Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 στις 19.00

Προβολή ντοκιμαντέρ: Αληθινός Φασισμός

Τετάρτη 1/3 στις 19:00 προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ ''Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ''στο Α.Σ.Καρδίτσας στο Τ.Ε.Ι.Δασοπονίας. Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περίληψη

Η πιο «δημοφιλής» αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών, αποτελεί μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό. Το ντοκιμαντέρ, με υλικό από πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ, δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων. Αντίθετα, μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού που βίωσαν πρόσφατα οι άνθρωποι, οι οποίοι, φαίνεται, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών σε αυτή τη μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν.

Υπόθεση

Ωστόσο η ταινία δεν αφηγείται ιστορικά γεγονότα. Τη γέννηση, την πορεία και την ήττα του Φασισμού. Αυτό έχει γίνει ήδη από πολλούς. Η φωνή του Ρόμ - που συνδέει αυτά τα κεφάλαια - εξηγεί, σχολιάζει και συγχρόνως συζητάει με το θεατή, τον βοηθάει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, να σκεφτεί, τι είναι τέλος πάντων αυτό που ονομάζουμε Φασισμός, σε τι έδαφος αναπτύχθηκε, τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί, με τι μεθόδους εξαπατάει τον άνθρωπο, πώς μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος, τι πρέπει να γίνει, ώστε ο άνθρωπος να παραμείνει άνθρωπος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταινία μου, αναφέρεται σε γεγονότα περασμένης εποχής. Ωστόσο, μονάχα κατά ένα μέρος. Γιατί αυτή η ιστορική ανάλυση της ψυχολογίας του φασισμού, η ψυχολογική ανάλυση των ειδώλων του, με δύο λόγια, όλος ο κύκλος των προβλημάτων της ταινίας - είναι ο κύκλος των πιο καυτών προβλημάτων που κρατάνε σε αγωνία το σημερινό άνθρωπο.» Μιχαήλ Ρομ

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/68176/