Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 στις 19.00

Προβολή ταινίας: Η Κραυγή

Προβολή τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών από την Τρίτη 6-6-2017 έως και τις 27-6-2017 στο Αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής


Η Ομάδα Αυτομόρφωσης για το Κεφάλαιο του Μαρξ παρουσιάζει την Κραυγή (Il Grido)

Τρίτη 6-6-2017, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο της Νομικής στις 19.00:

Η Κραυγή (Il Grido, 1957) του Μικελάντζελο Αντονιόνι (διάρκεια 102')
Ο Άλντο, ειδικευμένος εργάτης σε ένα εργοστάσιο, εγκαταλείπει την δουλειά μετά τον χωρισμό του με την Ίρμα και περιπλανιέται στην κοιλάδα του Πάδου. Η περιπλάνησή του είναι αποκαλυπτική τόσο για τον ίδιο όσο και για τον φυσικό και κοινωνικό χώρου που τον περιβάλει. Η Κραυγή, ένα έργο που συμπληρώνει και ενισχύει την ανάγνωση του έργου του Μαρξ, περιγράφοντας την αλλοτρίωση και την αποξένωση στο σύγχρονο βιομηχανικό καπιταλιστικό κόσμο, είναι το πρώτο μεγάλο άλμα του Αντονιόνι προς την ολοκλήρωση του ιδιαίτερου και εξαιρετικά καινοτόμου κινηματογραφικού του ύφους, με το οποίο θα επηρεάσει το παγκόσμιο σινεμά.
Επόμενες προβολές:

Τρίτη, 13-6-2017: Τα χέρια πάνω από την πόλη (Le Mani Sulla Citta, 1963) του Φραντσέσκο Ρόζι (διάρκεια 105')

Δευτέρα, 19-6-2017: Μπορεί η διαλεκτική να σπάσει τούβλα; (La Dialectique Peut-Elle Casser Des Briques?, 1973) του Ρενέ Βιενέ (διάρκεια 90')

Τρίτη, 27-6-2017: Τέμροκ (Themrock, 1973) του Κλώντ Φαραλντό (διάρκεια 106')

Η Ομάδα Αυτομόρφωσης για το Κεφάλαιο του Μαρξ γεννήθηκε το 2011 από συντρόφισσες και συντρόφους που ήδη από την προηγούμενη δεκαετία (2000-2010) είχαμε συναντηθεί μέσα στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τους ίδιους τους αγώνες μας ενάντια στην κύρια σχέση που καταδυναστεύει τη ζωή μας -την καπιταλιστική σχέση, την υπαγωγή του συνόλου της κοινωνικής ζωής στην παραγωγή αξίας προς όφελος των αφεντικών- στραφήκαμε στο Κεφάλαιο του Mαρξ ως αφετηριακό κείμενο κριτικής αυτής της σχέσης, αναζητώντας εργαλεία ανάλυσης, τα οποία να διευκολύνουν την κατανόηση των σημερινών κοινωνικών συνθηκών και του αγώνα ενάντιά τους.
Στόχος μας είναι να διαβαστεί το Κεφάλαιο -και οι τρεις τόμοι!- από μια πολιτική, ταξική οπτική γωνία. Σε αυτή τη διαδικασία είχαμε τον διπλό ρόλο του μελετητή ενός κειμένου, αλλά και του υποκειμένου που μετέχει σε αυτό για το οποίο το κείμενο μιλάει. Του υποκειμένου που μέσω του μισθωτού ή άμισθου καταναγκασμού αναπαράγει την καπιταλιστική σχέση, αλλά και του υποκειμένου που μέσω της κινηματικής δραστηριότητάς του δύναται να την καταστρέψει.
Τα μαθήματα οργανώνονται με έναν όσο το δυνατόν πιο συνεργατικό τρόπο, ώστε να αμφισβητηθεί έμπρακτα η μονόπλευρη σχέση διδάσκοντα-διδασκόμενου και να διερευνηθούν οι δυνατότητες και τα όρια της αυτομόρφωσης.
Μαθήματα/Συναντήσεις/Εκδηλώσεις/Προβολές της Ομάδας κατά καιρούς στεγάστηκαν στην Κατάληψη Σκαραμαγκά, στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, στο Αυτόνομο Στέκι και στη Βίλα Ζωγράφου. Σήμερα, συνεχίζουμε την ανάγνωση του Κεφαλαίου στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής.
Μέρος της συλλογικής μας δουλειάς έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομάδας.
http://daskapital.espivblogs.net/
https://www.facebook.com/omadaaftomorfasisgia…

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Ιούνιος 15h