Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στις 19.00

Συγκέντρωση - πορεία

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση - πορεία για την εργατική δολοφονία της Ντανιέλας Πρελορέντζου, εργαζόμενης στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου.

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Ιούλιος 13h


1 2 3

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛΑΣ ΠΡΕΛΟΡΕΝΤΖΟΥ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Τη νύχτα της Παρασκευής 30/6, η Ντανιέλα Πρελορέντζου, εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου, εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς στην αίθουσα καθαριότητας του Δήμου, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει βάρδια. Ήταν 62 ετών και είχε 4 παιδιά, από τα οποία το ένα ανήλικο και το άλλο ΑΜΕΑ. Το συμβάν έλαβε χώρα αμέσως μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ειδικότερα, η Ντανιέλα Πρελορέντζου εργάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29/6 στη λαϊκή στα Άνω Ιλίσια, στη συνέχεια τα ξημερώματα της Παρασκευής 30/6 και ακολούθως κλήθηκε να εργαστεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30/6 προς Σάββατο 1/7, με τη γνωστή κατάληξη.

Η Διοίκηση του Δήμου έσπευσε από την αρχή να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το γεγονός. Προέβαλε δικαιολογίες ότι η υπάλληλος δεν είχε δηλώσει ότι είχε πρόβλημα υγείας, καθώς και ότι τη στιγμή του συμβάντος δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να εργάζεται, συνεπώς δεν ευθύνεται αυτό για το θάνατό της. Δεν απαντά όμως στο ζήτημα ότι η εργαζόμενη κλήθηκε να εργαστεί για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες και τρίτη φορά μέσα σε 36 ώρες, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, και παρά το προχωρημένο της ηλικίας της. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εντολή που δόθηκε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα ήταν ότι όλοι, ανεξαρτήτως βάρδιας, θα πάνε για δουλειά και ότι όποιος δεν υπακούσει θα περάσει από πειθαρχικό. Χωρίς καμία πρόνοια για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων, που έπρεπε με 44 βαθμούς να φέρουν εις πέρας την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων που είχαν συσσωρευτεί μετά από 11 ημέρες απεργίας, χωρίς να υπάρχει στο χώρο ο απαραίτητος εξοπλισμός και χωρίς να έχουν οριστεί συγκεκριμένα άτομα - διασώστες, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Είναι η ίδια Δημοτική αρχή που δύο μέρες πριν το τραγικό συμβάν, δήλωνε σε ανακοίνωσή της ότι «.. είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την δημόσια υγεία και να υπερασπιστεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας που πληρώνουν οι κάτοικοι. Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στη κοινωνία!», αποδεικνύοντας έτσι ότι στον δικό της ορισμό για τη «δημόσια υγεία» δε χωράνε οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι οποίοι κλήθηκαν τελικά να «αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες», με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται. Δύο μέρες μετά το θάνατο της Ντανιέλας Πρελορέντζου, το βράδυ της Κυριακής 2/6, ο Άγγελος Παντέλογλου, συμβασιούχος υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της βάρδιας του και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο 8/6.

Οι δύο αυτοί θάνατοι δεν είναι «τυχαία γεγονότα», ούτε «μεμονωμένα περιστατικά». Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο ολοκληρωτικό ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, ακόμα και μέχρι τελικής πτώσεως αν χρειαστεί. Μιας πολιτικής που, μέσα από την εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε», έχει εγκαθιδρύσει στους Δήμους ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων «πολλαπλών ταχυτήτων» (μόνιμοι υπάλληλοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί, έκτακτοι με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας), μέσα στο οποίο ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που δεν έχουν σταθερή απασχόληση, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της ανανέωσης της σύμβασής τους,
αποδέχονται όλο και μεγαλύτερη εντατικοποίηση στις εργασιακές τους συνθήκες. Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης μεγάλη ευθύνη έχουν και τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους, που στην πλειοψηφία τους αποδέχονται και συγκαλύπτουν αυτές τις καταστάσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβάν, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη Διοίκηση του Δήμου και δεν έκανε καμία αναφορά στις συνθήκες που, αν δεν προκάλεσαν το θάνατο της εργαζόμενης, σίγουρα συνέβαλαν σε αυτόν. Παράλληλα, οι συνθήκες εργασίας για πολλούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Ειδικά στον τομέα καθαριότητας, στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, 20 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα (Δελτίο Τύπου ΠΟΕ - ΟΤΑ 18/10/2016). Στο Δήμο Ζωγράφου, μόλις πριν από
λίγους μήνες οι εργαζόμενοι είχαν απεργήσει επειδή δεν τους παρέχονταν από την υπηρεσία τα αναγκαία μέσα προστασίας. Η κατάσταση αυτή εγκαθιδρύεται χωρίς να γνωρίζει ιδιαίτερες αντιστάσεις, αφού το κομμάτι των εργαζομένων που υφίσταται κατά κύριο λόγο την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας του, κάτω από το βάρος της εργασιακής επισφάλειας και της έλλειψης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες εναντίωσης.

Η πραγματικότητα αυτή που επικρατεί στους ΟΤΑ δεν είναι παρά ένα κομμάτι της ευρύτερης πραγματικότητας στο χώρο της εργασίας. Κάτω από την απειλή της ανεργίας, με το νομικό οπλοστάσιο των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και την πλήρη ασυδοσία που εξασφαλίζουν στα αφεντικά οι κρατικές υπηρεσίες, σε όλους τους χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι υφίστανται όλο και σκληρότερη επίθεση στους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους, ενώ οι αντιστάσεις που εκδηλώνονται δεν ανταποκρίνονται προς το παρόν στο μέγεθος της επίθεσης. Για το λόγο αυτό, ο θάνατος της Ντανιέλας Πρελορέντζου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο Ζωγράφου ή τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Αφορά όλους τους εκμεταλλευόμενους, εργαζόμενους, επισφαλείς ή ανέργους, που αναγκάζονται να υποκύπτουν σε όλο και
περισσότερους εκβιασμούς και να χάνουν όλο και περισσότερα, από δικαιώματα μέχρι την ίδια τη ζωή τους 1 . Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει όσο εμείς επιτρέπουμε τη συνέχισή της, ή εμπιστευόμαστε τις τύχες μας στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την υποτίμηση της εργασίας και της ανθρώπινης ζωής, τη μετατροπή μας σε αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, μόνο οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Να μην αφήσουμε αναπάντητη καμιά εργοδοτική δολοφονία, καμία αυθαιρεσία των αφεντικών.

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-07-2017, 19:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ, ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
(ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 220 - 221, 4η ΣΤΑΣΗ ΙΛΙΣΙΩΝ)

Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1576054/


1 2 3

Δεν είναι ατυχήματα, μην έχετε αυταπάτες, κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες!

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της συλλογικότητάς μας σχετικά με την εργατική δολοφονία της Ντανιέλας Πρελορέντζου, 62χρονς εργάτριας στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου, με την οποία και καλούμε στην διαδήλωση της Τετάρτης 19 Ιούλη, 19.00 στην πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια. Επίσης, δημοσιεύουμε την αφίσα-κάλεσμα των συλλογικοτήτων/αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων/συντρόφων-ισσων από τις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ!

Ξημερώματα Σαββάτου 1/7, η 62χρονη εργάτρια στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου, Ντανιέλα Πρελορέντζου, μητέρα 4 παιδιών, αφήνει την τελευταία της πνοή από ανακοπή στο αμαξοστάσιο του δήμου. H Ντανιέλα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την 2η βάρδια της μέσα σε 24 ώρες και την 3η μέσα σε 48 ώρες εν μέσω ακραίου καύσωνα. Την Παρασκευή 30/6, μετά τη λήξη της 11ήμερης απεργίας των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, η δήμαρχος Ζωγράφου Τ.Καφατσάκη και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σ. Αρμπιλιάς εκβιάζουν τους εργαζόμενους με πειθαρχικά και ανάκληση αδειών ώστε να εργαστούν διπλές/τριπλές βάρδιες για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Η ξεπουλημένη στάση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της απεργίας αφήνει τους εργαζόμενους-απεργούς έρμαιο στην εκδικητικότητα και την τρομοκρατία των δημοτικών αρχών. Την δολοφονία της εργάτριας ακολουθεί η επιχείρηση συγκάλυψης και αποσιώπησής της από τους ίδιους τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας: την δήμαρχο Ζωγράφου, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας καθώς και τον επόπτη ο οποίος απείλησε την Ντανιέλα με «πειθαρχικό» όταν η ίδια εξέφρασε τηλεφωνικά την αδιαθεσία της πριν πιάσει δουλειά. Λίγες μέρες μετά, το Σάββατο 8/7, πεθαίνει ο 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στον δήμο Θεσσαλονίκης, Άγγελος Παντέλογλου, πατέρας 2 παιδιών, αφού την Κυριακή 2/7 τραυματίστηκε σοβαρά ενώ δούλευε στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Άλλα 2 ονόματα που έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων του κοινωνικού πολέμου. Όσες δακρύβρεχτες ανακοινώσεις κι αν ακολούθησαν, οι εκμεταλευόμενοι-ες καταλαβαίνουμε την αλήθεια. Ότι πρόκειται για άλλες 2 δολοφονίες εργαζομένων που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων των απανταχού αφεντικών. Τί κι αν η Ντανιέλα είχε δουλέψει ήδη μια βάρδια το ίδιο πρωί και είχε δηλώσει αδιαθεσία στον επόπτη της πριν πάει στο αμαξοστάσιο το βράδυ; Τί κι αν είχε 42 βαθμούς; «Κάνετε απεργία και μας χαλάτε τη μόστρα στους τουρίστες» έκραζαν ολημερίς τα συστημικά κοράκια του ντόπιου καπιταλισμού: κομματάρχες, υπουργοί, ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες. Ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι εργάτες-τριες πετιόντουσαν στον δρόμο, οι μηχανισμοί κράτους και κεφαλαίου καλούσαν σε «ειρήνη και σύνεση» επικαλούμενοι την εθνική οικονομία και ανάπτυξη, προσκυνώντας το εικόνισμα της βιομηχανίας του τουρισμού.

Όπως πάντα, έτσι και τώρα, οι υπερασπιστές της εθνικής ενότητας κουνούσαν το δάχτυλο απειλώντας όσους αντιδρούν: «Θα σας εξοντώσουμε!». Όπως πάντα, έτσι και τώρα, συνεχίζουμε να το λέμε: η ανάπτυξη των αφεντικών είναι βαμμένη με το αίμα των εργατών-τριων!

Από τα εργασιακά κάτερα ως τα σύνορα, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων ως τους δρόμους των μητροπόλεων, η καπιταλιστική μηχανή ξερνάει θάνατο! Από αυτόν τρέφεται και αυτόν παράγει. Για το κράτος και το κεφάλαιο, είμαστε αναλώσιμοι και έχουμε αξία μόνο ως παραγωγικές μονάδες και πειθαρχημένοι αριθμοί. Μπροστά στην εξασφάλιση του κέρδους, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Ειδικότερα στην εποχή των μνημονίων και της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, τα αφεντικά βρίσκουν την καλύτερη ευκαιρία για παραπάνω ξεζούμισμα και οι κρατικοί μηχανισμοί είναι εδώ για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο, την επιτήρηση και την πειθάρχηση όσων αντιστέκονται ή περισσεύουν. Ο κλάδος της καθαριότητας στους δήμους αναδεικνύει τα παραπάνω με τον πιο ώμο τρόπο. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, στον πάτο της ταξικής πυραμίδας μαζί με εργαζόμενους και από άλλους κλάδους, με ωράρια λάστιχο, μισθούς-ψίχουλα, εργασιακά δικαιώματα-«σκουπίδια», υπό τον συνεχή εκβιασμό της σύμβασης/απόλυσης, φροντίζουν για την καθαριότητα της «ευνομούμενης πολιτείας μας» που συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα θάβοντας τα σκουπίδια που παράγει.

Να μη συνηθίσουμε ούτε την οσμή του θανάτου ούτε το συναίσθημα της απάθειας ούτε και το προσκύνημα των τουριστών. Να σπάσουμε τον φόβο χτίζοντας ισότιμες σχέσεις και δημιουργώντας κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό κάτεργο. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, παίρνουμε θέσεις μάχης και συγκρουόμαστε καθημερινά με αυτόν τον σάπιο κόσμο. Να στήσουμε μπλόκο στην τρομοκρατία των αφεντικών, τις εργατικές δολοφονίες, τις μαζικές απολύσεις. Να συνδέσουμε/ενισχύσουμε τους αγώνες που διεκδικούν τα αυτονόητα για χιλιάδες εργαζόμενους, επισφαλείς και ανέργους. Να υπερασπιστούμε συλλογικά και μαχητικά την άμεση πρόσβασή σε ρεύμα και νερό, να μπούμε στα άδεια σπίτια καλύπτοντας την ανάγκη της στέγασης. Να οργανώσουμε την κοινωνική-ταξική αντεπίθεση ενάντια στη βαρβαρότητα κράτους και κεφαλαίου. Θέλουμε τις ζωές και τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας. Για να τελειώνουμε με τον κόσμο των αφεντικών, της μισθωτής εργασίας και της ταξικής εκμετάλλευσης, για την κοινωνία της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 19/7, 19.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ, ΙΛΙΣΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών από τους Πρόποδες του Υμηττού

πηγή : http://paapty.squat.gr/?p=3045