Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στις 18.00

Αντιμάθημα πρώτων βοηθειών

Αντιμάθημα πρώτων βοηθειών στο Α.Κ.Ι !

Περιλαμβάνει :
-Βασική Υποστήριξη Ζωής
-Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή

Ι. Αντιμάθημα
Η λέξη σε καμία περίπτωση δε δηλώνει εναντίωση στη «διδακτική» διαδικασία. Προσδιορίζει, ωστόσο, την επαναθεμελίωση αυτής στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου παροχής της γνώσης. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μορφής μαθήματος που καταργεί το στερεοτυπικό σχήμα καθηγητή-μαθητή και την αναγωγή του πρώτου σε αυθεντία.
Μια ακόμα πτυχή αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό χωρίς φραγμούς - οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου - ιδιαίτερα στα πεδία που αφορούν γνώση «κοινωνική», δηλαδή αναγκαία και παρεχόμενη από όλους προς όλους.

ΙΙ. Πρώτες βοήθειες
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εκμάθηση πρώτων βοηθειών. Αναφερόμαστε στην καίρια παρέμβαση που λαμβάνει χώρα πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου σε επείγουσες καταστάσεις και περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, η χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, η αντιμετώπιση της πνιγμονής κ.α. Πρόκειται για πράξεις που, σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να σκέφτονται οι περισσότεροι, δεν αφορούν ειδικευμένο προσωπικό, αλλά τον κάθε άνθρωπο, ο οποίος μπορει να παρίσταται σε μια επείγουσα για τη ζωή κάποιου αλλου κατάσταση.
Κόντρα στη λογική που θα επέβαλλε μια τέτοια αναγκαιότητα, τα μαθήματα πρώτων βοηθειών παρέχονται επί πληρωμή. Διδάσκονται ως επαγγελματικές δεξιότητες υπό τη μορφή σεμιναρίων με τη χορήγηση πιστοποιητικού που έρχεται να προστεθεί σε ένα βιογραφικό, χωρίς το χαρακτήρα της γνώσης προσανατολισμένης προς την προσφορά στην κοινωνία.
Αντίθετα σ' αυτήν τη χρησιμοθηρική προσέγγιση, η διδασκαλία αυτών των δεξιοτήτων κρίνεται αναγκαίο να χαρακτηρίζεται από μία κυκλικότητα και να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν ως αντανακλαστικό.

ΙΙΙ. ΑΚΙ
Εύκολα καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα παραπάνω δεν αφορούν ένα σεμινάριο που γίνεται εφ'άπαξ κι επι πληρωμή αλλά πιο οργανωμένες κι επανδρωμένες δομές. Μια τέτοια δομή θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό ανοιχτό εργαστήριο μέσα στις ιατρικές σχολές όπου σημειωτέον μέχρι σήμερα οι φοιτητές υπάγονται στο ίδιο καθεστώς εκπαίδευσης.
Σαν ΑΚΙ, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε το ρόλο που θα είχαν οι προαναφερθείσες κοινωνικές δομές. Αντιλαμβανόμενοι/ες ωστόσο τα κενά και τις ανάγκες στο σήμερα, έρχεται ένα ανοιχτό προς όλους μάθημα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να αμφισβητήσει τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές διαδικασίες και να εισάγει μια διαφορετική λογική.

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Μάρτιος 15h