Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 19.00

Πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό-κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου

Αλληλεγγύη στον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου

post image

Αλληλεγγύη στον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου

Ο Τάσος Θεοφίλου βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη φυλακή χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, για πράξεις που ο ίδιος αρνείται. Τον Αύγουστο του 2012 πραγματοποιήθηκε μια ληστεία στην Πάρο, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ταξιτζής. Μέσα σε λίγες ώρες, με μοναδική ένδειξη ένα ανώνυμο τηλεφώνημα και ένα, μέχρι πρόσφατα άφαντο, καπέλο, η αντιτρομοκρατική στοχοποίησε τον Τάσο Θεοφίλου και τα μμε άρχισαν να κανιβαλίζουν, φτιάχνοντας το προφίλ του "στυγνού δολοφόνου, του αμείλικτου τρομοκράτη". Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη και κατηγορήθηκε για ληστεία, ανθρωποκτονία, πλαστογραφία κ.α. Μεταξύ των άλλων, λόγω της φιλικής του σχέσης με τον Κώστα Σακκά, κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, της οποίας ούτε ο Σακκάς αποτελεί μέλος. Ο σύντροφος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αλλά όχι και την πολιτική του ταυτότητα: Αυτήν του αναρχικού κομμουνιστή, που έχει πάρει θέση υπέρ των κολασμένων αυτής της γης, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Αυτήν την ταυτότητα υπερασπίστηκε και συνεχίζει να υπερασπίζεται με συνέπεια. Αυτή η ταυτότητα ήταν επαρκής για να τον καταδικάσει το δικαστήριο, παρά τη σαθρότητα του κατηγορητηρίου, τις αντιφάσεις των καταθέσεων που τον στοχοποιούσαν, την ανεπάρκεια του δείγματος DNA ως ενοχοποιητικό στοιχείο.

Μετά την έφεση από μεριάς του Τάσου Θεοφίλου, κάποιος εισαγγελέας Παναγιώτης Δράκος, ο οποίος δε βρισκόταν καν στην πρώτη δίκη, άσκησε έφεση "υπέρ του νόμου". Έτσι τώρα ο σύντροφος αντιμετωπίζει όλες τις κατηγορίες από την αρχή, ακόμα και αυτές για τις οποίες είχε πρωτόδικα αθωωθεί, όπως τη συμμετοχή στη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ακόμα σκληρότερης ποινής. Παρ' ότι η σαθρότητα των κατηγοριών καταδείχθηκε και πάλι στη δεύτερη δίκη, το αστυνομοδικαστικό σύμπλεγμα εμφανίζεται αμείλικτο. Η εισαγγελέας Άννα Καλουτά προτείνει καταδίκη για όλες τις κατηγορίες: ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, οπλοκατοχή και πλαστογραφία.

Η περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου είναι μια περίπτωση καθαρής πολιτικής δίωξης. Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη σύγχρονη μορφή του δόγματος νόμου και τάξης, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια και το ελληνικό κράτος: Απόπειρα τρομοκράτησης όλων όσων επιλέγουν να αγωνίζονται. Στοχοποίηση της πολιτικής άποψης, ιδιαίτερα του αναρχικού / αντιεξουσιαστικού χώρου, με ένα σύγχρονο ιδιώνυμο. Ποινικοποίηση των φιλικών και συγγενικών σχέσεων, όπως φαίνεται στην περίπτωση του Θεοφίλου, αλλά και στην δίωξη και φυλάκιση πριν λίγο καιρό φίλων και συγγενών μελών της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Επιδεικτική αδιαφορία για τα στοιχεία της δικογραφίας, καθώς η αστική δικαιοσύνη προαποφασίζει στην ουσία την ενοχή των αγωνιστών. Στοχοποίηση ακόμα και της ελευθερίας του λόγου, καθώς ως επιχείρημα για την ενοχή του Τάσου Θεοφίλου έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Σε αυτή τη συγκυρία, καθώς έρχονται νέες "αριστερές" τροποποιήσεις στον αντιτρομοκρατικό νόμο 187 και 187Α για να σφίξουν περαιτέρω τον κλειό της καταστολής και να επεκτείνουν το καθεστώς εξαίρεσης, κομμάτι του δικού μας αγώνα αποτελεί το να αναδείξουμε την αδικία και τη βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει την δικαισύνη του αστικού κράτους. Να αντισταθούμε τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όσο και στο σύνολο του συστήματος καταπίεσης. Να στηρίζουμε τους/τις συντρόφους/ισσες που αντιμετωπίζουν τις μεθοδεύσεις του κράτους μέσα στα δικαστήρια και τη σκληρή συνθήκη του εγκλεισμού μέσα στις φυλακές της δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους/στις συντρόφους/ισσες στην κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμά τους για πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης στον Τάσο Θεοφίλου (στις 24 Ιουνίου). Καθώς όμως την περίοδο αυτή στο νησί μας δίνεται και ένας άλλος αγώνας, αυτός για την υπεράσπιση της κατάληψης Roza Nera στα Χανιά, στα πλαίσια του οποίου, παράλληλα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων των γενεθλίων της κατάληψης, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου διαδήλωση στα Χανιά, επιλέγουμε να καλέσουμε διαδήλωση στην πόλη του Ρεθύμνου στις 26 Ιουνίου. Άλλωστε για μας η αλληλεγγύη στους/στις συντρόφους/ισσες που βρίσκονται μέσα στη φυλακή συνδέεται άρρηκτα με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες εκτός των φυλακών.

Καλούμε τον κόσμο του αγώνα και όλα τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας να στηρίξουν το κάλεσμα, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Τάσο Θεοφίλου, να διεκδικήσουμε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και την άμεση απελευθέρωσή του.

Κανένας/καμία μόνος/η στα χέρια του κράτους!

Λευτεριά στον Τάσο Θεοφίλου!

Διαδήλωση 26 Ιουνίου, ώρα 19:00, Δημαρχείο Ρεθύμνου

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου

Ρέθυμνο, Ιούνιος 2017

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1575113/