Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30

Η Χιλη του Πατρισιο Γκουζμαν - Προβολές & Συζητήσεις



Η ΧΙΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΖΜΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ



«Μια χώρα χωρίς ντοκουμέντα είναι σαν μια οικογένεια χωρίς φωτογραφίες. Μια άδεια μνήμη». Ο πυρήνας της κινηματογραφικής πορείας του εμβληματικού χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουζμάν είναι η αποτύπωση της ιστορικής μνήμης της πατρίδας του, από την πρώτη του κινηματογραφική τριλογία «Η Mάχη της Χιλής» (1972-1979 - «Η Εξέγερση της Μπουρζουαζίας», «Το Πραξικόπημα», «Η Δύναμη του Λαού») μέχρι τις δυο πιο πρόσφατες ταινίες του, που φιλοξενούνται σε αυτό το αφιέρωμα. Στα «Νοσταλγώντας το Φως» (2010) και «Το Μαργαριταρένιο Κουμπί» (2015), ο Γκουζμάν συνθέτει μέσα από ποιητικές εικόνες και διεισδυτικές μεταφορές ένα φόρο τιμής στα μεγαλειώδη φυσικά τοπία και τα ιστορικά τραύματα της χώρας του. Ψάχνοντας στο παρελθόν, ο Γκουζμάν ατενίζει το παρόν και θέτει ερωτήματα για το μέλλον.

Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr www.eksegersi.gr

~Παρασκευή 10/2/2017~ ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ (Νostalgia de la luz, Χιλή, Γαλλία - Ισπανία - Γερμανία, 2010, 90')

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν
Φωτογραφία: Κατέλ Ντγιαν
Μοντάζ: Πατρίσιο Γκουζμάν, Εμανουέλ Ζολί
Μουσική: Μιράντα & Τομπάρ
Παραγωγή: Ρενάτε Σασέ, Μίκε Μάρτενς, Κριστόμπαλ Βισέντε


Η έρημος Ατακάμα στα δυτικά των Ανδεων αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, σε υψόμετρο τριών χιλιάδων μέτρων, λόγω της απόλυτης έλλειψης υγρασίας που τη χαρακτηρίζει: ένα κομμάτι από τον πλανήτη Αρη στη Γη. Αστρονόμοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται να μελετήσουν τα αστέρια σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του πλανήτη. Κι ενώ αυτοί κοιτούν ψηλά, χρόνια ολόκληρα γυναίκες κοιτούν χαμηλά, ψάχνοντας στην άμμο απομεινάρια από τους εδώ και δεκαετίες αγνοούμενους συγγενείς τους, δολοφονημένους από το καθεστώς του Πινοσέτ. Αρχαιολόγοι μελετούν ευρήματα της ερήμου δυο χιλιάδων χρόνων, ενώ εύκολα κανείς μπορεί να δει τα σπίτια των ανθρακωρύχων το 19ου αιώνα, που αργότερα έγιναν φυλακές πολιτικών κρατούμενων, όπως και τα εργοστάσια-στρατόπεδα συγκέντρωσης. Διατρέχοντας αυτή την απόκοσμη έρημο που συναρπάζει τους επιστήμονες, ο σκηνοθέτης ψηλαφίζει τα ίχνη της αιματηρής πολιτικής ιστορίας της Χιλής. Το ντοκιμαντέρ διακρίθηκε με Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ των Καννών.

~Παρασκευή 17/2/2017~ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΟ ΚΟΥΜΠΙ (El botón de nácar, Χιλή - Γαλλία - Ισπανία, 2015, 82')

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν
Φωτογραφία: Κατέλ Ντγιάν
Μοντάζ: Εμανουέλ Ζολί
Μουσική: Μιράντα & Τόμπαρ, Χιουζ Μαρέσαλ
Παραγωγή: Ρενάτε Σάτσε


Κατά μήκος της τεράστιας ακτογραμμής της Χιλής, συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά, παγετώνες. Το νερό μαρτυρά τις φωνές των ντόπιων ιθαγενών των προηγούμενων αιώνων, των ναυτικών που κατέφτασαν από την Αγγλία, αλλά και των πολιτικών κρατούμενων της δικτατορίας του Πινοσέτ. Το υγρό στοιχείο θεωρείται από πολλούς ότι είναι αυτό που μας ενώνει με το σύμπαν. Θρύλοι και δοξασίες μυθοποιούν ανά τους αιώνες τη ζωοδόχο δύναμη του. Ενα μαργαριταρένιο κουμπί ζητά να πει την ιστορία του... Μια ωδή στο υγρό στοιχείο αποτελεί αυτήν τη φορά την αρχή του ιστορικού κουβαριού που ξετυλίγει ο Πατρίσιο Γκουζμάν. Η ταινία βραβεύτηκε με την Αργυρή Αρκτο Σεναρίου και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στη Μπερλινάλε του 2015.

Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

www.eksegersi.gr

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/67967/