Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

6o Ελεύθερο Camping Τράπεζας Χρόνου Αθήνας - Πλατείας Συντάγματος

6ο Καλοκαιρινό Camping Τράπεζας Χρόνου Αθήνας - Πλατείας Συντάγματος

Ελαία Μεσσηνίας 24/7 - 24/8, 2017

Φίλες και φίλοι,

Ετοιμαζόμαστε να αναχωρήσουμε τη Δευτέρα 24/7 για το 6ο Καλοκαιρινό Ελεύθερο μας camping στην παραλία της Ελαίας στη Μεσσηνία!

Στο camping που διοργανώνουμε φέτος είναι ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να χτίσουμε σχέσεις και να γεμίσουμε με θετική ενέργεια τις μπαταρίες μας.

Το καλοκαιρινό μας χωριό σας περιμένει!

Δραστηριότητες:

-Θα μαγειρεύουμε φαγητό δύο φορές την ημέρα και θα μοιραστούμε τα έξοδα των υλικών καθώς και τις εργασίες παρασκευής του.

-Θα είναι πολύ όμορφο να γίνουν ανταλλαγές γνώσεων!! Καλούμε όσες και όσους το επιθυμούν να κάνουν οποιοδήποτε εργαστήριο και να το μοιραστούν με τους συμμετέχοντες,να μας ενημερώσουν σχετικά.

-Μουσικά όργανα καλοδεχούμενα για τρελά χορευτικά βράδια δίπλα στη θάλασσα.

Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκευτούμε και να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα της περιοχής οργανώνοντας μικρές ημερήσιες εκδρομές.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Για την μεταφορά ακολουθούμε την λογική του car-pooling. Όσοι έχουν αυτοκίνητο και θέλουν, παίρνουν κι άλλους μαζί και γίνεται μοίρασμα των εξόδων.

2. Φέρνουμε μαζί:

- Είδη διαβίωσης (σκηνή, στρώμα, sleeping bag, )

- Είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, σαμπουάν, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα)

- Είδη για το φαγητό (πιάτο, πιρούνι, κουτάλι)

3. Δεν χρειάζεται να φέρουμε (Φέρνει ένας για όλους)

- Γκαζάκια, κουζινικά

- Ζάχαρη

- Αλάτι

- Πιπέρι

- Ρίγανη

4. Για το φαγητό και για όποιον θέλει, οργανωνόμαστε συλλογικά με την αρχή της ισότιμης συνεισφοράς (οικονομικής και εργασίας). Η οικονομική συνεισφορά είναι 2 ευρώ (κι ανάλογα το κόστος προμηθειών εκεί που πάμε) την ημέρα ανά άτομο.

5. Ο καθένας φέρνει ανάλογα τις προτιμήσεις του (για τον εαυτό του):

- Πρωινό

- Καφέ

- Αλκοόλ

6. Έχουμε ενεργειακή αυτονομία με:

- υποδομή για φόρτιση κινητών, φωτισμό και ίσως φόρτιση tablet-laptop.

- ηλιακά φουρνάκια για μαγείρεμα φαγητού με ενέργεια από τον ήλιο.

Όσοι έρθουν μετά τις 24/7, καλό είναι να μας τηλεφωνήσουν δύο μέρες πριν προκειμένου να τους ενημερώσουμε για ανάγκες σε προμήθειες αλλά και να δούμε αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο όχημα με το οποίο μπορούν να συνταξιδέψουν.

για να δηλώσεις συμμετοχή ή για τυχόν απορίες στείλε μας email στο: atheexnstimebaexnk@gmailex.com

για κάτι επείγον μπορείς να τηλεφωνήσεις

Τηλ: Χάρης 6972082580, Γιάννης 6996664747, Χριστίνα 6932377700

(σε περίπτωση που δεν απαντάμε, στείλε γραπτό μήνυμα)

δες εδώ τον χάρτη και οδηγίες διαδρομής:

Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό Αθήνας - Τρίπολης και συνεχίζετε προς Καλαμάτα.

Στη διασταύρωση της Τσάκωνας στρίβετε δεξιά προς Κυπαρισσία (υπάρχει ταμπέλα), στη συνέχεια στη διασταύρωση του Καλού Νερού στρίβετε δεξιά (υπάρχει ταμπέλα) και μετά από 15 λεπτά θα φτάσετε στην Ελαία. Η χιλιομετρική απόσταση είναι 250 χιλιόμετρα και οδηγώντας συντηρητικά θα φτάσετε σε περίπου 3 ώρες.

https://www.google.gr/maps/place/Elea 240 03/…

Και φέτος υπεύθυνη κατασκήνωση!

Ακολουθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών υπεύθυνης κατασκήνωσης όπως έχει διαμορφωθεί από την εμπειρία και τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο ιδέες για να απολαύσουμε την ελεύθερη διαβίωση στη φύση πιο υπεύθυνα:

1. Όταν ταξιδεύουμε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμούμε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψουμε τη χλωρίδα και για να μην συμβάλουμε στη διάβρωση του εδάφους. Αποφεύγουμε τη χρήση αυτοκινούμενων στον αιγιαλό, ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους. Παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μακριά από την παραλία και δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση σε αυτή.

2. Έχουμε πάντα μαζί μας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνουμε φεύγοντας όχι μόνο τα δικά μας σκουπίδια αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών όποτε είναι εφικτό. Αφήνουμε το χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον βρήκαμε! Καλό είναι να φτιάχνουμε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σκουπίδια μας (ή αυτοσχέδιους κάδους αν δεν υπάρχουν) αν είναι να κατασκηνώσουμε για πολλές ημέρες, για να συγκεντρώνουμε μακριά από τις σκηνές τις σακούλες απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. αποφάγια, φλούδες) μπορούμε να τα θάβουμε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τις σκηνές.

3. Για τα ανθρώπινα περιττώματα σκάβουμε μικρούς λάκκους (τουλάχιστον 20 εκ. βάθος) και να τους σκεπάζουμε με χώμα όταν κάνουμε την "ανάγκη" μας. Προσοχή δεν θάβουμε τα χαρτιά τουαλέτας γιατί τα ζώα τα ξεθάβουν, τα βάζουμε σε μια σακούλα απορριμμάτων και να τα πετάμε στους κάδους. Σε περιοχές που κατασκηνώνουν πολλοί ελεύθερο-κατασκηνωτές καλό είναι να επιλεχθεί μια τοποθεσία που θα δημιουργηθεί μια βιολογική τουαλέτα με την χρήση ενεργών μικροοργανισμών (www.oiko-em.gr) για να μη μυρίζει και να γίνει κομπόστ γρήγορα.

4. Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια, πιατάκια, σακούλες) και προτιμούμε υλικά-σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (π.χ. πάνινες σακούλες, ανοξείδωτες κούπες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα). Κατασκευάζουμε αυτοσχέδια τασάκια για τα αποτσίγαρα.

5. Όταν μαγειρεύουμε προτιμούμε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψουμε φωτιά, κυρίως αν έχουμε κατασκηνώσει στο δάσος ή σε περιοχή με ξερή βλάστηση. Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμούμε ξερά πεσμένα κλαριά, έτσι ώστε να καθαριστεί το δάσος από οτιδήποτε ξερό που θα συμβάλλει στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, πάντα όμως με πολύ προσοχή. Δεν αφήνουμε ποτέ τη φωτιά από το οπτικό μας πεδίο και όταν τη σβήνουμε προσέχουμε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια! Ακόμα καλύτερα δεν ανάβουμε καμία φωτιά σε απόσταση 50 μέτρων από ξερά φύλλα, ιδίως αν φυσάει. Αποφεύγουμε τη καύση πλαστικών και άλλων τοξικών απορριμμάτων. Καλό θα είναι να έχουμε πάντα δίπλα στη φωτιά μπουκάλια με νερό.

6. Αποφεύγουμε να πλενόμαστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες στα ψάρια και το οικοσύστημα. Προτιμούμε βιολογικά βιοδιασπώμενα προϊόντα, αν και καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε ακόμα και αυτά σε ποτάμια.

7. Όταν μαζεύουμε ρίγανη, θυμάρι, κρίταμο και άλλα αρωματικά φυτά, κόβουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε και ποτέ δεν τα κόβουμε από τη ρίζα για να ξαναφυτρώσουν. Καλό είναι πάντως να μην απομακρύνουμε βλάστηση και άλλα ενδημικά είδη (π.χ. βότσαλα, κοχύλια) από τον τόπο τους.

8. Διατηρούμε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο όχι μόνο για να μην ενοχλούμε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά και τους μόνιμους κατοίκους, τα ζώα της περιοχής. Ο χώρος που κατασκηνώνουμε δεν είναι τσιφλίκι μας και αποφεύγουμε να δημιουργούμε συνθήκες μόνιμης εγκατάστασης και όχλησης.

9. Ενημερωνόμαστε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη. Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που είναι προστατευόμενες γιατί φιλοξενούν είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως χελώνες καρέτα-καρέτα που εναποθέτουν τα αυγά τους σε αμμουδιές και αποπροσανατολίζονται εύκολα από τα φώτα μας.

10. Επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές της περιοχής, τους ενημερώνουμε για τις αρχές της υπεύθυνης κατασκήνωσης, μοιραζόμαστε και δημιουργούμε στο μέτρο του επιθυμητού συνθήκες συλλογικής διαβίωσης, ανταλλάσουμε απόψεις για το πως μπορούμε να διαφυλάξουμε την περιοχή και να προασπίσουμε συλλογικά και ατομικά το δικαίωμά μας για ελεύθερη διαβίωση σε αυτή.

Σε περίπτωση καταστολής, ενωνόμαστε, εκφράζουμε συλλογική αλληλεγγύη, και απαντάμε στις προκλήσεις όλοι μαζί.

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Ιούλιος 13h