Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στις 19.30

Εκδήλωση για το νομικό κλάδο

Πρόσκληση στην εκδήλωση

«Η κατάσταση στο νομικό κλάδο, η ανασυγκρότησή του και η ανάγκη συγκρότησης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων»

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, οι πολιτικές των μνημονίων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, ο νόμος Κατρουγκαλου για το ασφαλιστικό επιταχύνουν τη βίαιη φτωχοποίηση και των εργαζόμενων στον δικηγορικό κλάδο. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις μετά τη κρίση του 2008 είναι ραγδαίες στους τομείς της «ημιαπασχόλησης», της «ελαστασφάλειας», του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, με στόχο νέους συνδυασμούς απόσπασης σχετικής και απόλυσης υπεραξίας. Ο δικηγορικός κλάδος, υπεράνω πάσης υποψίας για κάποιους, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον γενικό κανόνα. Όλο και γρηγορότερα, όλο και βαθύτερα, προχωρά το κλείσιμο των μικρών γραφείων των αυτοαπασχολούμενων σύμφωνα με το νόμο της αγοράς και του ανταγωνισμού, η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και η αυξανόμενη τάση δημιουργίας νομικών εταιρειών, άρα και η μαζική μισθωτοποίηση των δικηγόρων, και κυρίως των νέων δικηγόρων.

Οι τελευταίοι μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως ένα από τα πλέον πληττόμενα τμήματα της νέας εργατικής βάρδιας. Χωρίς κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό και επιδόματα, ωράρια εξοντωτικά και καθορισμένα ανάλογα τις καθημερινές ανάγκες του εργοδότη και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι πλέον δεδομένο πως η παραμονή στο επάγγελμα τείνει να γίνει μια δύσκολη υπόθεση, μόνο για όσους έχουν την δυνατότητα να αντέξουν τον ανταγωνισμό και τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς.

Γι' αυτούς τους λόγους, οι οργανώσεις της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του Νέου Αριστερόυ Ρεύματος καλούμε κάθε εργαζόμενο/η του κλάδου (δικηγόρο και μη) που τον ενδιαφέρει αυτός ο διάλογος και θέλει να συμβάλει την Παρασκευή 07.04.2016 και ώρα 19.30 στην Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175 και Λασκάρεως) σε εκδήλωση με σκοπό να ανοίξει η κουβέντα για την περιγραφή του αναγκαίου σχεδίου μάχης και για τους δικηγόρους, ενάντια στην αξιολόγηση και το νέο μνημόνιο που προετοιμάζεται, την οργάνωση της πληττόμενης πλειοψηφίας των νέων δικηγόρων και την ανάγκη δημιουργίας αγωνιστικού Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Ενός σωματείου που θα βάζει μπροστά τη συλλογική διεκδίκηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με πυρήνα τις γενικές συνελεύσεις του σωματείου, για τη συλλογική διεκδίκηση ικανοποιητικών αποδοχών και συνθηκών εργασίας. Επιδιώκουμε, ακόμα, να προχωρήσει η συζήτηση για την αναγκαία ανασυγκρότηση μιας μάχιμης αντικαπιταλιστικής πτέρυγα στους δικηγόρους με ανώτερη αγωνιστική και πολιτική ενοποίηση, έτσι ώστε να καταστρώνει αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης στον κλάδο και να αρθρώνει συνολικό πολιτικό λόγο, συμβάλλοντας με τον δικό της τρόπο στην προσπάθεια για μια άλλη Αριστερά, αντικαπιταλιστική, αντιΕΕ, ανατρεπτική.

πηγή : http://www.anaireseis.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%c...