Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9.00 πμ

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Αντιφασιστικός Συντονισμός Ρεθύμνου: 17-18-21 Σεπτέμβρη, Μέρες Αντιφασιστικές

17-18-21 Σεπτέμβρη, Μέρες Αντιφασιστικές

Πριν 4 χρόνια τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής δολοφόνησαν τον αντιφασίστα Παύλο Φύσσα. Η δολοφονία αυτή υπήρξε μια κομβική στιγμή για το αντιφασιστικό κίνημα και ευρύτερα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μετά από χρόνια δολοφονικών επιθέσεων σε μετανάστες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο ρόλος και η δράση της Χρυσής Αυγής έγιναν σαφείς στο σύνολο της κοινωνίας. Ήταν η συνδρομή του κράτους και της αστυνομίας, η ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ρητορείας από την κυβέρνηση Σαμαρά, η διαφήμιση των ΜΜΕ, η τυφλή αγανάκτηση, η ψήφος και η ανοχή του λαού που όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Το μαζικό και πολύμορφο αντιφασιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη συνέχεια εξέφρασε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δε μπορούσε να ανεχτεί άλλο τη ρατσιστική βία και έβαλε φρένο στη δράση των φασιστών.

Τέσσερα χρόνια μετά ο συναγερμός δεν έχει πάψει να χτυπά. Οι συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής παραμένουν καθώς η φτώχεια, η επισφάλεια, η ανεργία είναι ακόμα εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, πράγμα δεδομένο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στα πλαίσια της Ε.Ε. και του καπιταλισμού. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα κλίμα απογοήτευσης, απομακρύνει τον κόσμο από τα κοινά, καλλιεργεί την απάθεια και την αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης. Ταυτόχρονα, η απάνθρωπη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων από τα κράτη και την Ε.Ε. που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές ενισχύει την φοβία και το μίσος προς τους ξενιτεμένους και κατατρεγμένους.

Ο εθνικισμός παίρνει διάφορες μορφές σε ολόκληρη τη γη. Εμφανίζεται ως Κου-Κλουξ-Κλαν, εναλλακτική δεξιά και Τραμπ στις Η.Π.Α., ως γραβατωμένη και σοβαρή ακροδεξιά της Λεπέν στη Γαλλία, ως νεοναζί στην Ουκρανία. Όποιο προσωπείο κι αν φορέσει όμως, εμείς γνωρίζουμε ότι οδηγεί πάντα σε σφαγεία για την εργατική τάξη και το σύνολο των καταπιεσμένων. Ιστορικά ο φασισμός πάντα ήταν και πάντα θα είναι η πιο ακραία και βίαιη επιλογή του καπιταλισμού σε κρίση. Απέναντι σε αυτό η ανάγκη να χτιστούν γέφυρες και όχι τείχη ανάμεσα στους λαούς είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Στη πόλη του Ρεθύμνου, αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται η δίκη του φασίστα Παύλου Μπανίτσκα. Το δικαστήριο συνεχίζεται την Πέμπτη 21/09. Ο εν λόγω φασίστας δικάζεται γιατί πέρσι τον Οκτώβρη, μετά την ξενοφοβική συγκέντρωση στο δημαρχείο ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στην πόλη, επιτέθηκε μαζί με άλλους φασίστες σε άτομα που κάθονταν στην πλατεία της Μητρόπολης. Ο τυφλός χαρακτήρας αυτής της επίθεσης, αναδεικνύει το περιεχόμενο της φασιστικής βίας: Για τους φασίστες, όποιος δεν καλύπτει τα πολιτικά, φυλετικά και αισθητικά τους πρότυπα είναι εχθρός που πρέπει να εξοντωθεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για το δίκιο και την αξιοπρέπεια. Δημιουργούν δομές αλληλεγγύης και κοινότητες αγώνα. Παλεύουν ενάντια στο φασισμό, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη. Κομμάτι αυτής της πάλης είμαστε και εμείς. Από το μετερίζι μας στο Ρέθυμνο, χωρίς να έχουμε απόλυτες απαντήσεις και εύκολες συνταγές, αλλά αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες, προσπαθούμε να χαράξουμε νέους δρόμους προς την ελευθερία.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα εντάσσεται και το Αντιφασιστικό διήμερο στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Η μνήμη μας είναι ζωντανή. Θυμόμαστε καλά τους νεκρούς μας. Τον Έντισον Γιαχάι, δολοφονημένο από φασίστες της Ο.Ε.Ρ. στο Ρέθυμνο το 2006. Το Σαχζάτ Λουκμάν, δολοφονημένο από φασίστες της Χρυσής Αυγής το 2013. Τον Παύλο Φύσσα. Τη Χήδερ Χέυερ, δολοφονημένη από φασίστες στο Σάρλοτσβιλ των Η.Π.Α. στις 12 Αυγούστου 2017. Θυμόμαστε όμως και τους αγώνες που έχουμε δώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμείς και τόσοι άλλοι, ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει. Θυμόμαστε ότι οι αγώνες αυτοί υπήρξαν πολλές φορές νικηφόροι. Τέλος ξέρουμε πολύ καλά, ότι το τέρας του φασισμού θα νικηθεί μόνο μέσα από τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες γι αυτό και συνεχίζουμε.

Για τη μνήμη και για τους αγώνες που θα έρθουν, οργανώνουμε τις αντιφασιστικές μέρες 17, 18 και 21 Σεπτέμβρη. Στις 17 Σεπτέμβρη ζωντανεύουμε την πλατεία μικρασιατών από τις 17:00 με μπάσκετ 3×3 και ποδοβόλλευ από τον Α.Σ. Λίβας, καθώς και δραστηριότητες για παιδιά και από τις 19:00 με ένα αντιφασιστικό μουσικό πρόγραμμα. Στις 18 Σεπτέμβρη συγκεντρωνόμαστε στις 18:00 στο δημαρχείο για να διαδηλώσουμε ενάντια στο φασισμό. Στη συνέχεια ζωντανεύουμε και πάλι την πλατεία μικρασιατών με dj set και ζωντανή μουσική. Τέλος, στις 21 Σεπτέμβρη, συγκεντρωνόμαστε από τις 09:00 στα δικαστήρια, για να δηλώσουμε με την παρουσία μας ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τους φασίστες και τη δράση τους.

Τη Βιάννο και τα' Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί,

Φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί!

Αντιφασιστικός Συντονισμός Ρεθύμνου

Σεπτέμβρης 2017

πηγή : https://laboratorio.espivblogs.net/2017/09/13…