Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 12.00

Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

Κάλεσμα για Συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στην Πλ. Σαπφούς, Μυτιλήνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάλεσμα για Συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στην Πλ. Σαπφούς

Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση το Σάββατο 11 Φλεβάρη στο ξενοδοχείο Λέσβιον, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ. Μίλησαν ο Γιάννης Ζερδελής, πρώην βουλευτής και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Ακολούθησαν πλήθος παρεμβάσεων από εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε Μ.Κ.Ο. στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, φοιτητές, εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Ο Γιάννης Ζερδελής ανέδειξε την πλήρη παραβίαση της έννοιας του ασύλου με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Επίσης τόνισε ότι η ανάδειξη του Τράμπ στις ΗΠΑ ενισχύει την ακροδεξιά παντού.

Ο Π. Κωνσταντίνου απέδωσε τις ευθύνες για τους νεκρούς στη Μόρια στο υφιστάμενο πλαίσιο αλλά και στη σκλήρυνσή του, με την επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τη νέα συμφωνία ΕΕ - Λιβύης: αυτά οδηγούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε μαζικούς πνιγμούς στη Μεσόγειο. Η κινητοποίηση στο Ελληνικό έφερε στο προσκήνιο τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού των προσφύγων σε γκέτο. Τόνισε επίσης τη σημασία της κινητοποίησης στις 18 Μάρτη, σαν απάντηση στην ακροδεξιά απειλή στη Ευρώπη και στη σκλήρυνση των ρατσιστικών πολιτικών.

Οι παρεμβάσεις από τους παρισταμένους ανέδειξαν την πλήρη καταστρατήγηση του δικαιώματος στο άσυλο, από την ίδια την Υπηρεσία Ασύλου. Οι πρόσφυγες εμποδίζονται στη διαδικασία υποβολής αιτήματος και παρακολούθησής του. Η Υπηρεσία Ασύλου στη Μόρια είναι ένα φρούριο, το προαύλιο του οποίου είναι περικυκλωμένο με διπλό φράχτη και ελικοειδές σύρμα. Οι αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να φωνάζουν από μακριά, χωρίς μεταφραστή και χωρίς νομική υποστήριξη. Έτσι κινδυνεύουν να απορριφθεί η αίτησή τους, εξαιτίας αναίτιας απουσίας, που μπορεί να καταλογιστεί σαν σιωπηρή παραίτηση από το αίτημα ασύλου. Μετά από αυτά, από τα 343 αιτήματα που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, ικανοποιήθηκαν μόνο 3 ! Η πολιτική της Ευρώπης είναι η πλήρης παρεμπόδιση εισόδου σ' αυτήν.

Άλλες παρεμβάσεις ανέδειξαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις στη Λέσβο, κατά των προκλήσεων της ΧΑ, και πρόσφατα με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες για τους νεκρούς στη Μόρια.

Αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη, με κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς στις 12 μ.μ. στο πλαίσιο της διεθνούς και πανελλαδικής κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Θα αναπτυχθούν δράσεις με αίτημα να κλείσει το αίσχος της Μόριας, να μετακινηθούν ελεύθερα οι πρόσφυγες από τα νησιά και να σταματήσουν οι απελάσεις.

πηγή : http://www.antiracismfascism.org/index.php/21/item/2055-kalesma-gia-syllalitirio-stis-18-marti-stin-pl-sapfoys-mytilini