Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

3ήμερο φεστιβάλ

29,30/9 & 1/10 3ήμερο Φεστιβάλ - Libby Sacer Foundation

29,30/9 & 1/10 3ήμερο Φεστιβάλ - Libby Sacer Foundation

Το Libby Sacer Foundation παρουσιάζει

Κοίτα Δίπλα: φεστιβάλ σινεμά & πολιτισμού από την Τουρκία

29 & 30 Σεπτ & 1η Οκτωβρίου 2017

Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή

Ένα τριήμερο γεμάτο ταινίες, μουσικές, συζητήσεις, περφόρμανς και πολλά ακόμη, αφιερωμένο στη Τουρκία. Το φεστιβάλ είναι κατά κύριο λόγο κινηματογραφικό, αφού θα προβληθούν πάνω από 15 μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, όλες με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους. Επιπλέον κάθε ημέρα, έχει και ένα πρωινό πρόγραμμα. Από δωρεάν μαθήματα Τουρκικών, ως έναν περίπατο στα οθωμανικά κτήρια της Αθήνας, και έναν Τούρκο μάγειρα που ανοίγει την κουζίνα του για να μοιραστεί συνταγές και ιστορίες, όποια πρωινή δράση κι αν διαλέξει κανείς θα «κοιτάξει δίπλα» με έναν άλλο τρόπο.

Οι προβολές ξεκινούν μετά τις 5:30μμ, ενώ παρεμβάλλονται συζητήσεις με σκηνοθέτες που θα eείναι μαζί μας, και με μέλη κινηματογραφικών ομάδων που σχηματίστηκαν στην Τουρκία μετά τα γεγονότα του Γκεζί. Περιλαμβάνονται ακόμα δύο μικρές διαλέξεις-περφόρμανς, ενώ το Σαββατοκύριακο οι βραδιές κλείνουν με ζωντανές μουσικές εμφανίσεις: το Σάββατο ο Τζιχάν Τούρκογλου με το σάζι του και την Κυριακή το ντουέτο Beraber.

Και όλα αυτά, όπως πάντα, με δωρεάν είσοδο.

Η σχέση του Libby Sacer Foundation με την Τουρκία ξεκινά κάπως έτσι: Στο αρχείο της Libby Sacer βρέθηκαν επιστολές που μαρτυρούν ότι είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία ταξίδια στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του '70. "Η επίσκεψή μου σ' αυτή την […] γη με κράτησε πολύ απασχολημένη. Τελικά έμεινα πολύ περισσότερο απ' όσο είχα υποθέσει αρχικά. […] Ο τόπος που γεννήθηκε η προγιαγιά μου είναι πολύ πιο μαγικός απ' όσο φανταζόμουν. Ωστόσο, όπως με είχες προειδοποιήσει, είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα εδώ.

Στις επιστολές μιλάει με θαυμασμό για τη χώρα, τον πολιτισμό και τις πολλές διαφορετικές κουλτούρες (Κούρδοι, Εβραίοι, Έλληνες, Αρμένιοι, Αχπάζιοι, Αλβανοί , Άραβες, Ασσύριοι, Βόσνιοι, Κιρκάσιοι, Γεωργιανοί, Χεμσίν, Λαζούς, Τατάροι, Πομάκοι, Ρομά) που συναντά. Η μίξη Δύσης και Ανατολής αναδύει έναν κοσμοπολιτισμό που την γοητεύει. Στην Κωνσταντινούπολη περνά χρόνο με τον φίλο της James Baldwin, που της γνωρίζει τον Yaşar Kemal. Οι δυο τουw έρχονται γρήγορα κοντά κι ο συγγραφέας τη βοηθά να δει όσα κρύβονται κάτω από το «μαγικό χαλί» της Ανατολής. Οι μεγάλες αντιφάσεις, ο ρόλος του στρατού, η θέση των γυναικών, η καταπίεση των μειονοτήτων, οι διώξεις και τα βασανιστήρια, η φτώχεια αλλά και οι ελπίδες του τόπου αρχίζουν να εμφανίζονται στα γράμματα της Λίμπι μετά τη γνωριμία της με τον Γιασάρ. Η σχέση της μαζί του δεν φαίνεται να κρατάει πολύ, όμως παραμένουν φίλοι ως το τέλος της ζωής τους.

"Ε το ξεπέρασα όταν συνειδητοποίησα ότι οι διαφυλετικές σχέσεις δεν είναι αποδεκτές σ' αυτό το μέρος του κόσμου[..] Δεν έχει μείνει πικρία ανάμεσα σ' εμένα και τον Γιασάρ. Θα μείνει πάντα στη μνήμη μου ως κάποιος που έχω αγαπήσει." Με αφορμή αυτό το υλικό-παρακαταθήκη, το Libby Sacer Foundation* αποπειράται ένα πορτραίτο της Τουρκίας σήμερα. Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, μουσικοί και ακτιβιστές συμπληρώνουν μια εικόνα της Τουρκίας, και ταυτόχρονα συνδέονται, επικοινωνούν, μοιράζονται μαζί μας όσα θα μένουν πάντα έξω από τα δελτία ειδήσεων…

Θα βρείτε Αναλυτικά το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στο blog του Libby Sacer Foundation

πηγή : https://www.embros.gr/2930-9-1-10-3hmero-fest…