλγαρία πήρε μέχρι και τη μορφή κεφαλοκυνηγών στα σύνορα εναντίον μεταναστών και προσφύγων, με τη συμμετοχή γνωστών νεοναζί και εμπόρων ναρκωτικών. Το δόγμα «σφαίρες, απελάσεις, εγκλεισμός» στη Βουλγαρία πανηγυρίζεται ως κεντρική πολιτική όλων των κομμάτων.

Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα ανοχής στη φασιστική ρητορική και της αδυναμίας συγκρότησης αποτελεσματικής ευρύτερα κοινωνικής και ταξικής και κατά συνέπεια και αντιφασιστικής δράσης,έχουν αναπτυχθεί οι φασιστικές δυνάμεις. Κάθε χρόνο, από το 2003, στα μέσα Φεβρουαρίου, διοργανώνουν τη φασιστική παρέλαση στη μνήμη του φασίστα στρατηγού Κρίστο Λούκοφ, εκδήλωση που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φασιστικές μαζώξεις στα Βαλκάνια. Δεδομένου ότι οι Βούλγαροι φασίστες νοιώθουν ισχυροί, δεν δίστασαν να δώσουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα στη συνάντηση μίσους, προσκαλώντας στη Σόφια κάθε χρόνο όλη τη νεοναζιστική κουστωδία με οργανώσεις όπως η ισπανική Φάλαγγα, η ιταλική Κάζα Πάουντ, το ναζιστικό NPD Γερμανίας, και άλλες οργανώσεις από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.

Μάλιστα με αφορμή την παρέλαση αυτή, βρίσκουν χώρο ώστε να πραγματοποιούν κάθε χρόνο την ευρωπαϊκή τους συνάντηση, μια μέρα πριν τη διαδήλωση, στο Πλόβντιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Αν και σε αρκετές χώρες οι οργανώσεις αυτές είναι απαγορευμένες και βρίσκουν δυσκολίες από το αντιφασιστικό κίνημα να εμφανιστούν δημόσια, στη Βουλγαρία φαίνεται ότι απολαμβάνουν ιδιαίτερης φιλοξενίας. Με αυτόν τον τρόπο η Βουλγαρία μετατρέπεται σε φυτώριο του ευρωπαϊκού νεοναζισμού.

Οι Βούλγαροι φασίστες
εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική του νέο-εθνικισμού που επεκτάθηκε σε όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, κατόρθωσαν να αυξήσουν τις δυνάμεις τους εν μέσω γενικευμένης ιδεολογικής προπαγάνδας και κρατικής
επιθετικότητας. Η στρατηγική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι σύντροφοι στη Βουλγαρία έγκειται στην προσπάθεια να κινητοποιήσουν κόσμο από όλες τις διαθέσιμες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να αντιτεθούν στους νεοναζί. Έτσι το PAR (People Against Racism) μια αντιρατσιστική ομπρέλα που
συγκροτήθηκε στη Σόφια το 2011, επιχειρεί να προσεγγίσει πολιτικές κοινωνικές και ταξικές ομαδοποιήσεις που έχουν ως κοινή βάση τον αντιφασισμό. Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα αντιφασιστική συγκέντρωση έχει κατορθώσει να συσπειρώσει περίπου 100 άτομα.

Ως ΑΠΟ επιλέγουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των συντρόφων της συνέλευσης Antifa Sofia για αντιφασιστική διαδήλωση στις 12 Φλεβάρη, ώστε να σταθούμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες τους για την συγκρότηση ενός μετώπου ενάντια στους φασίστες και να συμβάλλουμε στην προώθηση της αντίληψης του αδιαμεσολάβητου και αντιθεσμικού αγώνα. Η φετινή διαδήλωση, οι σύντροφοι έχουν επιλέξει να μην καλεστεί την ίδια μέρα με την φασιστική παρέλαση, επιθυμώντας να ρίξουν το βάρος στη συγκρότηση του κοινωνικού μετώπου αντίστασης στη φασιστική απειλή. Θεωρούμε ότι μια τέτοια διαδικασία που εμπλέκει συντρόφους από διαφορετικές χώρες, λειτουργεί ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής παρουσίας, στην προοπτική της δημιουργίας πολιτικών δεσμών με συντρόφους από τη Βουλγαρία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Με τη φυσική μας παρουσία θέλουμε να ενδυναμώσουμε τη φωνή των συντρόφων μας και να σπάσουμε τον τσαμπουκά των φασιστών.

Καλούμε όλους όσους αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα της ανάληψης διεθνούς δράσης ενάντια στον φασισμό, τον ναζισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας και να πλαισιώσει την αντιφασιστική διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη στη Σόφια, 14.00 το μεσημέρι.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΉ 12/2

05.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ: 697 6022 582, 694 26 82 306

Ενημερώνουμε ότι το κόστος μεταφοράς και επιστροφής είναι συνολικά περίπου 10 ευρώ το άτομο. Όποια ομάδα επιθυμεί μπορεί ασφαλώς να φέρει το υλικό της.

image attachment

πηγή : mail received on 6 Φεβρουάριος 15h