Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στις 9.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Δίκη αγωνιστών ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

BA ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες των κατοίκων για την προστασία της ίδιας της ζωής στη ΒΑ Χαλκιδική.

στη συνέχεια ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγιάς

Μετά από αρκετές αναβολές ξαναξεκινάνε τα πάνε - έλα σπηγή : https://el-gr.facebook.com/akkomotinis/posts/… Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου, αφού ο μήνας Μάιος και όχι μόνο, είναι γεμάτος Δικαιοσύνη.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εφετείο του μεταλλωρύχου που καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 9/9/2016 για τα γεγονότα στις 8 Απρίλη 2013.

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2016…

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΪΟΥ

Η δίκη των 5 κατοίκων Μ. Παναγίας ως κατηγορούμενοι για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη για τα γεγονότα στις 8 Απρίλη 2013.

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2016…

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΜΑΪΟΥ

Η δίκη τριών Μεγαλοπαναγιωτών για τη διαμαρτυρία την ημέρα προφυλάκισης των 2 συναγωνιστών από την Ιερισσό στις 10 Ιουλίου 2013.

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2016…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΪΟΥ

Το δικαστήριο του συντρόφου που συνελήφθη στις 20 Μαρτίου 2015 στη διαμαρτυρία επάνω στις Σκουριές.

ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Μπάρμπα Θόδωρος…

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2017…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δικαστήριο 2 συντρόφων (ανεξάρτητα από τους 14 συλληφθέντες της ίδιας μέρας), με βαριές κατηγορίες για την πορεία στις 21 Οκτωβρίου 2013.

Μετά το θερινό διάλλειμα των δικαστών θα ανακοινωθεί το φθινοπωρινό πρόγραμμα.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ

πηγή : http://epitropi3den.blogspot.com/2017/04/ba.h...


1 2 3

Την Πέμπτη 11/5 πραγματοποιήθηκε μοίρασμα κειμένου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής με αφορμή τη δίωξη συντρόφου του στεκιού μας για υπόθεση του 2012 στη Β.Α. Χαλκιδική , καθώς και τη πληθώρα διώξεων τόσο σε αλληλέγγυους όσο και σε κατοίκους της περιοχής στη Χαλκιδική.Ακόμα, πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια στην πλατεία. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε :

ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ

Η ELDORADO GOLD είναι μία Καναδική μεταλλευτική εταιρία που οι δραστηριότητές της ξεπερνούν τον Ατλαντικό φτάνοντας και στον ελλαδικό χώρο. Θυγατρική της ELDORADO στην Ελλάδα είναι η εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" συμφερόντων Μπόμπολα. Οι δύο αυτές εταιρίες δραστηριοποιούνται σε Στρατόνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές ενώ παράλληλα ξεκινάν ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Τσικάρας (οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην Β.Α Χαλκιδική) και μαζί με την "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ" έχουν βάλει στόχο και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας (Κιλκίς) και Θράκης (Σάπες και Πέραμα).

Από τις αρχές λοιπόν της δεκαετίας του '90 γίνονται προσπάθειες από εταιρίες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων στις περιοχές της Β.Α. Χαλκιδικής και της Θράκης. Όλα αυτά τα χρόνια, οι απόπειρές τους σταματούσαν πάντοτε στην αντίδραση που συναντούσαν από τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι εταιρίες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα.

Στην απόπειρα εξάπλωσης των πολυεθνικών και συγκεκριμένα αυτών που ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο, λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία και το περιβάλλον.

Βέβαια, η ανεξέλεγκτη πορεία των εταιριών δε θα μπορούσε να επιτύχει χωρίς αυτές να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το κράτος. Επί κυβέρνηση Ν.Δ. το 2012 έκλεισε η συμφωνία με διαδικασία fast track, με την ELDORADO GOLD να κατακτά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των περιοχών για 99 χρόνια. H τότε κυβέρνηση Σαμαρά ιδιωτικοποίησε ένα τεράστιο κομμάτι δημόσιας γης για ένα πενιχρό αντίτιμο μπροστά στον ανεκτίμητο πλούτο του βουνού(φυσικά όποιο και να ήταν το ποσό του ξεπουλήματος πάλι θα μας έβρισκε ενάντιους). Έτσι, με την πρώτη εμφάνιση των εταιριών στις επίμαχες περιοχές , ξεκινά και η μαζική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών με χιλιάδες άτομα να κινητοποιούνται εναντίον των εξορύξεων. Η εταιρία έχοντας πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει επικεντρώθηκε στη Β.Α Χαλκιδική.

Μετά το μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων , ξεκίνησαν και οι διώξεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση πλήθος κόσμου συγκεντρώνονταν στο βουνό. Δημιουργήθηκαν επιτροπές αγώνα, ένα δίκτυο αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα του ελλαδικού χώρου, ενώ πραγματοποιούνται ακόμα δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Η απάντηση του κράτους ήταν και είναι η βίαιη καταστολή, η ωμή βία από όλων των ειδών τους μπάτσους , εισβολές σε σπίτια κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, τόνοι χημικών, βίαιες λήψεις DNA, στρατιωτικό νόμο στην περιοχή των συγκεντρώσεων , ακόμα και δακρυγόνα σε σχολεία εν ώρα λειτουργίας τους. Ένοπλοι ΕΚΑΜίτες να περιπολούν και να τρομοκρατούν τους κατοίκους, καθώς και δεκάδες χιλιάδες σελίδες δικογραφιών που περιλαμβάνουν όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικα πλην του βιασμού. Αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 500 άτομα που διώκονται για τις εν λόγω κινητοποιήσεις.

Παράλληλα με την κρατική καταστολή, η εταιρία επιστράτευσε τους εργάτες μεταλλωρύχους , χρησιμοποιώντας τους σαν ένα ιδιωτικό στρατό προστασίας των συμφερόντων της. Η δράση των συγκεκριμένων ατόμων είχε να κάνει με επιθέσεις σε στοχοποιημένους αγωνιστές υπό την κάλυψη της αστυνομίας και των εισαγγελέων, μιας και ήταν μάρτυρες κατηγορίας σε πολλές υποθέσεις παίζοντας το ρόλο του ρουφιάνου. Αντίθετα, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων, εξισώνοντάς τους με την ναζιστική συμμορία της χ.α. , η οποία ως πιστά τσιράκια του κεφαλαίου στήριξαν τα συμφέροντα της εταιρίας και τους μεταλλωρύχους.

Με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, πλήθος κόσμου ανέθεσε την επίλυση του προβλήματος στο σύριζα, ελπίζοντας πως θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάτι που δεν έγινε όπως πολλά άλλα. Για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα που το ΣτΕ ανέστειλε τις εργασίες, η εταιρία συνέχισε τις δραστηριότητές της στο βουνό. Τελικώς, το ΣτΕ εξέδωσε θετική απόφαση, παρ' όλο που η εταιρία προσκόμιζε πλαστά έγγραφα για την αδειοδότηση. Ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα ούτε όσων αφορά την αδειοδότηση ούτε στην καταστολή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέχειας των διώξεων είναι η δίωξη 2 ατόμων για μια κινητοποίηση του 2012, ένας εκ των οποίων είναι κάτοικος Κομοτηνής και μέλος του στεκιού μας και ο άλλος κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς, οι οποίοι δικάζονται στις 2 Ιούνη στα δικαστήρια Πολυγύρου. Παράλληλα, οι μηνύσεις σε 38 κατοίκους της περιοχής για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τσικάρα προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο κύκλο καταστολής, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εταιρίας, καθώς συνδυάζονται με τις νέες επεκτατικές βλέψεις της εταιρείας για μεγαλύτερα μεταλλεία από τα ήδη υπάρχοντα.

Σημαντικό ρόλο στην κρατική προπαγάνδα και στην παραπληροφόρηση διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ με αναπαραγωγή των θέσεων του κράτους και της εταιρίας, με μηδαμινές αναφορές στις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Πέραν τούτου, προβάλλοντας τις απόψεις για ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας (θέσεις εργασίας), παραλείπουν τη διάλυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού και δεν κάνουν κανέναν λόγο για την κρατική καταστολή. Ταυτόχρονα, διασύρουν τους κατηγορούμενους αναδεικνύοντας τους σαν τρομοκράτες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Και όταν τελικώς αποδεικνύεται η αθωότητά τους, από τα κανάλια δε γίνεται κανένας λόγος για αυτό.

Κλείνοντας, θέλουμε να αναφέρουμε ότι, όπως σε όλους τους αγώνες, έτσι και στον αγώνα για τη γη και την ελευθερία δε χωράει η λογική της ανάθεσης. Τέτοιου είδους λογικές εκτός του ότι είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές, τείνουν να διχάζουν τα εκάστοτε κινήματα, διασπάζοντας και αποδυναμώνοντας τα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα συμφέροντα κράτους, κεφαλαίου και καπιταλισμού. Τέλος, τα κινήματα οφείλουν να ξεφύγουν από τα τοπικά ζητήματα και τις τοπικές διεκδικήσεις και σε συνεννόηση με άλλες επιτροπές αγώνα για ποικίλα ζητήματα να φτιάξουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης και συνεργασίας με ξεκάθαρα αντιιεραρχικά και αντικρατικά χαρακτηριστικά, διαλύοντας οριστικά τη λογική της ανάθεσης.

ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2 ΙΟΥΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Αναρχικό στέκι UTOPIA A.D.

utopia-ad.org

πηγή : https://utopia-ad.org/%ce%bc%ce%bf%ce%af%cf%8...


1 2 3

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Η κρατική καταστολή και τρομοκρατία αποτέλεσαν καθημερινότητα για χιλιάδες κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής, με την κάθε κινητοποίηση τους να έρχεται αντιμέτωπη με την επίθεση της αστυνομίας και μετέπειτα της "δικαιοσύνης" και των ΜΜΕ. Ποιο ήταν το τόσο αξιόμεμπτο αδίκημα αυτών των ανθρώπων που δικαιολόγησε αυτή τη θηριωδία; Η απάντηση μοιάζει βγαλμένη από βιβλίο ιστορίας, όχι όμως της σύγχρονης ελληνικής αλλά της Λατινικής Αμερικής. Ένα κράτος χρεωμένο και υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, εφαρμόζει μέτρα λιτότητας που επιφέρουν την εξαθλίωση στο μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού, η ανεργία και η φτώχεια εκτοξεύονται και σαν λύση παρουσιάζεται η "ανάπτυξη". Στη γλώσσα των εξουσιαστών ανάπτυξη σημαίνει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και η μετατροπή τους σε εμπορεύσιμα προϊόντα μεγαλοεταιριών. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής περνάει μέσα από την καταστροφή των δασών, του νερού, δηλαδή του φυσικού πλούτου καθολικά για χάρη της εξόρυξης χρυσού.

Οι πρώτες προσπάθειες των μεταλλευτικών πολυεθνικών να βάλουν χέρι στον ορυκτό πλούτο, έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του '90, αρχικά στην Χαλκιδική αλλά και στο Πέραμα Έβρου και στις Σάπες Ροδόπης. Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής η απόπειρα κατασκευής εργοταξίου χρυσού προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις και συγκρούσεις. Ίδιο περίπου σκηνικό επικράτησε και στη Στρατονίκη Χαλκιδικής με την κοινωνία να αντιδρά στην εξόρυξη, η οποία με τη χρήση εκρηκτικών προκαλούσε καταστροφές στους τοπικούς πληθυσμούς. Οι αγώνες και στις δύο περιοχές ήταν νικηφόροι με το ΣτΕ να δικαιώνει τους κατοίκους και τις μεταλλευτικές να αποχωρούν. Στη Θράκη δεν υπήρχε ιστορία μεταλλείων και εργαζομένων σε αυτά, με το κίνημα απέναντι τους να παίρνει αρκετά μεγάλες διαστάσεις με την σύσσωμη απόρριψη τους από τις κοινωνίες και την ακύρωση των έργων.

Η δεύτερη επέλαση των μεταλλευτικών εταιριών ξεκινά με το πέρασμα της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός", συμφερόντων Μπόμπολα, σε μια καναδέζικη εταιρία την Eldorado Gold το 2006, η οποία παρουσιάζει το σχέδιο της για την Χαλκιδική και αποκτά τον έλεγχο και των project χρυσού στο Πέραμα και στις Σάπες. Τα επόμενα χρόνια αρχίζουν να υπάρχουν δίαφορες αντιδράσεις οι οποίες έπειτα από την έγκριση του έργου της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές, γιγαντώνονται με τους τοπικούς πληθυσμούς και αλληλέγγυους να αντιδράνε με μεγαλειώδεις πορείες. Το 2012 η "Eldorado Gold" γίνεται ιδιοκτήτρια των μεταλλείων Χαλκιδικής και ξεκινάει η σύγκρουση με την τοπική κοινωνία. Μια σύγκρουση ανάμεσα σε ένα κίνημα που διεκδικεί το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή απέναντι στο κεφάλαιο, στο κράτος και στις δυνάμεις καταστολής, στα ΜΜΕ που το λασπολογούν από τη πρώτη στιγμή καθώς και με εντεταλμένους μεταλλωρύχους που δρουν' σαν παρακρατικός στρατός.

Με τον εμπρησμό του εργοταξίου των Σκουριών τον Φεβρουάριο του '13 το κύμα καταστολής που ξεσπά είναι πρωτόγνωρο, με συλλήψεις και διώξεις ένός ολόκληρου χωριού, ξυλοδαρμούς, εισβολές σε σπίτια, βίαιες λήψεις DNA, παρακολουθήσεις ιδιωτικών συνομιλιών και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ωστόσο ότι δεν κατάφερε η κρατική καταστολή, κατάφερε η λογική της ανάθεσης και η ελπίδα αλλαγής με τον ερχομό του Σύριζα στο προσκήνιο. Όντως για ένα χρονικό διάστημα αναστάλθηκαν οι εργασίες λόγω ψεύτικων εγγράφων για την αδειοδότηση γεγονός, όμως, που δεν επηρέασε την εταιρία η οποία συνέχισε κανονικά τις εργασίες στο βουνό μέχρι τελικώς η αδειοδότηση να έρθει και επίσημα. Στο σήμερα η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι ήδη μη αναστρέψιμη και πρέπει να σταματήσει πάση θυσία πόσο μάλλον οι σχεδιασμοί για περαιτέρω εξάπλωση των μεταλλευτικών εργασιών και σε άλλες περιοχές της Βόρεις Ελλάδας και της Χαλκιδικής όπως η Τσικάρα. Η ανασύνταξη του κινήματος αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας κάτι που ο κρατικός μηχανισμός και η εταιρία προσπαθούν να καταστείλουν προετοιμάζοντας ένα νέο κύμα καταστολής.

Σε συνέχεια των προηγούμενων διώξεων, λοιπόν, έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα, για την μεγαλειώδη πορεία στα μέσα στου 2012, ο ένας εκ των οποίων, ανήλικος τότε, είναι και κάτοικος Κομοτηνής μέλος του Αναρχικού Στεκιού UTOPIA A.D. ενώ ο άλλος κάτοικος της Μ.Παναγιάς και δικάζονται στα δικαστήρια Πολυγύρου Χαλκιδικής στις 2 Ιουνίου. Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για συνολικά πάνω από 450 διώξεις με ακόμα 38 να προσθέτονται μετά από μηνύσεις της εταιρίας σε 38 κατοίκους για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τσικαρά, επιβεβαιώνοντας την επιδίωξη κράτους και εταιρίας για ένα μόνιμο κλίμα τρομοκρατίας για όποιον τολμά να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην καταστροφή του φυσικού τόπου του και της ζωής του. Κανένας αγωνιστής δεν θα μείνει μόνος του απέναντι στις ορέξεις των εξουσιαστών και του κεφαλαίου. Ο αγώνας για τη γη και ελευθερία θα νικήσει.

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ
-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 9:00

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

πηγή : https://el-gr.facebook.com/akkomotinis/posts/…