Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στις 9.00 πμ

Δίκη των απολυμένων του φούρνου του Λάμπρου

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν οι δίκες για την υπόθεση του «φούρνου του Λάμπρου» (αγ. Δημητρίου). Για τις 14 Ιουνίου έχει οριστεί η πρώτη δίκη για τα δεδουλευμένα και στις 19 Ιουνίου η απάντηση της εργοδοσίας που μηνύει τους 9 πρώην εργαζόμενους για εκβιασμό. Εντωμεταξύ, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει βγάλει ήδη πόρισμα υπέρ των εργαζόμενων όπου αναγνωρίζει τα χρωστούμενα. Κι ενώ προηγούμενο Δικαστήριο διέταξε ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος του εργοδότη στο «φούρνο του Λάμπρου», , η επιχείρηση υλοποιώντας τα παράλογα και αντεργατικά της σχέδια προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον δίκαιο αγώνα των πρώην εργαζόμενων παρουσιάζοντας τους σαν εγκληματική οργάνωση (στήνοντας δικογραφία με ψεύτικα στοιχεία και εκβιάζοντας τους υπαλλήλους του να υπερασπιστούν το αφεντικό τους).

Είναι γνωστό πως πίσω από τις χαμηλές τιμές του φούρνου κρύβονται συνθήκες νέου εργασιακού μεσαίωνα: εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερεντατικά με ελαστικά ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ το 8άωρο, χωρίς πλήρη ένσημα, χωρίς επίδομα αργίας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας και δώρα, χωρίς καν δικαίωμα καλοκαιρινής άδειας! Δύο χρόνια μετά την έναρξη της υπόθεσης ακόμα οι πρώην εργαζόμενοι αναμένουν δικαίωση ενώ η εργοδοσία εξακολουθεί να τους χρωστά ημερομίσθια, νυχτερινά, δώρα, επιδόματα και ένσημα. Πρόκειται για ένα μεγάλο εργατικό αγώνα που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων των συναδέλφων και της κοινωνίας ευρύτερα. Μέχρι σήμερα η πλευρά της εργοδοσίας προσπάθησε να σταματήσει τον αγώνα των πρώην εργαζόμενων και των αλληλέγγυων με διώξεις και αστυνομικές δυνάμεις. Τις μέρες των κινητοποιήσεων το κλίμα που επικρατούσε ήταν ασφυκτικό με πολλές διμοιρίες να φυλάνε το φούρνο, ενώ δεν δίστασαν να προβούν ακόμη και σε προσαγωγές υπό την υπόδειξη του εργοδότη. Ήταν εμφανής ο ρόλος της αστυνομίας να προστατεύει την μαύρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις απολύσεις. Ενώ δηλαδή τους χρωστάνε, τους βαφτίζουν εκβιαστές που ζητάν τα δεδουλευμένα τους!

Η πλειοψηφία των εργαζομένων, ειδικά στο χώρο του επισιτισμού, εργάζεται ακόμα και σήμερα ελαστικά και επισφαλώς, όπως όλη η νεολαία της χώρας. Τα πτυχία κι η προϋπηρεσία γίνονται μικρές λεπτομέρειες για τα αφεντικά προκειμένου να ρίξουν τα μεροκάματα με την απειλή της ανεργίας. Ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης η ανεργία των νέων ξεπερνά το 40% και πολλοί και πολλές δουλεύουν χωρίς ένσημα, χωρίς δώρα και επιδόματα. Οι συνθήκες εργασίας είναι συνήθως εξαντλητικές, που ξεπερνούν κατά πολύ το 8ωρο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των απολυμένων που δε διάλεξαν το δρόμο της σιωπής του «έλα μωρέ παντού τα ίδια συμβαίνουν», αλλά διεκδίκησαν το αυτονόητο: τα ένσημά τους, τα δεδουλευμένα τους, τις οφειλές δώρων και επιδομάτων. Καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα δικαστήρια. Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν μπορεί να μένει αναπάντητη! Η νίκη ενός εργαζόμενου διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους και η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 στις 09:00

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ!

ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ!

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΩΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ!

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΛΑΝΤΖΑ - Αγωνιστική Εργατική Συσπέιρωση στον επισιτισμο - τουρισμό

πηγή : email που λάβαμε στις 12 Ιούνιος 19h