Τρίτη 23 Μαίου 2017 στις 18.00

(αλλαγή τοποθεσίας) Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων

Λόγω της αμετανόητης επιμονής του καιρού να επεμβαίνει, εντελώς απρόσκλητα, στα σχέδια και τα προγράμματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου μεταφέρεται -δυστυχώς- σε κλειστό χώρο, για την αποφυγή δυσάρεστων συναντήσεων με τις άστατες βροχές που σαρώνουν την περιοχή...

Οπότε, στις 23 & 24 Μάη, εντός του ελευθεριακού εργαστηρίου F451, στην οδό Τσακάλωφ 20 (πλησίον Άλσους) θα προσπαθήσουμε να χωρέσουμε 5 εκδηλώσεις, κάμποσους ομιλητές και περίπου 600 τίτλους βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων...

Και μην ξεχνάτε το πρόγραμμα:

Τρίτη 23/05/2017

18:00 Παρουσίαση της συλλογικότητας «REBEL kollektiv» (media center of Ioannina)

Το Rebel kollektiv στοχεύει να αποτελέσει μια νέα δομή πληροφόρησης στην πόλη των Ιωαννίνων. Έρχεται μετά την μακρόχρονη εμπειρία του Αυτόνομου Ραδιοφώνου Ιωαννίνων και, ουσιαστικά, ξεκινά με έναν αρκετά διαφορετικό αέρα. Θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι στόχοι αλλά και οι όροι συμμετοχής στη νέα συλλογικότητα.

19:00 Βιβλιοπαρουσίαση - Συζήτηση |Η Πρώτη Σπορά, σοσιαλιστικές & αναρχικές ομάδες στην Ελλάδα την περίοδο 1877-1907 | εκδόσεις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

Η εργασία του Νίκου Πελεκούδα ανιχνεύει αυτό που θα ονομάζαμε -μεταφέροντας τον σημαίνοντα τίτλο μιας μέχρι πρόσφατα ανέκδοτης συλλογής του Ανδρέα Εμπειρίκου- Προϊστορία ή Καταγωγή του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Στρέφεται στις απαρχές, καταγράφοντας την πολιτική πορεία πρωτοπόρων ομάδων σοσιαλιστικής κι αναρχικής αναφοράς, που ανοίγονταν σε αχαρτογράφητα μέχρι τότε νερά, τρικυμισμένα από μεγάλες ιστορικές καταιγίδες και λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες.»

«Ποιος είναι ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός της περιόδου αναφοράς; Αυτό είναι το πρώτο και βασικό ερώτημα που θέτει στο πρόγραμμα έρευνάς του ο Πελεκούδας. Μετά από μια επισκόπηση της σχετικά πλούσιας βιβλιογραφίας, ο συγγραφέας ορθά απορρίπτει την ευρύτατα διαδεδομένη άποψη (με τα ολέθρια πολιτικά αποτελέσματα) για ένα κυρίαρχο, ακόμα και μέσα στον 20ό αιώνα, "προκαπιταλιστικό" χαρακτήρα της Ελλάδας. Κοινωνία, οικονομία, κοινωνικές συγκρούσεις, πολιτική σκηνή στην Ελλάδα του τέλους του 19ου αιώνα βρίσκονται εντός καπιταλισμού κατά τον Πελεκούδα που μεθοδολογικά στηρίζεται στην ανάλυση των προκαπιταλιστικών σχηματισμών από τον Μαρξ στα Grundrisse και στις αναλύσεις του Λένιν για τον καπιταλισμό στη Ρωσία.»

akybernitespoliteies.org

21:00 Βιβλιοπαρουσίαση - Συζήτηση | Ο Μπολσεβίκικος Μύθος του Αλεξάντερ Μπέρκμαν & Η Εξέγερση της Κρονστάνδης του Άρη Αλεξάνδρου | εκδόσεις «Πανοπτικόν»

Ο Μπολσεβίκικος Μύθος

«Γκρίζες είναι οι μέρες που περνούν. Μία μία έσβησαν κι οι τελευταίες αναλαμπές ελπίδας. Ο τρόμος κι ο δεσποτισμός συνέτριψαν τη ζωή που γεννήθηκε τον Οκτώβρη. Τα συνθήματα της Επανάστασης εγκαταλείφθηκαν και τα ιδεώδη της πνίγηκαν στο αίμα του λαού. Η ανάσα του Χθες καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο κι η σκιά του Σήμερα σκεπάζει τη χώρα σαν πέπλο βαρύ. Η Δικτατορία ποδοπάτησε τις μάζες. Η Επανάσταση πέθανε. Το πνεύμα της κατέληξε φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Είναι πια καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για τους Μπολσεβίκους. Οι λευκές ταφόπλακες πρέπει ν' ανοίξουν, η πραγματικότητα να βγει στο φως και να φανούν τα πήλινα πόδια του Φετίχ που έχει μαγέψει το διεθνές προλεταριάτο. Ο Μπολσεβίκικος μύθος πρέπει να καταστραφεί.
Αποφάσισα να εγκαταλείψω τη Ρωσία.»

Η Εξέγερση της Κρονστάνδης

«Ο "στρατάρχης" Τρότσκι απειλεί την επαναστατημένη και λεύτερη Κρονστάνδη, που εξεγέρθηκε ενάντια στην απολυταρχική εξουσία των μπολσεβίκων και των κομμισαρίων τους. Απειλεί να μακελέψει τον άμαχο πληθυσμό της Κρονστάνδης, κανονιοβολώντας τον, επειδή οι εργάτες τινάξανε από πάνω τους το ζυγό της δικτατορίας του Κόμματος. Όταν ξεσηκώθηκε ο λαός το 1905, ο στρατηγός Τρέποβ ανέλαβε να "επιβάλει την τάξη" με τα όπλα. "Μην κάνετε οικονομία στις σφαίρες!" διέταξε τότε ο Τρέποβ στα στρατεύματά του. Την ίδια διαταγή δίνει τώρα κι ο Τρότσκι στα δικά του στρατεύματα. Έχει μπόλικες σφαίρες ο Τρότσκι όταν είναι να χτυπήσει τους ναύτες, τους εργάτες και τους κόκκινους φαντάρους. Γιατί αυτός, ο δικτάτορας της σοβιετικής Ρωσίας, δε δίνει πεντάρα αν θα σκοτωθούνε οι εργαζόμενες μάζες. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατηθεί το κόμμα στην εξουσία. Έχει το θράσος να μιλάει στο όνομα της μαρτυρικής σοβιετικής Ρωσίας και να υπόσχεται πως θα μας δώσει χάρη! Αυτός, ο ματοβαμένος Τρότσκι, ο αρχηγός της μπολσεβίκικης οχράνας και των "κοζάκων" της, που χύνουν αλύπητα ποταμούς αίματος για να σταθεί στα πόδια της η απολυταρχία του Κόμματος, αυτός που πνίγει κάθε ελεύθερη σκέψη, τολμάει και μιλάει έτσι δα στους κρονστανδιώτες, που κρατάνε ψηλά και σταθερά την κόκκινη σημαία της Επανάστασης. Οι μπολσεβίκοι ελπίζουν να ξαναεπιβάλουν τον απολυταρχισμό τους, σκοτώνοντας τους εργαζόμενους και φυλακίζοντας τις οικογένειές τους. Σκοπός τους είναι να αναγκάσουνε τους ναύτες, τους εργάτες και τους κόκκινους φαντάρους να σκύψουν το κεφάλι, ώστε να ξανακάτσουνε αυτοί στο σβέρκο τους. Ονειρεύονται μάλιστα να καλοκάτσουν και να συνεχίσουν την εξοντωτική πολιτική τους, που οδήγησε την εργαζόμενη Ρωσία στον γκρεμό και την έριξε στο χάος, στο λιμό και στη μιζέρια. Ως εδώ και μη παρέκει! Μπολσεβίκοι, οι ελπίδες σας είναι μάταιες και οι απειλές σας γελοίες. Σηκώθηκε πια και προχωράει το νέο κύμα της Επανάστασης των Εργαζομένων. Κατακλύζοντας όλη τη χώρα των Σοβιέτ, το κύμα αυτό θα καθαρίσει τον τόπο απ' όλους τους σφετεριστές και τους αναίσχυντους συκοφάντες. Όσο για την επιείκειά σας, κύριε Τρότσκι, σας τη χαρίζουμε.»

(Η απάντηση των εξεγερμένων ναυτών της Κρονστάνδης στο τελεσίγραφο του Τρότσκι, 7-3-1921)

Θα μιλήσουν ο μεταφραστής Γιάννης Δ. Ιωαννίδης και ο εκδότης Κώστας Δεσποινιάδης.

panopticon.gr

+++after bar

Τετάρτη 24/05/2017

19:00 Βιβλιοπαρουσίαση - Συζήτηση | Μικροί Πόλεμοι σε Μεγάλες Πόλεις, θεωρίες, γεωγραφίες και τεχνολογίες αντιεξέγερσης | «Εκδόσεις των Ξένων»

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδοτεί τη λήξη μιας μακράς περιόδου ανοιχτών διακρατικών συγκρούσεων. Τα κράτη φαίνεται να χάνουν έκτοτε το μονοπώλιό τους στην κήρυξη του Εχθρού και, επομένως, στην κήρυξη του πολέμου. Σύμφωνα με τη στρατιωτική συζήτηση, πρόκειται για την αρχή μιας νέας φάσης άτακτων ή μικρών πολέμων και ασύμμετρων συγκρούσεων, όπου κάθε είδους μη κρατικές οντότητες διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα στην κήρυξη του Εχθρού. Μέσα στο περιβάλλον αυτών των νέων προκλήσεων συγκροτείται και ο κλάδος της αντιεξέγερσης, ως ένα πλέγμα πολιτικοστρατιωτικών θεωριών και τακτικών, με αποστολή τη διαχείριση των ανορθόδοξων απειλών και του πολιτικού τους πλαισίου. Ένας κλάδος που σήμερα ασχολείται εντατικά και με το αστικό περιβάλλον, καθώς, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, οι ασύμμετρες συγκρούσεις μετακομίζουν σταδιακά στις πόλεις. Λόγοι που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ιδιαίτερη μορφολογία τους, την πληθυσμιακή τους πυκνότητα, τις δυνατότητες κάλυψης και το ίδιο το φαινόμενο της παγκόσμιας αστικοποίησης καθιστούν τις πόλεις ένα προνομιακό πεδίο ασύμμετρων συγκρούσεων και ένα ειδικό, εντέλει, αντικείμενο στρατιωτικής έρευνας.

Εκκινώντας από τους συλλογισμούς ενός αμετανόητου υποστηρικτή της κρατικής κυριαρχίας, του Καρλ Σμιτ, και φτάνοντας στα σύγχρονα στρατιωτικά εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού -με αναδρομές στα έργα των Σουν Τζου, Κλάουζεβιτς και Τ. Ε. Λώρενς-, το βιβλίο του Χρ. Φιλιππίδη εξετάζει κριτικά τη δραστική διεύρυνση του στρατιωτικού αντικειμένου, τη ραγδαία στρατιωτικοποίηση της λειτουργίας των πόλεων και την τρομακτική διάχυση των στρατιωτικών τεχνολογιών και θεωρήσεων στα πεδία της καθημερινότητας - επιλέγοντας, ωστόσο, ως συνειδητή πολιτική αφετηρία την πλευρά της αντι-αντιεξέγερσης.

hotel.espivblogs.net

έργα του ιδίου:

Béton Armé - αποδομώντας (για λίγο) τον μιλιταριστικό ναρκισσισμό | Futura | 2017

Βιοπολιτικές Αφηγήσεις σε Λευκό Φόντο - η ιατρική αστυνομία ως χαρτογράφος της πόλης | Futura | 2015

Πόλη, Κρίση και Πυρωμένο Σίδερο - επιτελώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης in situ | Futura | 2014

Σώμα, Χώρος και Πολιτικές της Καθαρ(ι)ότητας | Ελευθεριακή Κουλτούρα | 2007

21:00 Εκδήλωση - Συζήτηση | Αναρχική κινητοποίηση στο Ισραήλ και τα ερωτήματα περί έθνους και διακυβέρνησης | από τον Ούρι Γκόρντον , μέλος της συλλογικότητας «Αναρχικοί ενάντια στο τείχος»

Με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων του Αναρχικοί ενάντια στο τείχος (Εκδόσεις των συναδέλφων, 2015) και Ισραηλινοί αναρχικοί. Η κινητοποίηση στην σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων (Opportuna, 2016), ο ισραηλινός ακτιβιστής και μέλος της ισραηλινής συλλογικότητας «Αναρχικοί ενάντια στο τείχος» Ούρι Γκόρντον θα μιλήσει με θέμα «Αναρχική κινητοποίηση στο Ισραήλ και τα ερωτήματα περί έθνους και διακυβέρνησης».

Αναρχικοί ενάντια στο τείχος

Πόσο εύκολο είναι να ονομάζεσαι Γιονάταν, Γιούρι, Τάλι, Γκιλ, Σάρα, Ρουθ και να θέλεις να απαλλαγείς από τα "σιωνιστικά γυαλιά" που -στις πλείστες των περιπτώσεων- σου έχουν φορέσει από την ημέρα που γεννήθηκες στο Ισραήλ; Και ποιο είναι το τίμημα αν τολμήσεις να το κάνεις; Να μεγαλώνεις σε ένα εθνικιστικό περιβάλλον, να μαθαίνεις αριθμητική στο σχολείο μετρώντας τανκς αντί για μήλα και η μπάλα σου να πέφτει συνέχεια σε πόδια στρατιωτών που φυλάνε κάθε γωνιά στο όνομα της "ασφάλειας". Και τι θα συμβεί αν μια μέρα η συνείδησή σου ξυπνήσει και καταλάβει το νόημα του σιωνισμού και της κατοχής; Αν μια μέρα σπάσει τα τείχη του φόβου, του ρατσισμού, του εθνικισμού που για χρόνια χτίζουν μέσα στο κεφάλι σου; Αν αρνηθείς να υπηρετήσεις στον στρατό για να μη γίνεις συνένοχος στο έγκλημα; Και αν τελικά αποφασίσεις ότι η ελευθερία δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων "εκλεκτών" και σταθείς στο πλευρό των καταπιεσμένων; Αυτοί είναι οι Αναρχικοί Ενάντια στο Τείχος: μία από τις πιο γενναίες και αφοσιωμένες ομάδες που δουλεύουν ενάντια στην κατοχή. Πηγαίνουν εκεί που άλλοι Ισραηλινοί φοβούνται να πάνε, βάζουν τους εαυτούς τους τακτικά σε σωματικό και συναισθηματικό κίνδυνο, και οικοδομούν ένα εντελώς νέο επίπεδο συμμαχιών με τους Παλαιστίνιους που αγωνίζονται για δικαιοσύνη

Ισραηλινοί αναρχικοί. Η κινητοποίηση στην σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Μία σειρά δοκιμίων με αντικείμενο τον ρόλο του ισραηλινού αναρχικού και ακτιβιστικού κινήματος ως προς την σύγκρουση στην Λωρίδα στην Γάζα. Αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα του αγώνα αυτού, το ιδιόμορφο της θέσης των Ισραηλινών ακτιβιστών εντός της ισραηλινής κοινωνίας αλλά και της σχέσης τους με τους διεθνείς ακτιβιστές, στο σύγγραμμα αυτό παρέχεται μια άμεση αποτύπωση της κάτωθεν κινητοποίησης στο Ισραήλ, ιδίως αφ' ης στιγμής οι μαρξιστικής εμπνεύσεως παραδοσιακές μορφές αντίστασης παραχωρούν την θέση τους στην ακτιβιστική δράση των κινημάτων. Παράλληλα, ένας ευρύτερος προβληματισμός ως προς το αναρχικό πρόταγμα και τις υπό διακύβευσιν εν προκειμένω αντιθετικές έννοιες, όπως «κράτος για τους απάτριδες» ή «εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας».

ekdoseisynadelfwn.wordpress.com | opportuna.gr

+++after bar

Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων

διοργανωτική συνέλευση: Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων, Rebel Kollektiv, Βιβλία Ανομίας + συντρόφισσες/οι

www.libo-i.tk

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Μάιος 19h