Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στις 19.00

Απεργιακή συγκέντρωση

Σερβιτόρες, μάγειρες, λαντζιέρισσες, μπάρμεν, ψήστριες, μπουφετζήδες,

20 Ιουλίου απεργούμε!

Ό,τι πόστο από τα παραπάνω κι αν έχουμε, ή καλύτερα όσα πόστα από τα παραπάνω κι αν έχουμε (γιατί ως γνωστόν είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές) η καθημερινότητά μας στη δουλειά και οι συνθήκες σ' αυτήν είναι πάνω-κάτω ίδιες. Από το συνοικιακό καφέ-μπαρ και το τσιπουράδικο μέχρι το delux εστιατόριο και την αλυσίδα καφέ. Είμαστε τα χέρια και τα πόδια της κάθε επιχείρησης, τα αφεντικά μας ζουν από τη δουλειά μας κι ας διατείνονται το αντίστροφο. Είμαστε εμείς που παράγουμε το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών στον επισιτισμό κι ας μην έχουμε πολλές φορές πρόσβαση σε αυτά. Πάντα χαμογελαστές κι ευχάριστοι, έτοιμοι ν' ακούσουμε και να υπομείνουμε τον παραλογισμό του αφεντικού και να ικανοποιήσουμε κάθε απαίτηση του πελάτη. Και όλα αυτά για 20-25, άντε 30 στην καλύτερη, ευρώ τη μέρα. Με μισά, ή και καθόλου ένσημα, τα οποία προφανώς δεν αντιστοιχούν στην ειδικότητά μας. Όλοι οι σερβιτόροι έχουμε βαφτιστεί παρασκευαστές cocktail γιατί είναι φτηνότερα τα ένσημα, και "το μαγαζί δεν βγαίνει" να μας κολλήσει τα πραγματικά. Οι υπερωρίες είναι στην ευχέρεια του εργοδότη για το αν και πόσο θα πληρωθούν, τα νυχτερινά και οι κυριακές είναι ξεχασμένα και πόσο μάλλον τα δώρα, τα επιδόματα και οι πληρωμένες άδειες. Κι αν μας αρέσει, γιατί "αυτά είναι τα λεφτά, αυτές οι συνθήκες, κι αν δεν σ' αρέσει, καλώς, τόσοι περιμένουν στην ουρά".

Δουλεύουμε σ' έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς των υπηρεσιών στα Γιάννενα, κι είμαστε από τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους στην πόλη. Ο τουριστικός παράδεισος χτίζεται από την ολοένα και περισσότερη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης. Μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες; Ως πότε θα κάνουμε υπομονή μέχρι "να βρούμε κάτι άλλο", "ν' αλλάξουμε κλάδο", "να φτιάξουν τα πράγματα"; Ε λοιπόν η υπομονή μας έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Η κατάσταση δε θ' αλλάξει από μόνη της. Τίποτα δε θα μας χαριστεί, αυτά που μας ανήκουν και που μας τα έχουν κλέψει θα τα πάρουμε μόνο μέσα από διαδικασία αγώνα και μόνο όλοι μαζί. Ήρθε η ώρα να συλλογικοποιήσουμε τις ατομικές αντιστάσεις μας. Να ενημερωθούμε για τα δικαιώματά μας, να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας, να έρθουμε σε επαφή με το σωματείο, και μέσω αυτού, με εργαζόμενους από άλλα μαγαζιά. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Στις 20 Ιουλίου έχει κηρυχθεί 24ωρη κλαδική πανελλαδική απεργία σε επισιτισμό και τουρισμό. Στις 20 Ιουλίου όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο απεργούμε! Είναι χρέος όλων μας η έμπρακτη συμμετοχή και στήριξη της απεργίας. Ας ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του κλάδου μας. Ας βγούμε στο δρόμο για να επικοινωνήσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Ας κάνουμε τα αφεντικά μας να τρέμουν μπροστά στο γεγονός ότι χωρίς εμάς και την εργασία μας, δε λειτουργεί καμία καφετέρια, κανένα εστιατόριο, κανένα μπαρ. Ενάντια στην υποτίμηση των ζωών και της εργασίας μας, ενημερωνόμαστε και διεκδικούμε έμπρακτα τα καταπατημένα, νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας (την καταβολή των δώρων, των επιδομάτων, των υπερωριών, τις προσαυξήσεις νυχτερινών, Κυριακών και αργιών, την πλήρη ασφάλιση που να αντιστοιχεί στις ώρες, τις μέρες και την ειδικότητά μας) Δημιουργούμε σχέσεις συναδελφικές, αλληλέγγυες, συλλογικοπιούμε αγώνες και αντιστάσεις τόσο στους χώρους δουλειάς, όσο και στο δρόμο.

Καλούμε όλες και όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό να συμμετάσχουν στην 24ωρη κλαδική πανελλαδική απεργία στις 20 Ιουλίου και στην απεργιακή συγκέντρωση- πορεία στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Καλούμε όλες τις πελάτισσες και τους πελάτες να σεβαστούν την απεργία και να μην στηρίξουν κανένα μαγαζί που θα είναι ανοιχτό εκείνη την ημέρα.

Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Ιούλιος 13h