Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 στις 17.00

3o LGBTQI+ Pride Κρήτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3o LGBTQI+ PRIDE ΚΡΗΤΗΣ

Φεστιβάλ ορατότητας και διεκδικήσεων για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε το LGBTQI+ Pride Κρήτης - Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, μετά τις συγκρούσεις μας με τις δημοτικές αρχές, οι οποίες αφενός στο Ηράκλειο κωλυσιέργησαν τη διαδικασία της αδειοδότησης, αφετέρου στο Ρέθυμνο ήταν ξεκάθαρα απέναντί μας στη διεκδίκηση της ύπαρξης μας στον δημόσιο χώρο. Για τρίτη συνεχή χρονιά αγωνιζόμαστε για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα στην πόλη του Ηρακλείου, στο Πάρκο Γεωργιάδη, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ομιλίες από μέλη LGBTQI+ οργανώσεων, ενημερωτικά περίπτερα και άλλες δράσεις. Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και το Σάββατο 1/7 θα γίνει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Απέναντι σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η πατριαρχία και η έμφυλη βία, μαχόμαστε και διεκδικούμε ισότητα και ορατότητα για κάθε καταπιεσμενη ταυτοτητα που ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της κανονικότητας. Μαχόμαστε ενάντια σε πατριαρχία, ομοφοβία, τρανσοφοβία, αμφιφοβία, αναπηροφοβία, ηλικιοφοβία, χοντροφοβία, σεξισμό, ρατσισμό, καπιταλισμό και φασισμό, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Ως συντονιστικό του 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης διαλέγουμε τον δρόμο της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, μακριά από χορηγίες ή αιγίδες, που μόνο σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν την κοινότητα, κερδίζοντας πολιτική υπεραξία, είτε οικονομικά οφέλη, αποδυναμώνοντας έτσι τους αγώνες του LGBTQI+ κινήματος. Ως καταπιεσμένες/να/νοι τασσόμαστε απέναντι στην κανονικότητα, που συγκροτείται από ιεραρχίες, εφόσον αντιλαμβανόμαστε πως από αυτές προκύπτουν διαιρέσεις και διακρίσεις, διανέμονται προνόμια, δημιουργούνται ανισότητες, ελέγχονται οι επιθυμίες και τα σώματα, φυσικοποιούνται και διαχωρίζονται σε κανονικά και μη. Για αυτό, επιλέγουμε να οργανωνόμαστε με οριζόντιες διαδικασίες για να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.

Δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο, ανάγκη που προκύπτει από την καθημερινότητα και τα βιώματά μας, διεκδικούμε την ορατότητα και την ισότιμη συνύπαρξή μας στον δημόσιο χώρο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ενάντια σε κανονικότητες και εξουσίες που προσπαθούν να κυριαρχήσουν επάνω στα σώματα και στις επιθυμίες μας.

Σας περιμένουμε όλες, όλα και όλους!

LGBTQI+ PRIDE κρήτης


πηγή : https://www.facebook.com/LGBTQIplusPrideKriti… & http://cretepride.blogspot.gr/2017/04/1-3-lgb…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 1/7

12:00 Προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

13:00 Πορεία στην πόλη του Ηρακλείου

Ομιλίες

17:00 Non Binary: Οι έμφυλες ταυτότητες πέρα από την δυιστική κανονικότητα, ομιλητ@ μέλος της Queer Ντεκαπάζ, μέλος της Πρωτοβουλίας για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας

Εδώ και ένα χρόνο έχει παραχθεί λόγος από non binary υποκείμενα για τις ταυτότητές τους, παρόλα αυτά αυτές εξακολουθούν να αορατοποιούνται και να γελοιοποιούνται.Με τον όρο non binary εκφράζονται οι έμφυλες ταυτότητες πέρα απο την δυιστική κανονικότητα, δηλαδή την αποκλειστικά γυναικεία ή την αποκλειστικά ανδρική ταυτότητα. Σε αυτή την κουβέντα θέλουμε να δώσουμε τον χώρο να εκφραστεί λόγος για τις ταυτότητες αυτές θεωρητικά και βιωματικά. Συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε τα εξής ερωτήματα:

Είναι η non binary ταυτότητες μία "μόδα"; Πέσαν από τον ουρανό τα τελευταία χρόνια ή μπορούμε να τις εντοπίσουμε ιστορικά;
Ποιά η διαφορά μεταξύ των binary και των non binary ταυτοτήτων;
Ποιά είναι τα cis προνόμια και ποιές οι non binary καταπιέσεις;
Ποιά η θέση των non binary υποκειμένων μέσα στην trans κοινότητα και είναι εν τέλει μία "λιγότερο καταπιεσμένη" ταυτότητα;
Είναι όλα τα non binary υποκείμενα trans; Πως χρησιμοποιείται και για ποιούς λόγους ο όρος non cis;
Πως βιώνουμε και πως παλεύουμε για τις ταυτότητες μας εντός και εκτός του φεμινιστικού και queer χώρου;

19:00 Μια φεμινιστική και λοατκι ανάλυση στο ροζ ξέπλυμα των κυρίαρχων θεσμών, Συντονιστικό 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης

Workshop

20:00 Contact Improvisation

Στο CI επίτηδες δεν έχει αποδοθεί κάποιος ορισμός, προκειμένου να μην τεθούν όρια στην εξέλιξή του. Είναι ένας σωματικός διάλογος που προκύπτει από τον αυτοσχεδιαστικό χορό δύο ή και περισσότερων ατόμων σε επαφή. Προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς δυνατότητες επικοινωνίας εάν εμπιστευτεί ένα άλλο σώμα ,παραμένοντας σε εγρήγορση, αλλά διατηρώντας παράλληλα την χαλαρότητα που χρειάζεται για να συναισθάνεται το/-α ζευγάρι/-α του. Με την εξάσκηση το σώμα δρα συνειδητά, μαθαίνει να αφουγκράζεται, το ίδιο και τους άλλους, δημιουργεί ένα παιχνίδι ανταλλαγής βάρους, πτώσεων, αιωρήσεων... Για όλα αυτά (και πολλά ακόμη που προτιμότερο είναι να αισθανθούμε, παρά να αποτυπώσουμε γραπτά εδώ) χρειάζονται μόνο μαλακά , άνετα ρούχα και κύρια η επιθυμία για επικοινωνία.

Συναυλία 21:00

Impedance

Moneygayo κ.α.

Drag Show

Quiver C


Και τις 2 ημέρες θα υπάρχει πάγκος με ποτά καθώς και φαλάφελ και χορτοφαγική συλλογική κουζίνα

http://cretepride.blogspot.gr/2017/06/3-lgbtq…