τι; : εκπομπή θεματική : μουσική

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20.00

Μουσική εκπομπή Underground ηλεκτρονικής μουσικής

UNDERGROUND ΤECHNO IS REVOLUTIONARY_

Η εκπομπή "Space Flight" είναι μία μουσική εκπομπή underground ηλεκτρονικής μουσικής. Άποψη του υποφαινόμενoυ είναι ότι η underground ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απλά μία δύσκολη και μονότονη μουσική - όπου βέβαια υπάρχουν φορές που δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε μονότονη - αλλά ολόκληρη κουλτούρα με το δικό της στυλ που εκφράζεται μέσα από μια στάση ζωής, η οποία περιέχει ορισμένες βασικές αρχές. Όσον αφορά την Techno, που γεννήθηκε στο Detroit στις αρχές της δεκαετίας του '90, θέση της εκπομπής είναι ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στα θεμέλια που έβαλε η μουσική κολλεκτίβα "Underground Resistance" με το άλμπουμ "Revolution for Change" και να νοηματοδοτηθεί με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Η ουσία είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του άλμπουμ και είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς τον κόσμο να δίνει περισσότερη έμφαση στο στυλ παρά στο περιεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τις αρχές του αλληλοσεβασμού, του αντιφασισμού και της υγιούς αντίδρασης που λειτουργεί ως μοχλός για κοινωνικές αλλαγές και στρέφεται ενάντια σε καθεστώτα και καταστάσεις.

Ζώντας στην εποχή όπου ο νεοφιλελευθερισμός έχει εμπορευματοποιήσει σχεδόν τα πάντα με τον πλέον αισχρό τρόπο, η μουσική φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από τα αρπακτικά νύχια τόσο των δισκογραφικών όσο και των εταιριών μάρκετινγκ και προμόσιον, οι οποίες βεβαίως τρέφονται από τον ανθρωπολογικό τύπο του dj/παραγωγού που θέλει να γίνει πάση θυσία είδωλο. Δίνεται έτσι έμφαση στα πρόσωπα και όχι στη μουσική που συνήθως, όσον αφορά την mainstream techno, είναι κενή από περιεχόμενο, πράγμα άλλωστε λογικό μιας που ανήκει στην ευρύτερη μαζική κουλτούρα που, ως γνωστών, είναι γεμάτη με φαντεζί μπούρδες.

Στον αντίποδα των παραπάνω βρίσκεται η κουλτούρα της αυτοοργάνωσης που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο. Στον αγώνα αυτό, η μουσική είναι ένα ακόμα εφόδιο που μπορεί να σπάσει το πέπλο της θλίψης που τυλίγει ολόκληρη την κοινωνία, μιας θλίψης στην οποία μας έχει βυθίσει ο σύγχρονος καπιταλισμός με τα δαιδαλώδη αδιέξοδα του. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται να υπάρξει κόσμος που θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της underground μουσικής και του πολιτικού ακτιβισμού. Η εκπομπή αυτή αναγνωρίζει πόσο περιορισμένες δυνατότητες έχει. Συνεπώς, μακριά από μεγαλεπίβολους στόχους, ας ειπωθεί ότι ο σκοπός της είναι να εκτονώσει όσο γίνεται περισσότερη ένταση από την καθημερινότητα, παίζοντας απλά μουσική, όμορφα και αυτοοργανωμένα.

"Space Flight"

YΓ1: Η εκπομπή μεταδίδεται ζωντανά κάθε Παρασκευή στις 20:00. Ακούτε στο www.1431am.org

ΥΓ2: Η συνέλευση του σταθμού είναι κάθε Τετάρτη στις 20:00 στο πολυτεχνείο, στο στούντιο του σταθμού (3η πτέρυγα ΗΛ/ΜΗΧ., 1ος όροφος).

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Σεπτέμβριος 19h