Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19.00

Ανοιχτή συζήτηση: Η παγίδα του Δουβλίνου III στην Ελλάδα...

Ανοιχτή συζήτηση στο City Plaza: Σάββατο στις 19.00 στον πρώτο όροφο

"Η παγίδα του Δουβλίνου III στην Ελλάδα: νέοι αγώνες απέναντι σε ένα παλιό πρόβλημα"

Με διάφορους ομιλητές από Γερμανία και Ελλάδα

Πριν το 2011, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση MSS vs. Belgium, όταν οι επιστροφές του Δουβλίνου στην Ελλάδα προσωρινά σταμάτησαν, εκατοντάδες πρόσφυγες συστηματικά επιστρέφονταν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβιωσης, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, χωρίς πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Το Μάρτιο του 2017, περίπου έξι χρόνια μετά, για πρώτη φορά χώρες όπως η Γερμανία αποφάσισαν να επανεκκινήσουν τις επιστροφές του Δουβλίνου στην Ελλάδα της κρίσης.

Σήμερα, η Γερμανία έχει κάνει μακράν τα περισσότερα αιτήματα επιστροφής στην Ελλάδα. Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη στην γερμανική τηλεόραση, μίλησε για συμβολική συνεργασία σε αυτά τα θέματα, ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν επιστραφεί ως τώρα έχουν επηρεαστεί από την επαναξιολόγηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία έκρινε ότι οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί για τους αιτουντες προστασία. Πρόκειται για δικαιούχους διεθνους προστασιας, που είχαν μετακινηθεί προς αλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, και που απελάθηκαν πίσω στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 50000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων περιμένει την απόφαση του αιτήματος ασύλου, προκειμένου να φύγουν από τη χώρα προς τη βόρεια Ευρώπη, αφού δεν έχουν κανένα μέλλον, ουτε επαρκή στήριξη για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι γερμανικές αρχές πρόσφατα ενημέρωναν όλους τους νεοαφιχθέντες ότι δεν είναι σίγουρο αν θα λάβουν άδεια για να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Γερμανία, ή αν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Θελουμε να συστήσουμε τις παλιές και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες λόγω του περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης, και να ψάξουμε τρόπους να αντιπαλέψουμε αυτή την τεράστια προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οργάνωση:

Χώρος Στέγασης και Αλληλεγγυης Προσφύγων City Plaza
Δίκτυο Welcome to Europe
InfoMobile

{Facebook event: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19.00}

πηγή : https://www.facebook.com/events/1205976419384...