Τετάρτη 17 Μαίου 2017 στις 10.30 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Απεργιακή πορεία

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΚΡΑΤΟΥΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Tα ξημερώματα της Τρίτης 2 Μάη έκλεισε η τεχνική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των κλιμακίων ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η συμφωνία, που προβλέπει λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων από το 2018, θα πάει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη βουλή. Στην ουσία είναι η πρόταση για σύναψη ενός νέου μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών που σφραγίζει την προηγούμενη περίοδο διαπραγμάτευσης.

Η τελευταία συμφωνία δεν διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες συμφωνίες των προηγούμενων ετών. Είναι μια συμφωνία που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των δανειακών συμβάσεων κι όλων των υπόλοιπων αντικοινωνικών δημοσιονομικών μέτρων των τελευταίων ετών. Μια συμφωνία ανάμεσα στο ντόπιο-διεθνές κεφάλαιο, το ελληνικό κράτος και τους υπερκρατικούς καπιταλιστικούς θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία φέρνει νέο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα. Μειώνονται από το 2018 τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας-φυσικών καταστροφών και στήριξης οικογενειών, αλλά και το επίδομα θέρμανσης. Επιπλέον, από το 2019 έρχεται νέα μείωση στις συντάξεις που θα φθάσει έως και το 18%. Περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι θα φτωχοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Παράλληλα μειώνεται το αφορολόγητο και απορρυθμίζονται ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις προς όφελος του κεφαλαίου με τη διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων και τη διατήρηση όλων των νομοθετικών προβλέψεων των μνημονίων, πράγμα που σημαίνει πως κυριαρχούν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις με τη διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του υποκατώτατου μισθού (δηλ. του προβλεπόμενου για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους). Τέλος, οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται με το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Και βέβαια τα «αντίμετρα» που φέρνει η συμφωνία όχι μόνο θα υλοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις (άρα πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν καν), αλλά αποτελούν και ένα ξεροκόματο ίσα ίσα για να χρυσωθεί το χάπι. Πέρα από μια ελάχιστη και μερική ανακούφιση των πιο φτωχοποιημένων στρωμάτων, σε καμία περίπτωση δεν αντιστρέφουν την πορεία οικονομικής αφαίμαξης των από τα κάτω.

Όλα αυτά τα αντικοινωνικά μέτρα, η ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, δεν αποτελεί έργο αποκλειστικά και μόνο της παρούσας κυβέρνησης και ούτε πρόκειται να ανακοπεί από την όποια επόμενη. Και αυτό διότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναδιάρθρωσης του συστήματος σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, στην προσπάθειά του να μπει και πάλι σε κερδοφόρα τροχιά παρασιτώντας σε κοινωνίες πλήρως υποταγμένες και ελεγχόμενες.

Η βαρβαρότητα κράτους και κεφαλαίου λεηλατεί τη φύση και γεννά τεράστιες ανισότητες, δυστυχία και απόγνωση στις ανθρώπινες κοινωνίες. Η μόνη ρεαλιστική προοπτική για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας είναι ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Όλοι εμείς που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμιά κυβέρνηση, από καμιά συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Πρέπει να οργανωθούμε, και με συλλογικούς, αδιαμεσολάβητους κι οργανωμένους στη βάση κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες να αντισταθούμε σε κάθε πεδίο της κοινωνικής μας ζωής, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και στις σχολές.

Για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια των κυρίαρχων, που επιδιώκουν η συνέχιση του βάρβαρου αυτού συστήματος να περάσει πάνω από τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, αλλά και για να αγωνιστούμε για μια άλλη κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας. Για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, τη χειραφέτηση των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΥΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ !

ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ !

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση

Πάτρα, Μάης 2017

έγγραφο σε μορφή PDF

πηγή : mail received on 12 Μάιος 16h


1 2 3

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΗ, 10:30 π.μ., ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΗ, 10:30 π.μ., ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Η ολομέτωπη επίθεση του κράτους και των αφεντικών και η διαρκής επιβολή νέων επαχθέστερων όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης εκφράζουν την συνολική διαδικασία βίαιης αναδιάρθρωσης του κρατικού και καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας. Η σημερινή πολιτική διαχείριση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιδιώξεις του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, την πολιτική της Ε.Ε. και των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε εφαρμογή ένα νέο γύρω λεηλασίας απέναντι στην κοινωνία με όρους ακόμα πιο επαχθείς και σκληρότερους από το παρελθόν αφού τα μέτρα που προέκυψαν από το "κλείσιμο της αξιολόγησης" κατέληξαν στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου και έρχονται να προστεθούν στα ερείπια που έχουν αφήσει πίσω τους τα τρία προηγούμενα μνημόνια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Από την πλευρά μας, την πλευρά των ανέργων, των εργατών, των φτωχών, των πληβείων, η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους εμπόρους ελπίδας και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ότι έχουν να κερδίσουν θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων τους. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μια κάστα εξουσιαστών, και η κοινωνική επανάσταση για μια νέα κοινωνία κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων.

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος"-μέλος Α.Π.Ο.| Ο.Σ.

σύντροφοι, συντρόφισσες

πηγή : https://ipposd.wordpress.com/2017/05/12/7801/


1 2 3

Τα πάντα περνάνε από τον αγώνα - Μόνοι/ες μας θα πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν

Μετά την ολοκλήρωση του πιο συχνού θεάματος στην ελληνική τηλεόραση, μαζί με το «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» και την «Αλίκη στο ναυτικό», αυτού της «σκληρής διαπραγμάτευσης», οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες και οι συνταξιούχοι/ες καλούμαστε να βρούμε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δουλειά μας και να τα παραδώσουμε στο ντόπιο και το διεθνές Κεφάλαιο για να περάσει κάπως τις δύσκολες μέρες.

Αυτές τις μέρες η ελληνική βουλή ψηφίζει το 4ο της Μνημόνιο μέσα σε κλίμα ουσιαστικής ομοψυχίας και κατάνυξης, που δεν κρύβεται πίσω από την πολιτικάντικη αρλουμπολογία που εκτοξεύουν οι μεν εναντίον των δε. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πιστώνεται την «επιτυχία» ότι έχει καταφέρει να ασκήσει την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική χωρίς να γνωρίσει κοινωνικές αντιστάσεις, γνωρίζει τη ζηλότυπη μήνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που βλέπουν κάποιον να τους ανταγωνίζεται και να τους ξεπερνά στην εξυπηρέτηση του Κεφαλαίου, και αυτοί οι τελευταίοι με τη σειρά τους, υφίστανται τη ζηλότυπη οργή των ναζιστών που βλέπουν να απειλείται το μονοπώλιό τους στην ακροδεξιά και αντιδραστική ρητορική.

Στα 4 δισεκατομμύρια μέτρων, τα οποία αφορούν νέες μειώσεις συντάξεων και συμπίεσης των μισθών, εντατικοποίησης της εργασίας με παράλληλη περαιτέρω ελαστικοποίησή της και αύξηση του χρόνου της, πλήρη αφαίμαξη των επισφαλώς εργαζόμενων, των νέων και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών που οδηγούν κατ' ουσία τους εργαζόμενους στην υποχρεωτική αυτασφάλιση, πρέπει να προστεθούν και τα μέτρα εξαφάνισης των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, που συνιστούν νέα μεγαλύτερη υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των ανέργων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που στερούν την κοινωνία από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και η επιβάρυνση του αρνητικού ισοζυγίου προσλήψεων - αποχωρήσεων/ απολύσεων στον δημόσιο τομέα (1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις το 2018, 1 προς 2 το 2019). Αυτό σημαίνει επιπλέον μείωση κατά 20.000 των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα στην επόμενη διετία, τη στιγμή που η κατάσταση είναι ήδη τραγική στην υγεία και την εκπαίδευση, την ίδια ώρα που οι εργολαβικές εταιρείες απατεώνων κάνουν πάρτυ με τις ενοικιάσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάθε ιδιωτικοποίηση που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, ικανοποιεί στοχευμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις στο ελληνικό κεφάλαιο να βγάλει τα σπασμένα της κρίσης πάνω στην πλάτη μας. Κανένας μαφιόζος καπιταλιστής δεν μένει παραπονεμένος στη μοιρασιά του δημόσιου κοινωνικού πλούτου.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί το ποσοστό των εργαζομένων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, καθώς οι «καθυστερήσεις» είναι το νέο εθνικό σπορ του ελληνικού κεφαλαίου, θα διαπιστώσουμε ότι ο ελληνικός καπιταλισμός συνεχίζει το πολύχρονο θεάρεστο έργο του, αποκλειστικά με την χρηματοδότηση των εργαζομένων που καταθέτουν σε αυτόν την εργασία τους, τους φόρους τους και τελικά τον οβολό τους δια του «εξαναγκαστικού δανεισμού» της απλήρωτης εργασίας.

Το Κεφάλαιο μπορεί να συνεχίζει την πολιτική του αυτή, σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στους «ειδικούς» συμμάχους που απέκτησε με τα χρόνια. Τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του, που πρώτα σκόρπισαν αυταπάτες στην κοινωνία και το εργατικό κίνημα και μετά τα άφησαν να θερίζουν απογοήτευση και ματαίωση και φυσικά, τη ΓΣΕΕ που εδώ και χρόνια αποτελεί ανοιχτά την ορντίναντσα του ΣΕΒ, με τον οποίον δεν διαφωνεί πλέον ούτε για τους τύπους.

Η απεργία της 17 Μαΐου κηρύχθηκε και οργανώθηκε κατά τα ειωθότα, προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η ήττα της. Χωρίς την παραμικρή οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς, χωρίς την παραμικρή προστασία των εργαζομένων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα τα αφεντικά τους (ιδιαίτερα των επισφαλώς εργαζόμενων), χωρίς την ελάχιστη προοπτική κλιμάκωσης.

Κι όμως είναι στο δικό μας χέρι να μην αφήσουμε τους προφήτες της ήττας να δικαιωθούν. Μέσα από τα ερείπια των εργασιακών σχέσεων που αφήνει η λαίλαπα 7 χρόνων βάρβαρης καπιταλιστικής επίθεσης, κι ακόμα τα ερείπια που άφησε στο εργατικό κίνημα μια γεμάτη πενταετία ψευδαισθήσεων και αναθέσεων, ένα ξύπνημα της κοινωνικής κίνησης σε επίπεδο εργασιακών χώρων όσο και τοπικών εργατικών πρωτοβουλιών είναι ήδη αισθητό. Η ομοσπονδιακή τους ενότητα και αλληλεπίδραση, η σύνδεση με τα κινήματα που αναπτύσσονται στο πλάι των προσφυγών και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, μπορούν να μεταμορφώσουν τη σημερινή δυστοπία σε πεδίο αναγέννησης του εργατικού και του κοινωνικού κινήματος.

Η σημερινή μαζική συμμετοχή στην απεργία είναι απαραίτητη και μπορεί να καταστεί το εφαλτήριο μιας τέτοιας αναγέννησης, που θα ξαναστήσει την κοινωνία στα πόδια της, χωρίς σωτήρες, χωρίς προστάτες και στο βάθος του δρόμου χωρίς αφεντικά. Για το στόχο αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο/η και κάθε άνεργο/η να πλαισιώσει από σήμερα τα μπλοκ των εργατικών πρωτοβουλιών που διαχωρίζονται από τον κρατικό και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και να βρεθεί από αύριο μαζί τους στους αγώνες σε κάθε χώρο εργασίας, κάθε αμφιθέατρο και κάθε γειτονιά.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί όλους/ες τους εργάτες/ριες στην απεργία και στην περιφρούρησή της, σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου

Αθήνα, 10:30 στο Μουσείο
Πάτρα, 10:30 στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου
Κομοτηνή, 12 στην Παλαιά Νομική
Ορεστιάδα, 10:30 στην κεντρική πλατεία

και σε όλη την Ελλάδα στις ανεξάρτητες ταξικές πορείες.

-ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΥΣΙΑ. ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
-ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
-ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
-ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
-ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΊΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

πηγή : http://rocinante.gr/ta-panta-pernane-apo-ton-...