τι; : βιβλίο θεματική : Παλαιστίνη από : Κόντρα

Παρασκευή 19 Μαίου 2017 στις 20.00

Παρουσίαση μπροσούρας Παλαιστινη, ανυπότακτη αντάρτισσα

H νέα μπροσούρα της «Κόντρας», με τίτλο «ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ανυπότακτη αντάρτισσα», θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Μάη, στις 8 το βράδυ, στη σάλα εκδηλώσεων της εφημερίδας. H συγκυρία τα έφερε έτσι που η παρουσίαση της έκδοσης να γίνει πάνω στην κορύφωση της πιο μαζικής -εδώ και πολλά χρόνια- απεργίας πείνας παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στα σιωνιστικά κάτεργα. Ετσι, η εκδήλωση εντάσσεται εξ αντικειμένου στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης (θυμίζουμε ότι την επομένη, Σάββατο 20 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας Παλαιστίνιους Κρατούμενους οργανώνει συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία αλληλεγγύης).

Στις 80 σελίδες της μπροσούρας γίνεται μια ιστορική αναδρομή στα 70 χρόνια του παλαιστινιακού ζητήματος, που είναι ένα ζήτημα κατοχής και βαρβαρότητας, από τη μια, και ηρωικής αντίστασης και θυσιών, από την άλλη. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε η πλούσια αρθρογραφία που διαχρονικά υπάρχει στην εφημερίδα μας, υλικό που συμπληρώθηκε με νέα στοιχεία για πληρέστερη παρουσίαση των γεγονότων.

Οπως αναφέρεται στον πρόλογο, σε καμία περίπτωση η μπροσούρα δεν μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες ιστορικό σύγγραμμα, ούτε έχει τέτοιο σκοπό. Δε γράφεται για «ιστορικούς λόγους». Η αποτίμηση της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού, που συνεχίζεται για περισσότερο από μισό αιώνα, αφορά όλους αυτούς που δε βολεύονται στην αποπνικτική ιμπεριαλιστική «αντιτρομοκρατική» κυριαρχία. Γιατί αυτή η αντίσταση αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το πού μπορεί να φτάσει η δύναμη των καταπιεσμένων.

Ολα αυτά τα χρόνια η Παλαιστίνη ματώνει, όμως παραμένει μια ανυπότακτη «αντάρτισσα» που δεν υποκύπτει ούτε στη σιωνιστική βαρβαρότητα ούτε στα κελεύσματα (κυρίως από τις απέναντι ακτές του Ατλαντικού) για μια ειρήνη νεκροταφείου. Γι' αυτό και η ιστορία της αφορά όλα τα κινήματα αντίστασης παγκόσμια. Γι΄αυτό και το παλαιστινιακό κίνημα δέχτηκε τόσα πυρά από τα κοράκια της διεθνούς «αντιτρομοκρατίας», αλλά και τόσα ύπουλα χτυπήματα από πολλούς άσπονδους φίλους της «δημοκρατίας» (ή και του «σοσιαλισμού»).

Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ιστορία, να ανιχνεύσουμε αναλογίες με τη δική μας Ιστορία, να αντλήσουμε διδάγματα, να προσπαθήσουμε να κάνουμε χρήσιμες θεωρητικές γενικεύσεις και, βεβαίως, να εκφράσουμε για μια φορά ακόμα την αλληλεγγύη μας στην αντάρτισσα Παλαιστίνη και στα παιδιά της, που μας προσφέρουν ένα μοναδικό στην Ιστορία παράδειγμα στοχοπροσήλωσης, που το ποτίζουν συνεχώς με το αίμα τους.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/69535/