Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στις 20.00

Καλεσμα για συνδιοργανωση παρεμβασης στο υπ. Εργασιας

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ .........
ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Το «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» ήταν μια ιδιωτική κλινική στο Παγκράτι, συμφερόντων του αγγειοχειρουργού Μιχάλη Χριστοφορίδη και του αναισθησιολόγου Ιωάννη Τοπαλίδη, που απασχολούσε περίπου 150 άτομα (εργαζόμενους και επισχέσαντες).

Η εργοδοσία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών από τις αρχές του 2011. Σήμερα , έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, απο τον Οκτώβριο του 2016. Οφείλει δε, δεδουλευμένα στους πρώην εργαζόμενους από 6 έως και 17 μηνών.

Οι απλήρωτοι απολυμένοι κ σε επίσχεση, της ιδιωτικής κλινικής έχουν γίνει μπαλάκι τους τελευταίους εξι μήνες, ανάμεσα στις διευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας, τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη, στον αντιπρόεδρο του Εοπυυ Παναγιώτη Γεωργακοπουλο, στον τον διευθυντή της περιφερειακής διεύθυνσης Εοπυυ στο κέντρο της Αθήνας, Γιώργο Νταβαρίνο, στον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, Κωνσταντίνο Μπαρού, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσιμη, προκειμένου να λάβουν τους οφειλόμενους μισθούς τους, είτε μεσω της συμφωνίας εκχώρησης των μισθών τους , είτε μεσώ αιτήσεων κατασχέσεις προς τον ΕΟΠΥΥ με δικαστικές αποφάσεις. Στο παρελθόν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε αιτήματα της εργοδότριας εταιρείας «Ευρωθεραπεία Νέο Αθήναιον Α.Ε.» προς τον Οργανισμό (Ιούλιος 2014 και Ιούλιος 2015) για τη μεταβίβαση και την εκχώρηση των μισθών που όφειλε στους εργαζόμενους της διότι υπήρχαν ανέλεγκτες οφειλές του Οργανισμού προς την εν λόγω εταιρεία.

Στην πράξη, αναγνώρισε ως
συμβαλλόμενος, τις οφειλές ως πραγματικές και απαιτητές και δεσμεύτηκε για την καταβολή τους. Ωστόσο, ενώ ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη καταβάλει ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού από τους μισθούς που οφείλονταν σε κάποιους εργαζομένους, δεν προχώρησε στην εξόφληση του συνόλου των μισθών, κατά παράβαση της συμφωνίας που υπέγραψε, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη νομοθετική ρύθμιση που εφαρμόστηκε από 1/1/2016 για εξόφληση απαιτήσεων που οφείλονται προς τρίτους με σειρά προτεραιότητας το κράτος, τις τράπεζες και τελευταίους και καταληστευμένους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε, ότι τα χρήματα που οφείλονται στην κλινική από τον ΕΟΠΥΥ (περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ) μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, δηλαδή των οφειλών της κλινικής προς τον Οργανισμό, θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί), καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ακέραιο οι κατασχέσεις των πιστωτών.

Η μεταφορά των οφειλόμενων μισθών, στο
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ισοδυναμεί με τη μη πληρωμή των απλήρωτων πρώην εργαζόμενων της κλινικής , καθώς θα πάρουν σειρά τελευταίοι ανάμεσα στους υπόλοιπους πιστωτές και, άρα δεν θα έχει περισσέψει τίποτα για μας από το ποσό που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ.

Αυτή την στιγμή, μετά απο πιέσεις και παρεμβάσεις, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των νοσηλειών απο τον ΕΟΠΥΥ, και εγκρίθηκε ένα πιστωτικό, με εντολή από το οικονομικό τμήμα του οργανισμού για να ολοκληρωθεί. Έχουν δοθεί προφορικές υποσχέσεις από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να παρθεί διυπουργική απόφαση ή εγκύκλιο από το οικονομικό τμήμα, αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι και θα το υλοποιήσουν. Από υποσχέσεις, άλλο τίποτα!

Είναι πολύ σημαντικό, ο αγώνας μας να στηριχθεί από σωματεία, συνελεύσεις, αλληλέγγυους. Αν νικήσουμε, θα αποτελέσει "δεδικασμένο" και για άλλους εργατικές διεκδικήσεις.

Καλούμε σε οργάνωση και συνδιαμόρφωση, πρόταση για διαμαρτυρία - παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας την Μ. Τρίτη 11/4.

Η συνάντηση θα γινει στις 4/4/17 ,ώρα 20.00, στο " Σύλλογο βιβλίου χάρτου", οδός Λιόντου 6, Εξάρχεια.

Πρώην εργαζόμενες- εργαζόμενοι του
Νέο Αθήναιον

attachment: eopyy.docx

πηγή : mail received on 3 Απρίλιος 01h