Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων 4 μηνών

Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα 4 μηνών : 5 Οκτώβρη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

5 ΟΚΤΩΒΡΗ : ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ 4 ΜΗΝΩΝ

Σύντομο ιστορικό του αγώνα

Από τις αρχές του περασμένου Μάρτη, απλήρωτοι/ες καθαριστές/στριες από τα ΙΚΑ Ζωγράφου και Μεταξουργείου ,ξεκινήσαμε έναν αγώνα ενάντια στο αφεντικό μας -εργολάβο Ι. Μουρτζή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας .Όλα ξεκίνησαν όταν το αφεντικό σταμάτησε να μας πληρώνει ,απαιτώντας από εμάς να δουλεύουμε τζάμπα με τη δικαιολογία ότι δεν τον πληρώνει το ΙΚΑ. Φυσικά το ΙΚΑ τον πλήρωνε κανονικά. Εμείς από την μεριά μας, αρνούμενοι/ες να δουλεύουμε τζάμπα σταματήσαμε να υπογράφουμε τα χαρτιά πληρωμής , αρχίσαμε να ζητάμε τα δεδουλευμένα μας και κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.


Τα ψέματα και οι εκβιασμοί του αφεντικού

Ενώ ο Ί. Μουρτζης ισχυρίζονταν ότι το ΙΚΑ δεν τον πλήρωνε, μάθαμε ότι όχι μόνο το ΙΚΑ τον πλήρωνε
κανονικά αλλά και ότι έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα 17 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

Όσο εργαζόμασταν στο ΙΚΑ, η εργοδοσία υιοθετούσε διάφορες πρακτικές για να μας κρατήσει υπό το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας.Συγκεκριμένα, μας ανάγκαζε να υπογράφουμε ότι έχουμε πληρωθέι και η υπογραφή των συμβάσεών μας γίνονταν παρουσία μπράβων. Μετά την πρώτη μας αντίδραση, το αφεντικό προσπαθώντας να μας εκφοβίσει και να μας αποτρέψει από την διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας, συνέχισε να ακολουθεί μαφιόζικες πρακτικές : από εκβιασμούς του τύπου '' αν δεν συμμορφωθείτε, δεν θα πληρωθείτε'' μέχρι απειλές σε μία από εμάς ότι θα την ξεκοιλιάσει.
Στη συνέχεια, προχώρησε επίσημα στις απολύσεις μας.

Ο ρόλος του ΙΚΑ

Το ΙΚΑ, από τη στιγμή που ο εργολάβος που είχε προσλάβει δεν μας πλήρωνε και παραβίαζε την εργατική νομοθεσία, υποχρεούνταν να κινηθεί εναντίον του και να τον κηρύξει έκπτωτο (δηλαδή να ακυρώσει την εργολαβία). Αντί αυτού, «έκανε τα στραβά μάτια» στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας ενώ μεγαλοστελέχη του βρίσκονταν σε άμεση επικοινωνία με το αφεντικό. Αυτό βέβαια είναι φυσικό κι επόμενο αφού του ΙΚΑ συντηρεί το καθεστώς των εργολαβιών και συντηρείται από αυτό γιατί εξασφαλίζει φτηνό και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό και διάφορα στελέχη του βγάζουν το κατιτίς τους από τους εργολάβους. . Το ΙΚΑ, ως δεύτερο αφεντικό, μάλιστα επιτηρεί συνεχώς την εργασία των καθαριστών τόσο μέσω ''υπευθύνων καθαριότητας'' όσο και μέσω των "απλών" υπαλλήλων που απαιτούν το γραφειάκι τους να είναι την επόμενη μέρα καθαρό. Όντας δύο τα αφεντικά, κρύβονται το ένα πίσω από το άλλο, όταν έρχεται η ώρα που οι καθαριστές διεκδικούν πληρωμές και λοιπά δικαιώματά τους.

Ο ρόλος του Σωματείου και η ''Εργατική Διαφορά''

Μετά την απόλυσή μας, ήρθαμε σε επαφή με το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας (Σ.ΕΡ.ΚΑ.).Το σωματείο αρχικά μας στήριξε στο χώρο εργασίας καθώς και στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας με θεσμικά μέσα(καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, μήνυση στον Μουρτζή,εξώδικο στο ΙΚΑ).
Μετά από καταγγελία μας στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη διαδικασία της Εργατικής Διαφοράς, το αφεντικό όχι μόνο δεν εμφανίστηκε αλλά έστειλε ένα έγγραφο στο οποίο έλεγε πως δεν επρόκειτο να παρευρεθεί και παραδεχόμενος ότι μας χρωστάει τα δεδουλευμένα, δήλωνε πως αν θέλουμε να πληρωθούμε να πάμε την υπόθεση δικαστικώς.
Παρά την αρχική υποστήριξη του σωματείου στη θεσμική διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας,όταν εκφράστηκαν οι εντάσεις από μεριάς μας ενάντια στο αφεντικό το σωματείο προσπάθησε να τις εκτονώσει.Εκτός αυτού, η ιεραρχημένη λειτουργία του Σ.ΕΡ.ΚΑ και η παρουσία αποκλειστικά στο γραφειοκρατικό και θεσμικό κομμάτι του αγώνα δεν αντιπροσώπευε τους δικούς μας όρους πάλης ενάντια στο αφεντικό.

Συγκρότηση της Πρωτοβουλίας-Αγώνας για τα Δεδουλευμένα

Έχοντας βιώσει τη συντονισμένη επίθεση από τον εργολάβο και τη διοίκηση του ΙΚΑ και χωρίς να μας καλύπτει ο θεσμικός ρόλος του σωματείου καταλάβαμε νωρίς ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούμε είναι να οργανώσουμε αυτόν τον αγώνα από τα κάτω,να αντισταθούμε συλλογικά ενάντια στο αφεντικό.Έτσι, συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες ΙΚΑ.

Ένα κομμάτι αυτού του αγώνα συνέχισε να αφορά την διεκδίκηση των δεδουλευμένων με θεσμικά μέσα (επιθεώρηση εργασίας,δικαστήρια). Θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι τέτοιοι θεσμοί δεν είναι προς το συμφέρον μας, όμως η προσφυγή σ' αυτούς είναι ένας ακόμη τρόπος πίεσης προκειμένου να πληρωθούμε και, γι' αυτό δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε.Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η δύναμή μας δεν βρίσκεται ούτε στην επιθεώρηση εργασίας ούτε στα δικαστήρια. Αυτά υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα αφεντικά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση μεταξύ των εργαζομένων, στη συλλογική αντίσταση απέναντι στα αφεντικά. Για αυτό το λόγο, παρεμβήκαμε σε χώρους εργασίας, προσεγγίσαμε εργαζομένους/ες και από άλλα ΙΚΑ που δουλεύουν υπό το ίδιο καθεστώς για να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνες/οι απέναντι στο αφεντικό. Επίσης, οργανώσαμε μια μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ Ζωγράφου με στόχο να πιέσουμε το ΙΚΑ να κηρύξει έκπτωτο το Μουρτζή και μαυτό τον τρόπο να πιέσουμε τον ίδιο με το φόβο της απώλειας της εργολαβίας. Εκεί, με την στήριξη συλλογικοτήτων και συντρόφων/φισσών αναδείξαμε τη συγκάλυψη του Μουρτζή από τη διοίκηση του ΙΚΑ (το συγκεκριμένο ΙΚΑ είχε ΄΄παραλείψει να΄΄ συμπεριλάβει στο φάκελο που έπρεπε να αποστείλει στα κεντρικά, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία, το χαρτί της εργατικής διαφοράς).Φυσικά,στις παρεμβάσεις μας, διοικητικοί υπάλληλοι, ανώτερα στελέχη και ''φιλόδοξοι'' εργαζόμενοι συνεργάστηκαν για να μας σαμποτάρουν αλλά δυστυχώς (και) για εκείνους το θέμα δεν θα κλείσει εδώ.

Μετά από 7 μήνες διεκδίκησης των δεδουλευμένων ,παρέμβασης στους χώρους εργασίας ,καλεσμένων παρεμβάσεων(ΙΚΑ Ζωγράφου,Ομονοίας),στις 5 Οκτώβρηπάμε το αφεντικό στα δικαστήρια. Γνωρίζοντας όμως, ότι αυτό που θα μας δικαιώσει είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η οργάνωση ενάντια στα αφεντικά.
Για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, κάνουμε πάρτυ στις 29 Σεπτέμβρη στη Β΄ΦΕΠΑ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ

29/9 PARTY στη Β΄ΦΕΠΑ μετά τις 11μμ.

5 / 1Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 9.00πμ.

Πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους-ες καθαριστές/στριες ΙΚΑ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1578198/