Κυριακή 21 Μαίου 2017 στις 19.00

Κάλεσμα για υπόθεση βιασμού & σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων από τους γονείς τους

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ. ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ. ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

Εδώ και ένα περίπου χρόνο η κοινότητα και η συνέλευση κατειλημμένων προσφυγικών αναγνώρισε την ύπαρξη μέσα στην γειτονιά μας οικογένειας, η οποία εκμεταλλευόταν σεξουαλικά και κακοποιούσε φυσικά τα παιδιά της. Όλο αυτό το διάστημα η κοινότητα και η συνέλευση των Προσφυγικών συζήτησαν την υπόθεση και συλλογικά αποφάσισαν ότι οι συγκεκριμένοι γονείς αποτελούν ξένο και εχθρικό σώμα μέσα στη γειτονιά. Ταυτόχρονα κάτοικοι της γειτονιάς και ο τοπικός σύλλογος γονέων κατήγγειλαν την υπόθεση στην εισαγγελψφία ανηλίκων, χωρίς καμιά εξέλιξη ως σήμερα. Στη συνέχεια στάλθηκε ανακοίνωση-κάλεσμα με mail σε πλήθος κινηματικών συλλογικοτήτων, μαζί με κατ' ιδίαν ενημερώσεις, για πλήρη ενημέρωση και προτάσεις για δράση, χωρίς καμιά ανταπόκριση εδώ και μήνες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Ως σήμερα αν και έχουμε κάνει ότι θεωρούσαμε δυνατό, το πρόβλημα παραμένει. Δεν μας μένει πλέον άλλη επιλογή από το να καλέσουμε ανοιχτά το καθήκον της αγωνιστικής συλλογικής ευθύνης απέναντι στον κόσμο της εξουσίας και της εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα να εκθέσουμε τους κρατικούς μηχανισμούς και φορείς για την κάλυψη και προστασία αντι-ανθρώπινων φαινομένων με σκοπό την πολεμική απέναντι στην κοινότητα αγώνα και την κατειλημμένη γειτονιά των προσφυγικών.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

Κυριακή: 21/5/2017 στις 7.00μ.μ.

Στο χώρο της Συνέλευσης Κατειλημμένων Προσφυγικών

Τριχωνίδος & Κουζή

Αμπελόκηποι - Αθήνα

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

14/5/2017

Ιστορικό:

Πριν περίπου 7 μήνες μια μητέρα 40-45 ετών, κάτοικος της γειτονιάς, ανακοίνωσε σε γείτονες της ότι είναι έγκυος και δύο εβδομάδες αργότερα ότι απέβαλλε. Τέσσερις μήνες μετά, η μεγαλύτερη από τις ανήλικες κόρες της εξαφανίστηκε για κάποιες μέρες από το σπίτι που διέμενε με όλη την οικογένεια και οι γονείς δήλωσαν την εξαφάνισή της στους μπάτσους. Η ανήλικη, λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή της, επικοινώνησε με άτομα της ΣυΚαΠρο τα οποία και ενημέρωσε ότι ο πατέρας της την ξυλοκόπησε για ακόμη μια φορά και ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυος. Η πιθανότητα κύησής της καταρρίφτηκε από το αποτέλεσμα τυποποιημένου test εγκυμοσύνης που έκανε άμεσα, μετά από συνεννόηση με άτομα της κοινότητας.

Δυόμιση μήνες αργότερα, η δεύτερη κόρη της οικογένειας, ηλικίας 13 ετών, ενημέρωσε άτομα της Συ.Κα.Προ. για πιθανολογούμενη εγκυμοσύνη της. Με τη σύμφωνη γνώμη της μητέρας, και παρουσία τόσο της ίδιας όσο και ατόμων της κοινότητας, πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικό ιατρείο γυναικολογικές εξετάσεις, οι οποίες βεβαίωσαν προχωρημένη εγκυμοσύνη (6ος μήνας κύησης). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, λόγω επιπλοκών της κύησης, η 13χρονη επισκέφθηκε δημόσιο νοσοκομείο (νος. Αλεξάνδρα), από το οποίο ειδοποιήθηκε η εισαγγελία και η κοινωνική πρόνοια λόγω της ηλικίας της. Σήμερα η ανήλικη κοπέλα έχει γεννήσει, έχει εξαφανιστεί από το σπίτι και το μωρό της βρίσκεται στα χέρια των παππούδων, των κατεξοχήν υπεύθυνων, δηλαδή, για την κακοποίηση και προαγωγή των παιδιών τους.

Σε όλη την πορεία των γεγονότων η ΣυΚαΠρό, με πλήρη συνείδηση, ανέλαβε την ευθύνη για να εξετάσει την υπόθεση και απευθύνθηκε στους γονείς, οι οποίοι επέριψαν την ευθύνη της εγκυμοσύνης της ανήλικης σε ένα 70χρονο οικογενειακό τους φίλο, που κατοικεί έξω από τη γειτονιά.

Παράλληλα, λόγω της σοβαρότητας, περισσότερος κόσμος από τη γειτονιά και αλληλέγγυοι ενεπλάκησαν στα δρώμενα. Μπροστά στις επίμονες ερωτήσεις μας, οι γονείς αναγκάστηκαν να καλέσουν τον 70χρονο για να του ζητήσουν "εξηγήσεις". Ο ίδιος, όταν ήρθε στο σπίτι, αρνήθηκε την πατρότητα. Αποδέχθηκε, όμως, ότι έχει βιάσει δύο φορές στην 13χρονη, σε γνώση και των δύο γονέων, τους οποίους και κατηγόρησε ως συνυπεύθυνους για χρηματισμό. Οι γονείς δεν αρνήθηκαν τα όσα είπε εναντίον τους, ούτε ότι εκδίδουν τα παιδιά τους, αλλά τον έδιωξαν από το σπίτι απειλώντας τον. Από εκείνο το περιστατικό δεν έχουμε νέα του, αλλά γνωρίζουμε ότι οι γονείς δεν κινήθηκαν εναντίον του με οποιονδήποτε τρόπο. Ο βιαστής συνεχίζει να εργάζεται στην πλ. Μοναστηρακίου και διατηρεί ύποπτες σχέσεις με τους μπάτσους και κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Το παρελθόν:

Η Συ.Κα.Προ. και η κοινότητα των Προσφυγικών, όλο αυτό το διάστημα, έχει συζητήσει πολλές φορές στις διαδικασίες της τα σοβαρά προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς με τους δύο γονείς, τόσο σε σχέση με πρακτικές προς τα παιδιά τους όσο και γενικότερα. Τα έχει αναγνωρίσει και έχει ιεραρχήσει παράλληλα ως πιο σημαντικό καθήκον την προστασία και το καλύτερο για τα παιδιά, όπου και έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών της. Σε μορφωτικά μαθήματα στο παιδικό στέκι, σε εμπλοκή τους σε διαδικασίες της γειτονιάς που θα τους ενέπνεαν αυτοσεβασμό και θα τους παρείχαν γνωσιακά εφόδια, σε αμέτρητες -σε βάθος χρόνου- συζητήσεις με τους γονείς, ώστε να βελτιωθεί η θέση των παιδιών.

Απέναντι στο δίλημμα, τόσο το προηγούμενο διάστημα όσο και με τα πρόσφατα γεγονότα, να έρθουμε σε άμεση ρήξη με τους γονείς βρεθήκαμε σε δύο αδιέξοδα. Στην άρνηση των παιδιών να έρθουν σε ρήξη με τους γονείς, παρόλη τη στήριξή μας, λόγω των μικρών και διαφορετικών μεταξύ τους ηλικιών και της βαθιάς ενστάλαξης μέσα τους της κουλτούρας της βίαιης υποταγής και της αυτοενοχοποίησης, που παράγει μια συντηρητική και ακραία πατριαρχική οικογένεια.

Σε δεύτερο βαθμό η συνθήκη στέγασης της οικογένειας, η οποία δεν διαμένει σε υποδομή της συνέλευσης, δεν επέτρεπε την εκδίωξη τους, χωρίς την ευρεία συναίνεση της γειτονιάς.

Με βάση τα παραπάνω έπρεπε να επιλέξουμε:

είτε να εκδιώξουμε την οικογένεια από τη γειτονιά με όρους τεχνικούς/κατασταλτικούς και να απαλλαγούμε από τα σοβαρά προβλήματα που κάθε τόσο προέκυπταν, έχοντας την επίγνωση ότι τα παιδιά θα ζουν την ίδια κατάσταση μακριά από τη γειτονιά.

είτε να είμαστε δίπλα στα παιδιά προσπαθώντας να τα προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και μαζί τους να δρομολογήσουμε ουσιαστικές αλλαγές και να βρούμε πιθανές λύσεις στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, με το σκεπτικό να τους δοθεί χρόνος να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε με την ενηλικίωσή τους να επιλέξουν τον τρόπο ζωής τους μέσα στη γειτονιά. Και ταυτόχρονα να ασκούμε συνεχή πίεση προς τους γονείς σε σχέση με τις πρακτικές τους ως προς τα παιδιά αλλά και γενικότερα.

Αυτό που δεν αναγνωρίσαμε, σε όλη αυτή την πορεία, ήταν το βάθος και η ακρότητα της υπόθεσης μέχρι που τα ίδια τα γεγονότα τα αποκάλυψαν.

Αυτό το οποίο, πλέον, με σιγουριά και ευθύνη μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε κανένα άλλο περιθώριο σε ανθρώπους που ευθύνονται για την, χωρίς κανένα δισταγμό, κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών να συνεχίσουν να ζουν στη γειτονιά μας, να διασπείρουν τον κανιβαλισμό τους και να βλάπτουν τα Προσφυγικά.

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

Καταληψίες, κάτοικοι της γειτονιάς, αλληλέγγυοι

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1573526/