Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 στις 18.30

7ο ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου

Πρόγραμμα 7ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Βιβλίου

Τρίτη 20 Ιούνη

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7.30 µµ

Αναρχία και λογοτεχνία (συλλογικό), εκδ. Πανοπτικόν

Μαγγελανία, Ιούλιος Βερν, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες

Αναρχία και λογοτεχνία (συλλογικό), εκδ. Πανοπτικόν

μετάφραση-επιμέλεια-ανθολόγηση:
Ζ.Δ.Αϊναλής, Κώστας Δεσποινιάδης, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Η ανθολογία αυτή, όπου αναρχικοί γράφουν για λογοτέχνες και λογοτέχνες για αναρχικούς, μάς υπενθυμίζει ότι ο Πιοτρ Κροπότκιν έγραψε μια ολόκληρη ιστορία της Ρώσικης λογοτεχνίας, χωρίς ούτε στιγμή να πάψει να ασχολείται με την υπόθεση της Αναρχίας και της ανθρώπινης χειραφέτησης· η πανταχού παρούσα στις επαναστατικές διεργασίες του καιρού της Έμμα Γκόλντμαν έγραψε σημαντικά δοκίμια για τον Τολστόι, τον Ίψεν, τον Γέητς, ο μαρτυρικός Γκούσταβ Λαντάουερ για τον Ντοστογιέφκσι, τον Τολστόι, τον Στρίντμπεργκ, τον Ουίτμαν, τον Όσκαρ Ουάιλντ κ.ά, καθώς και ότι σπουδαίοι λογοτέχνες και συγγραφείς (ο Μιρμπώ, ο Ζολά, ο Μπλοκ κ.ά) έκαναν την αντίστροφη διαδρομή κι έγραψαν δοκίμια για εμβληματικές μορφές του αναρχικού κινήματος, για να μην μιλήσουμε και για σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Γκέρτσεν, όπου τα όρια δοκιμίου και ποίησης συχνά χάνονται στην αριστουργηματική γραφή του.
Οι σελίδες του βιβλίου αυτού μας υπενθυμίζουν ότι η μοίρα των ανθρώπων και των κοινωνιών έχει καταγραφεί λεπτομερώς στην ιστορία της πραγματικής λογοτεχνίας και όποιος θέλει να διερωτηθεί γι' αυτήν, όποιος θέλει να την αλλάξει, αργά ή γρήγορα θα προσφύγει και στις σελίδες της.

https://www.panopticon.gr/

Στη Μαγγελανία, Ιούλιος Βερν, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες

μετάφραση: Χρήστος Γεμελιάρης

…φέρνοντάς τα στο στήθος του, ξεσταύρωσε τα χέρια του, έστρεψε τα μάτια του, στην αρχή, προς το έδαφος, στη συνέχεια, προς τον ουρανό κι από τα χείλη του ξέφυγαν οι παρακάτω λέξεις, στις οποίες συνοψιζόταν αναμφίβολα η μυστηριώδης ζωή του:

«Όχι… ούτε Θεός ούτε αφέντης!».

Το Στη Μαγγελανία, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που έγραψε ο Ιούλιος Βερν στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αναμφίβολα το πιο πολιτικό βιβλίο του Βερν, όπου ο συγγραφέας δείχνει να θέλει να αναμετρηθεί με τα πολιτικά του φαντάσματα. Σε αυτό, η περιπέτεια και η δράση περνούν στο φόντο της συγγραφής, και κυριαρχούν η ιστορία και η πολιτική. Ο Βερν μάς παρουσιάζει έναν ήρωα πρώην επαναστάτη (αναρχικό), ο οποίος καλείται να δώσει μάχη με μια πραγματικότητα που τον προκαλεί συνεχώς να προδώσει τις αρχές του − αντιμέτωπος με την επιβίωση, με ανθρώπους από ένα παρελθόν που είχε αφήσει πίσω του να τον περιτριγυρίζουν ξανά, με κράτη να απειλούν την ανεξαρτησία και ελευθερία του τόπου που επέλεξε να περάσει μέχρι το τέλος της ζωής του.

http://stasei.blogspot.gr/

9.00 µµ

Μικροί πόλεµοι σε µεγάλες πόλεις, Χρ. Φιλιππίδης, εκδόσεις των ξένων

Μικροί Πόλεμοι σε Μεγάλες Πόλεις, θεωρίες, γεωγραφίες και τεχνολογίες αντιεξέγερσης, Χρ. Φιλιππίδης, «Εκδόσεις των Ξένων»

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδοτεί τη λήξη μιας μακράς περιόδου ανοιχτών διακρατικών συγκρούσεων. Τα κράτη φαίνεται να χάνουν έκτοτε το μονοπώλιό τους στην κήρυξη του Εχθρού και, επομένως, στην κήρυξη του πολέμου. Σύμφωνα με τη στρατιωτική συζήτηση, πρόκειται για την αρχή μιας νέας φάσης άτακτων ή μικρών πολέμων και ασύμμετρων συγκρούσεων, όπου κάθε είδους μη κρατικές οντότητες διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα στην κήρυξη του Εχθρού. Μέσα στο περιβάλλον αυτών των νέων προκλήσεων συγκροτείται και ο κλάδος της αντιεξέγερσης, ως ένα πλέγμα πολιτικοστρατιωτικών θεωριών και τακτικών, με αποστολή τη διαχείριση των ανορθόδοξων απειλών και του πολιτικού τους πλαισίου. Ένας κλάδος που σήμερα ασχολείται εντατικά και με το αστικό περιβάλλον, καθώς, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, οι ασύμμετρες συγκρούσεις μετακομίζουν σταδιακά στις πόλεις. Λόγοι που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ιδιαίτερη μορφολογία τους, την πληθυσμιακή τους πυκνότητα, τις δυνατότητες κάλυψης και το ίδιο το φαινόμενο της παγκόσμιας αστικοποίησης καθιστούν τις πόλεις ένα προνομιακό πεδίο ασύμμετρων συγκρούσεων και ένα ειδικό, εντέλει, αντικείμενο στρατιωτικής έρευνας.

Εκκινώντας από τους συλλογισμούς ενός αμετανόητου υποστηρικτή της κρατικής κυριαρχίας, του Καρλ Σμιτ, και φτάνοντας στα σύγχρονα στρατιωτικά εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού -με αναδρομές στα έργα των Σουν Τζου, Κλάουζεβιτς και Τ. Ε. Λώρενς-, το βιβλίο του Χρ. Φιλιππίδη εξετάζει κριτικά τη δραστική διεύρυνση του στρατιωτικού αντικειμένου, τη ραγδαία στρατιωτικοποίηση της λειτουργίας των πόλεων και την τρομακτική διάχυση των στρατιωτικών τεχνολογιών και θεωρήσεων στα πεδία της καθημερινότητας - επιλέγοντας, ωστόσο, ως συνειδητή πολιτική αφετηρία την πλευρά της αντι-αντιεξέγερσης

hotel.espivblogs.net

LIVE: Eπαναστατικά και πολιτικά τραγούδια από όλον τον κόσµο


Τετάρτη 21 Ιούνη

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7.30 µµ

Ο Ήλιος της Αναρχίας Ανέτειλε, Δ. Τρωαδίτης, ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

Η Πρώτη Σπορά, Ν. Πελεκούδας, εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες

"Ο Ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε" - Για μια ιστορία του αναρχικού κινήματος του "ελλαδικού" χώρου

Μετά από πολύχρονη έρευνα, φιλόπονη εργασία, αλλά και μεγάλη προσμονή, θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ το βιβλίο του Δημήτρη Τρωαδίτη "Ο Ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε" - Για μια ιστορία του αναρχικού κινήματος του "ελλαδικού" χώρου.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πρώτη απόπειρα καταγραφής και παρουσίασης όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων που συνθέτουν τον πολύχρωμο γαλαξία των πρώτων αναρχικών ή αναρχιζόντων σχημάτων, αλλά και των προσπαθειών συγκρότησης ενός αντίστοιχου κινήματος στον "ελλαδικό" χώρο κατά τη διάρκεια του τελευταίου τέταρτου του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Μέσα από πληθώρα ιστορικών πληροφοριών για τη ζωή και τη δράση συγκεκριμένων ατόμων όσο και συλλογικών σχημάτων, αλλά και την επιμελή παράθεση πρωτότυπων κειμένων και άλλων ντοκουμέντων, ο στόχος αυτού του έργου είναι διττός: α) να καλύψει το κενό που υπήρχε στο χώρο της αναρχικής ιστοριογραφίας, και β) να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και σχετική μελέτη.

Επειδή η ενδελεχής έρευνα, τεκμηρίωση και ανάδειξη της επαναστατικής ιστορίας μπορεί -και οφείλει- να αποτελέσει έργο του παρόντος και του μελλοντικού αναρχικού κινήματος. Επειδή ο αγώνας ενάντια στη λήθη αποτελεί απαραίτητο συστατικό παράγοντα για την ανάπτυξη δυναμικού και καταλυτικού αναρχικού λόγου και δράσης, για τον αγώνα ενάντια στην εξουσία.

https://koursal.wordpress.com/

Η Πρώτη Σπορά, σοσιαλιστικές & αναρχικές ομάδες στην Ελλάδα την περίοδο 1877-1907, εκδόσεις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

Η εργασία του Νίκου Πελεκούδα ανιχνεύει αυτό που θα ονομάζαμε -μεταφέροντας τον σημαίνοντα τίτλο μιας μέχρι πρόσφατα ανέκδοτης συλλογής του Ανδρέα Εμπειρίκου- Προϊστορία ή Καταγωγή του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Στρέφεται στις απαρχές, καταγράφοντας την πολιτική πορεία πρωτοπόρων ομάδων σοσιαλιστικής κι αναρχικής αναφοράς, που ανοίγονταν σε αχαρτογράφητα μέχρι τότε νερά, τρικυμισμένα από μεγάλες ιστορικές καταιγίδες και λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες.»

«Ποιος είναι ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός της περιόδου αναφοράς; Αυτό είναι το πρώτο και βασικό ερώτημα που θέτει στο πρόγραμμα έρευνάς του ο Πελεκούδας. Μετά από μια επισκόπηση της σχετικά πλούσιας βιβλιογραφίας, ο συγγραφέας ορθά απορρίπτει την ευρύτατα διαδεδομένη άποψη (με τα ολέθρια πολιτικά αποτελέσματα) για ένα κυρίαρχο, ακόμα και μέσα στον 20ό αιώνα, "προκαπιταλιστικό" χαρακτήρα της Ελλάδας. Κοινωνία, οικονομία, κοινωνικές συγκρούσεις, πολιτική σκηνή στην Ελλάδα του τέλους του 19ου αιώνα βρίσκονται εντός καπιταλισμού κατά τον Πελεκούδα που μεθοδολογικά στηρίζεται στην ανάλυση των προκαπιταλιστικών σχηματισμών από τον Μαρξ στα Grundrisse και στις αναλύσεις του Λένιν για τον καπιταλισμό στη Ρωσία.»

akybernitespoliteies.org

9.00 µµ

Κρίση, εργασία και επισφάλεια:

Μiα συζήτηση µεταξύ των περιοδικών «Κοινωνικός Αναρχισµός», «Σκαντζόχοιρος» και της «Συνέλευσης εργαζοµένων-ανέργων της πλατείας Συντάγµατος»

LIVE: Epavlis Pavlakis / strange music situations


Πέμπτη 22 Ιούνη

6.30 µµ

Απόγευµα για τα παιδιά <στην παιδική χαρά πάνω από το άγ. Βενιζέλου>

Ένα μικρό μαύρο ψαράκι θέλει να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα για να βγει στην ανοιχτή θάλασσα. Αλληγορικό παραμύθι του ιρανού λογοτέχνη Samad Behrangi.

Δραµατοποιηµένη αφήγηση τστα ελληνικά από το Μικρό Δέντρο <http://alliotikosxoleio.espivblogs.net/>, µε µετάφραση στα φαρσί και τα αραβικά.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7.30 µµ

Ο µπολσεβίκικος µύθος, Αλ. Μπέρκµαν, εκδ. Πανοπτικόν

Ο Μπολσεβίκικος Μύθος του Αλεξάντερ Μπέρκμαν, εκδόσεις «Πανοπτικόν»

(Μετάφραση: Γιάννης Δ. Ιωαννίδης)

«Γκρίζες είναι οι μέρες που περνούν. Μία μία έσβησαν κι οι τελευταίες αναλαμπές ελπίδας. Ο τρόμος κι ο δεσποτισμός συνέτριψαν τη ζωή που γεννήθηκε τον Οκτώβρη. Τα συνθήματα της Επανάστασης εγκαταλείφθηκαν και τα ιδεώδη της πνίγηκαν στο αίμα του λαού. Η ανάσα του Χθες καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο κι η σκιά του Σήμερα σκεπάζει τη χώρα σαν πέπλο βαρύ. Η Δικτατορία ποδοπάτησε τις μάζες. Η Επανάσταση πέθανε. Το πνεύμα της κατέληξε φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Είναι πια καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για τους Μπολσεβίκους. Οι λευκές ταφόπλακες πρέπει ν' ανοίξουν, η πραγματικότητα να βγει στο φως και να φανούν τα πήλινα πόδια του Φετίχ που έχει μαγέψει το διεθνές προλεταριάτο. Ο Μπολσεβίκικος μύθος πρέπει να καταστραφεί.
Αποφάσισα να εγκαταλείψω τη Ρωσία.»

9.00 µµ

Ο Αναρχισµός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, Π. Καλαµαράς, εκδ. Ελευθεριακή Κουλτούρα

Ο Αναρχισµός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, Π. Καλαµαράς, εκδ. Ελευθεριακή Κουλτούρα

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συναντά κανείς τόσα πολλά κοινωνικά κέντρα, συλλογικότητες, έντυπα, εκδόσεις, ιστοσελίδες, ραδιόφωνα που αναφέρονται απευθείας στον αναρχισμό όσο στην Ελλάδα. Επίσης, είναι σίγουρο ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν βλέπει κανείς τόσα πολλά συνθήματα υπογεγραμμένα με το άλφα σε κύκλο όσο σε αυτή τη χώρα των «κακών μαθητών του δυτικού κόσμου». Σε σχέση μάλιστα με το μέγεθος του πληθυσμού, η συμμετοχή των αναρχικών σε διάφορα κοινωνικά δρώμενα αλλά και στα εγχώρια κινήματα του κοινωνικού ανταγωνισμού είναι πράγματι εντυπωσιακή. Αυτό το σύντομο δοκίμιο προσπαθεί να κάνει μια πρώτη ανάγνωση ενός πολύ ενδιαφέροντος φαινομένου, που προσελκύει την προσοχή ανθρώπων από πολλές άλλες χώρες. Αυτοοργάνωση-απουσία ιεραρχίας, συναινετική λήψη των αποφάσεων, συμμετοχή στο κίνημα εναντίον της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, αντιφασιστικός-αντιναζιστικός αγώνας, έμπρακτη αλληλεγγύη στους μετανάστες, εναντίωση στα σχέδια κράτους και αφεντικών, αμφισβήτηση του κρατικού μονοπωλίου της βίας, υπεράσπιση του περιβάλλοντος και άλλων μορφών ζωής, αντιεμπορευματική κουλτούρα, αντισεξισμός και κριτική στην πατριαρχία, αλλά και κινηματικές υποδομές σε πολλές, μεγαλύτερες και μικρότερες, πόλεις της Ελλάδας, συνιστούν κάποια από τα κομμάτια του αναρχικού παζλ στην Ελλάδα. Καθώς ο 21ος αιώνας βρίσκεται σε εξέλιξη, σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο οι δυνάμεις που επιδιώκουν τη σταθερή αναπαραγωγή του υπάρχοντος όσο και αυτές που δουλεύουν για την ανατροπή του. Μια παρουσίαση των δεύτερων στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό από μια αναρχική οπτική γωνία, νομίζουμε ότι συμβάλλει στην εκτίμηση μιας ανταγωνιστικής συνιστώσας που σπανίως αναφέρεται στο δημόσιο λόγο με το όνομά της, απόδειξη και αυτό της επικινδυνότητάς της για την κυριαρχία.

LIVE:

Chromosome Φ / digital abstract

Покá-покá! / live electronic

πηγή : http://salonicabookfest.espivblogs.net/