Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στις 19.00

Εκδήλωση: Χτίζοντας ένα εναλλακτικό αυτοδιαχειριζόμενο Διαδίκτυο

Τα Κοινοτικά Δίκτυα αποτελούνται από ασύρματες ή/και ενσύρματες δικτυακές υποδομές που ανήκουν στα μέλη της κοινότητας, η οποία είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και διαχείρισή τους. Μπορούν να παρέχουν φτήνη πρόσβαση υψηλής ποιότητας στο Διαδίκτυο, μια ευρεία γκάμα τοπικών υπηρεσιών, και να υποστηρίξουν διάφορες μορφές αυτο-οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης θα γίνει μία εισαγωγική συζήτηση για την έννοια του Κοινοτικού Δικτύου, με σκοπό τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου στη γειτονιά των Εξαρχείων. Μαζί μας θα είναι επισκέπτες από επιτυχημένα κοινοτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, Freifunk (Γερμανία), http://freifunk.net, Altermundi (Αργεντινή), http://altermnundi.net, Guifi.net (Καταλονία), http://guifi.net, ninux (Ιταλία), http://ninux.org, and OpenFreenet (Ινδία), http://openfreenet.org/, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους καθώς και τις ομοιότητες και διαφορές με τα Ελληνικά δίκτυα Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN) και το Sarantaporo.gr, μεταξύ άλλων.

Θα υπάρχει πολύς χρόνος για ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις για το χτίσιμο ενός κοινοτικού δικτύου σε επίπεδο γειτονιάς, τη διακυβέρνηση του, αλλά και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

Πρόγραμμα:

  • 19:00-19:15 Εισαγωγή στην έννοια των κοινοτικών δικτύων (Πάνος Αντωνιάδης)
  • 19:15-19:30 Ελεύθερο λογισμικό και η εμπειρία του AWMN (Νίκος Ρούσσος)
  • 19:30-20:00 Εμπειρίες από το εξωτερικό: Freifunk.net (Jurgen Neumann), Altermundi.net, Guifi.net, ninux.org (Ομάδα Libremesh), Openfreenet (Senthil Kumar).
  • 20:00-20:30 Παρουσίαση της πρωτοβουλίας Exarcheia Net (James Lewis)
  • 20:30 - ... Ανοικτή συζήτηση (συντονισμός: Lauren Lapidge)

πηγή : https://wiki.exarcheianet.gr/index.php?title=...