Παρασκευή 19 Μαίου 2017 στις 21.00

Προβολή Ντοκιμαντέρ: Η Παρισινή Κομμούνα του 1871

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η Παρισινή Κομμούνα του 1871

Στο πλαίσιο των προβολών ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Κοινωνικού Κέντρου Πάτρας, την Παρασκευή 19 Μάιου στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο μέρος του κύκλου προβολών "Οι Μεγάλες Επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα", όπου θα είναι με θέμα την επανάσταση της Παρισινής Κομμούνας του 1871.

Η Παρισινή Κομμούνα ήταν η εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου. Μετά το τέλος του γαλλοπρωσικού πολέμου το Παρίσι ήταν υπό πρωσική κατοχή. Η κυβέρνηση της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας φοβήθηκε ότι οι εργάτες του Παρισιού θα έπαιρναν τα όπλα της εθνοφρουράς και θα προκαλούσαν τους Πρώσους και έτσι στις 18 Μαρτίου ο Γαλλικός Στρατός μπήκε στο Παρίσι. Η εθνοφρουρά του Παρισιού όμως αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα. Ο στρατός υποχώρησε στις Βερσαλλίες και η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις δυνάμεις που κρατούσαν το Παρίσι. Στις 26 Μαρτίου το Παρίσι εξέλεξε καινούργιο δημοτικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Λουί Ογκίστ Μπλανκί και στις 28 Μαρτίου ανακηρύχθηκε η Παρισινή Κομμούνα.

Η Παρισινή Κομμουνα αμέσως πηρέ μετρά προς εύνοια των εργατών. όπως επέβαλε πάγωμα των τιμών στα ενοίκια κατά τη διάρκεια του πολέμου, απαγόρευσε στα ενεχυροδανειστήρια να πουλούν αγαθά καθώς οι εργάτες αναγκάστηκαν να βάλουν ενέχυρο τα εργαλεία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, κρατικοποίησε την εκκλησιαστική περιουσία, ανέβαλε την υποχρέωση καταβολής των χρεών, εξίσωσε τους μισθούς των υπαλλήλων και τους επέβαλε ανώτατο όριο και κατήργησε τους τόκους.

Ο στρατός των Βερσαλλιών επιτέθηκε στο Παρίσι στις 2 Απριλίου. Όσοι Κομμουνάροι αιχμαλωτίζονταν εκτελούνταν αμέσως και το πλεονέκτημα του στρατού ήταν τέτοιο ώστε από τα μέσα Απριλίου σταμάτησε κάθε διαπραγμάτευση με το Παρίσι. Το τείχος της πόλης καταλήφθηκε στις 21 Μαΐου. Καθ' όλη την διάρκεια της επέλασης των κυβερνητικών στρατευμάτων θανατώθηκαν πολλοί άμαχοι, και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές μόνο κατά τη "Ματωμένη Βδομάδα" σκοτώθηκαν 17.000 Παριζιάνοι ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 30.000.

Η Παρισινή Κομούνα ήταν από τις πρώτες εργατικές εξεγέρσεις και παρμένοι και σήμερα μια πολλή σημαντικοί επανάσταση καθώς οι άνθρωποι του Παρισιού με την φωνή τους είπαν το όχι στην σκλαβιά και προτίμησαν να δώσουν την ίδια την ζωή τους πάρα να συμφωνήσουν με τους εξευτελιστικούς όρους του Βισμαρκ και τις αστικής κυβερνήσεις του Παρισιού του Θιερσου.

Στο τέλος της προβολής θα πραγματοποιηθεί και σχετική συζήτηση.

πηγή : http://koinonikokentro.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%...