Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στις 20.00

Διάλεξη-συζήτηση για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών

Τρεις διαλέξεις/συζητήσεις με θέμα «Η ανατροφή των παιδιών και η ενήλικη συμπεριφορά τους»


Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη σειρά τριών διαλέξεων/συζητήσεων, με θέμα την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών που θα πραγματοποιηθούν στη Λαμπηδόνα. Εισηγητής: Νάσος Τεόπουλος, ψυχίατρος - ομοιοπαθητικός.

Διάλεξη 1η - 4/10/2017: «Τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών»

Στην εισαγωγική ομιλία θα αναφερθούν τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών (οπτικό, στοματικό, πρωκτικό, φαλλικό, γενετήσιο) καθώς και η επίδρασή τους επί της ψυχικής ενεργειακής οικονομίας του ανθρώπου. Θα αναλυθεί τόσο η σημασία της υγιούς πορείας και της υγιούς μετάβασης από κάθε στάδιο στο επόμενο, με στόχο την ικανοποίηση των ψυχικών αναγκών του παιδιού, όσο και ο επιπτώσεις στον χαρακτήρα του ενήλικα που προκύπτουν εξαιτίας της καθήλωσης σε κάποιο από τα στάδια αυτά.

Διάλεξη 2η - 18/10/2017: «Η συγκινησιακή θωράκιση του παιδιού και ο ρόλος της στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του»

Καθώς το παιδί διέρχεται από τα διάφορα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, άλλες ενορμήσεις ικανοποιούνται και άλλες ματαιώνονται, αφήνοντάς το με απωθημένες επιθυμίες και ψυχικές συγκρούσεις. Το παιδί, όταν δεν ικανοποιούνται οι ενορμήσεις του βιώνει βαθιά λύπη και οργή, και ταλαιπωρείται από άγχος που εμφανίζεται επειδή δεν μπορεί να εκφράσει ούτε την λύπη ούτε την οργή του. Για να «ξεπεράσει» το αίσθημα του άγχους (και να μην ταλαιπωρείται από ένα τόσο δυσάρεστο συναίσθημα), «θωρακίζεται» δημιουργώντας συσπάσεις σε τμήματα του σώματός του, υιοθετώντας άκαμπτο χαρακτήρα και συγκρατώντας την αναπνοή του. Οι πρακτικές αυτές το προστατεύουν από το ανεπιθύμητο άγχος, αλλά ταυτόχρονα του στερούν την δυνατότητα να βιώνει πλήρως τη χαράς της ζωής και την ικανοποίηση που προσφέρει ένα σώμα χωρίς συσπάσεις και μια ψυχή χωρίς ματαιώσεις. Τα μοτίβα θωράκισης του ανθρώπινου σώματος αντιστοιχούν στους γενικούς τύπους χαρακτήρα στους οποίους χωρίζονται οι άνθρωποι και αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση της συμπεριφοράς τους.

Διάλεξη 3η - 8/11/2017: «Η ανατροφή των παιδιών και η ενήλικη συμπεριφορά τους»

Στην τρίτη ομιλία θα συζητηθεί η σημασία ενός τρόπου διαπαιδαγώγησης του παιδιού τέτοιου ώστε να μην ματαιώνει τις υγιείς ενορμήσεις του, και να του προσφέρει τη δυνατότητα να διέλθει από τα ψυχοσεξουαλικά στάδια με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και την ελάχιστη δυνατή δημιουργία συσπάσεων στο σώμα του. Στον βαθμό που η διαπαιδαγώγησή αυτή θα είναι επιτυχής, το παιδί θα μεγαλώσει απολαμβάνοντας τη χαρά της ζωής, θα είναι ελεύθερο χωρίς να καταπατά την ελευθερία των άλλων, θα αναλαμβάνει ευθύνες, θα στηρίζεται στα πόδια του, ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής, όπως παρουσιάζονται.

πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.com/2...