Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε συνάδελφο σερβιτόρο

Δεν κάνουμε κοινωφελή εργασία για τα αφεντικά μας !

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, μα εμείς θα πούμε φτάνει...
Όσοι και όσες δουλεύουμε στον κλάδο του επισιτισμού, γινόμαστε τα χέρια και τα πόδια του καταστήματος, σερβίρουμε, παρασκευάζουμε ποτά και καφέδες, κάνουμε την λάντζα, παριστάνουμε την βιτρίνα και καλύπτουμε κάθε λογής πόστα πέρα των αρμοδιοτήτων μας. Στο τέλος της βάρδιας μας, βλέπουμε τα ταμεία να ξεχειλίζουν προκλητικά από λεφτά και εμείς φεύγουμε με μισοάδειες τις τσέπες.
Έτσι λοιπόν έχουν και τα πράγματα σε γνωστό τσιπουράδικο της πόλης μας, όπου αυτή την φορά η μη καταβολή των μισθών αποτελεί συνήθη τακτική του καταστήματος. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και εξωθούνται σε παραιτήσεις ενώ τα αφεντικά δεν χαμπαριάζουν. Αντιθέτως, η εκμετάλλευση εντείνεται με την εργασία πέραν του συμφωνημένου πενθημέρου, με διπλοβάρδιες, παράνομες υπερωρίες και ανακλητά ρεπό κατά την κρίση του αφεντικού για έξτρα εργασία. Ένσημα που δεν αντιστοιχούν στην δουλεία του σερβιτόρου για βαρέα-ανθυγιεινά και στην αγωνία του να κάνει ζογκλερικά με τους δίσκους πηγαινοέρχοντας σε κεντρικό δρόμο μεγάλης κίνησης αμαξιών. Συμβάσεις εξευτελιστικές που εμμέσως πλην σαφώς γνωστοποιούσαν στους εργαζομένους ότι δεν θα τους καταβληθούν οι νομικά κατοχυρωμένες προσαυξήσεις για εργασία νύχτες και κυριακές και οτι επίσης τα δώρα και τα επιδόματα θα τους καταβληθούν τμηματικά και όχι τα χρονικά διαστήματα που προβλέπει ο νόμος.
Σαν κερασάκι στην τούρτα, κάμερες σε κάθε γωνιά του μαγαζιού έτσι ώστε το πανοπτικό μάτι του αφεντικού να μπορεί να επιπλήττει κάθε σφάλμα του εργαζομένου εν ώρα εργασίας, και να αποτρέπει "αδικαιολόγητες" στάσεις για ξεκούραση.
Υπό αυτές τις συνθήκες εργαζόταν συνάδελφος μας, όταν ζητούσε να πληρωθεί και αντί μισθού λάμβανε τμηματικά ποσά που δεν άγγιζαν ποτέ το πραγματικό χρέος των αφεντικών. Η εργοδοτική αυτή αυθαιρεσία ανάγκασε τον συνάδελφο να παραιτηθεί, όπως και πολλούς άλλους άλλωστε στο συγκεκριμένο τσιπουράδικο. Έτσι, κινήθηκαμε ως σωματείο μαζί με τον απλήρωτο συνάδελφο προς την διεκδίκηση των απλήρωτων δεδουλευμένων του, διάρκειας άνω του ενός μήνα, προσφεύγοντας στην επιθεώρηση εργασίας.
Ως Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων & Μαγείρων έχουμε να πούμε ότι δεν χαρίζουμε την εργασία μας σε κανένα αφεντικό. Η εργασία μας έχει τιμή, παρ' όλη την υποτίμηση που έχει δεχτεί. Γνωρίζουμε ότι το εν λόγω κατάστημα είναι ένα σαν όλα τα άλλα, που βγάζει όσο περισσότερο κέρδος μπορεί εις βάρος των εργαζομένων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι συστηματικά θα κρατάει απλήρωτο το προσωπικό του, το οποίο του δημιουργεί τα κέρδη. Όσο δεν αντιδράμε και δεν διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, τόσο οι εργοδότες θα σαρώνουν τα χνάρια μας μέχρι να μας ισοπεδώσουν. Έτσι λοιπόν στηρίζουμε τον αγώνα του συναδέλφου μας στην διεκδίκηση των αυτονόητων. Με κοινούς αγώνες, συλλογικές διαδικασίες και οργάνωση στους χώρους της δουλειάς, μπορούμε να προσμένουμε μία αξιοπρεπή ζωή.
ΆΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΥ !
Επιθεώρηση εργασίας: Δευτέρα 11/09, 11.00

Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων & Μαγείρων Ιωαννίνων
svsmex.ioanninexa@gmail.excom

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1577530/