Σάββατο 20 Μαίου 2017 στις 10.00 πμ

Γιορτή αυτοοργάνωσης για τον 1 χρόνο αυτόνομης λαϊκής αγοράς

Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.) διοργανώνει μια Εορταστική «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο πάρκο Γεωργιάδη, από τις 10 π.μ.
Κλείνουμε αισίως 1 χρόνο παρουσίας και αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε με μία επετειακή λαϊκή που θα πλαισιωθεί με ποικίλες δράσεις, όλη την ημέρα. Ήταν Μάιος του 2016 όταν, μετά από αρκετές συζητήσεις εντός του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.), προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε αυτό το βήμα, υλοποιώντας μια
λαϊκή αγορά αποκλειστικά με όρους αμεσοδημοκρατικής αυτο-οργάνωσης των συμμετεχόντων. Ονομάστηκε «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» αφού θέλαμε να τονίσουμε την αυτόνομη διάσταση του εγχειρήματος, σε όλους τους τομείς της, από την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων, μέχρι την οικονομική συναλλαγή και την ανοικτή δομή συνεργασίας με όλους όσους συνδιαμορφώνουν την πορεία της.
Η οικολογική τοπική παραγωγή προϊόντων, η επαναπροσέγγιση των ρόλων παραγωγού και καταναλωτή, η σημασία της αυτάρκειας και της οικοτεχνίας, η εγγύτητα, η αλληλεγγύη, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας των μελών που συναποτελούν αυτή τη λαϊκή, είναι μόνο μερικά από όσα έχουμε κερδίσει όλο αυτό το διάστημα. Πέρα από τον παραγωγικό τομέα, η αυτόνομη λαϊκή επέλεξε να βρίσκεται σε έναν ανοικτό και δημόσιο χώρο θέλοντας έτσι να θέσει το ζήτημα της χρήσης του ως κοινού κοινωνικού αγαθού και να προβάλει την αυτόνομη χρήση του έναντι της διοικητικής και γραφειοκρατικής οργάνωσης που τον θέλει αποστειρωμένο και ελεγχόμενο. Επίσης, βρισκόμαστε εκεί για να ενημερώσουμε και να προωθήσουμε όλες αυτές τις ιδέες στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, μέσα από την πράξη, τη συλλογική υποστήριξη και την υπεράσπιση όσων σταδιακά κατακτούμε.
Ταυτόχρονα δημιουργούμε τις δομές για τη σταδιακή απεξάρτησή μας από τον καταπιεστικό και εξουσιαστικό νομισματικό μονόδρομο που μας επιβάλλεται. Απομυθοποιούμε το χρήμα ως υπέρτατο αγαθό, το τραπεζικό σύστημα ως παγκόσμιο
ρυθμιστή της αγοράς και τον κρατικό μηχανισμό ως απόλυτο επιστάτη της οικονομικής πολιτικής. Έχοντας αναπτύξει τα βασικά εργαλεία, βήμα-βήμα ενδυναμώνουμε το δίκτυο ανταλλαγών «το Κουκί» και επεκτείνουμε τη χρήση του εναλλακτικού νομίσματος FairCoin, θέλοντας να οικοδομήσουμε μια τοπική οικονομία βασισμένη στις δικές μας
δυνάμεις, που θα ορίζεται δημοκρατικά απ' όλους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τις κοινωνίας και μόνο αυτές.
Η πορεία μας μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι η η πολυπόθητη μετάβαση προς μία ελεύθερη κοινωνία, που θα στηρίζεται στην αυτο-θέσμιση και τις βασικές ανθρώπινες αξίες, οφείλει πρωταρχικά να περάσει μέσα από εμάς τους ίδιους. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία χειραφέτησης που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη και το βασικότερο μας δικαίωμα· να μπορούμε να καθορίζουμε τη ζωή μας.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» αποτελεί ένα σύνθετο εγχείρημα, αλλά παράλληλα τον καλύτερο τρόπο να γνωρίσετε συνολικά τον Ο.Σ.Η. και όσα θέλει να πετύχει. Σας προσκαλούμε λοιπόν να έρθετε αυτό το Σάββατο 20 Μαΐου στο πάρκο Γεωργιάδη, όπου ειδικά σε αυτή την ολοήμερη εορταστική λαϊκή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όλα όσα έχουμε να παρουσιάσουμε, να συζητήσουμε από κοντά και να συμμετέχετε στη ζωντανή αυτή γιορτή της αυτο-οργάνωσης.
Πρόγραμμα Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς
10 π.μ. - 6 μ.μ. Διάθεση προϊόντων με εναλλακτικά νομίσματα
11 π.μ. - 2 μ.μ. Βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια
 Ανθοϊάματα
 Ραπτική-Μεταποίηση
 Οινόμελι, αρχαίο θεραπευτικό ηδύποτο
 Φύτευση παραδοσιακών σπόρων
 Παράδοση μαθημάτων με «Κουκιά»
2 μ.μ. - 4 μ.μ. Φαγητό από το Κυλικείο του Ο.Σ.Η.
4 μ.μ. - 6 μ.μ. Βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια
 Ταξιδεύοντας με τον πηλό
 Παρασκευή κηραλοιφής
6:30 μ.μ. - 9 μ.μ. Παρουσιάσεις - Συζήτηση
➢ Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά - Ένα αυτο-οργανωμένο εγχείρημα με πολλές διαστάσεις
➢ Εναλλακτικά Νομίσματα, Κουκί & FairCoin - Οικοδομώντας μια αλληλέγγυα
οικονομία από τη βάση
➢ Ολοκληρωμένη Επανάσταση - Το όραμά μας για μία ελεύθερη κοινωνία
9:30 μ.μ. Γλέντι με ρεμπέτικη μουσική και φαγητό
Περισσότερες πληροφορίες για τον Ο.Σ.Η. http://heraklion.cooperativas.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας heraexklion@coexoperativexas.gr
Προτάσσουμε την αυτοδιαχείριση και παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας

πηγή: http://heraklion.cooperativas.gr