Σάββατο 8 Απριλίου 2017 στις 19.30

Συζήτηση «Οικονομικά σκάνδαλα στην περίοδο της χούντας»

Όλο και συχνότερα ακούμε από πολλούς και μάλιστα κυρίως από υποστηρικτές συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, ότι κατά την διάρκεια της επταετής περιόδου δικτατορίας, η Ελλάδα γνώρισε οικονομική άνθηση, υπήρχε τίμια διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και ότι δεν υπήρχαν σκάνδαλα και διαφθορά. Γενικά ότι "Ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται!!"
Αυτό το Σάββατο 8 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας με την βοήθεια του Διονύση Ελευθεράτου, 50 χρόνια μετά το πραξικόπημα, θα αποκαλύψουμε και θα τεκμηριώσουμε μαζί αυτό το μεγάλο ΨΕΜΑ.
Ο Δ. Ελευθεράτος είναι συγγραφέας του βιβλίου "Λαμόγια στο χακί" από της εκδόσεις "Τόπος" και θα μας μιλήσει για τα δήθεν οικονομικά θαύματα της χούντας, τα πολλά σκάνδαλα και τις "λαμογιές" των ανθρώπων με τα χακί που έβαλαν την "χώραν εις τον γύψον διά την σωτηρία της, από τον κομμουνιστικόν κίνδυνον».

«Ένας δικτάτορας διαμένει στη βίλα του Ωνάση με την «ευγενική χορηγία» … της ΔΕΗ. Ένα «ιερό» Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να «αναληφθούν εις τους ουρανούς», ή μάλλον να παραληφθούν από «εθνοσωτήρες» κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δυο - και πλέον- χρόνια την αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται. Η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», γράφει, όντως, ιστορία…

Την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967-71 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973-74, εξετάζει ο Διονύσης Ελευθεράτος στο νέο του βιβλίο. Σε αυτό «παρελαύνουν», όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη «θαλασσοδάνεια», κερδισμένοι και χαμένοι, «τζάκια» και «καμένοι». Συμβάσεις που κάνουν τη λέξη «χαριστική» να ηχεί ανεπαρκέστατη. Nομοθετήματα και εξαγγελίες που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής «τάξης πραγμάτων» την οποία γνώρισε - δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων.

«Παρελαύνουν», επίσης, λόγια και γραπτά των ίδιων των κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος. Βιτριολικές επιστολές προς τον Γ. Παπαδόπουλο, «αλληλομαχαιρώματα» και καταγγελίες, εκθέσεις της ΚΥΠ που «φακέλωνε» τους πρωταγωνιστές του ατελείωτου γλεντιού των «δανεικών κι αγύριστων» - τόσο τους δότες, όσο και τους παραλήπτες. Κι ακόμη, διενέξεις των οικονομικών «εγκεφάλων» της δικτατορίας, για το τι έφταιξε που θρυμματίστηκε το πολυδιαφημισμένο - από τους ίδιους- «θαύμα», προτού καν καταφθάσει στην Ελλάδα το μεγάλο ωστικό κύμα της διεθνούς κρίσης του 1973.

Μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των «αμέσως πριν» με τα «αμέσως μετά», μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις «συντεταγμένες» της σύγχρονης εποχής, αλλά και πολλούς από τους «πάγιους» ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη. »

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com...