Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στις 11.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Διαδήλωση: Όχι στο νέο έγκλημα των εφοπλιστών στον Αργοσαρωνικό!

Η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλεί στη διαδήλωση ενάντια στο έγκλημα της ρύπανσης του Αργοσαρωνικού, το Σάββατο 7/10, στις 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η βύθιση του σαπιοκάραβου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» στις 10 του Σεπτέμβρη, προκάλεσε μια τεράστιας έκτασης καταστροφή στον Αργοσαρωνικό και στις ακτές. Μια καταστροφή η οποία απλώθηκε σε μεγάλη παραλιακή έκταση. Τα ανοικτά του Πειραιά, της Σαλαμίνας, αλλά και της Γλυφάδας και του Ελληνικού γέμισαν μαζούτ, ενώ ένα στρώμα από «πίσσα» έχει καλύψει τις ακτές, καταστρέφοντας οργανισμούς και οικοσύστημα.

Το νέο αυτό έγκλημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου έσπευσε αρχικά να το υποβαθμίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δια στόματος Κουρουμπλή, ενώ στη συνέχεια «εφησυχάζει» το λαό πως «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο» και ως «οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν». Η κυβέρνηση, όμως, φέρει την ευθύνη για την καταστροφή που προκλήθηκε από το ναυάγιο γιατί διατηρεί άθικτο το θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς κάλυψης της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Όπως και είναι υποκριτικό να εμφανίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «καταγγέλλουν», όταν οι κυβερνήσεις τους είναι αυτές που έφτιαξαν αυτό το θεσμικό πλαίσιο και τους κρατικούς μηχανισμούς που συντέλεσαν σε αυτή την καταστροφή.


Το νέο έγκλημα δεν αποτελεί ένα «τυχαίο γεγονός» ή ένα «ατύχημα». Είναι αποτέλεσμα της θυσίας των αναγκών και της ίδιας της ζωής του λαού, στο βωμό του κέρδους. Της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για το μέγιστο κέρδος, με κάθε κόστος. Είναι αποτέλεσμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας», των ντόπιων και ξένων αφεντικών δηλαδή, απ' τις κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό. Αυτής της «επιχειρηματικότητας», που τόσο εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ, όλο το κατεστημένο του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού. Αυτής που δε διστάζει να δημιουργεί εργασιακά κάτεργα και «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος για τους εργαζόμενους. Αλλά και που δε διστάζει επίσης να καταστρέφει τη φύση, το περιβάλλον και ανθρώπινες δραστηριότητες. Απ' τις Σκουριές της Χαλκιδικής μέχρι τη Σαλαμίνα. Η καθημερινή αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, δίνει παραπέρα «αέρα στα πανιά» και σ΄ αυτή την εγκληματική δραστηριότητα του κεφαλαίου.

Το «Αγία Ζώνη 2» παρόλο, που είχε κατασκευαστεί το 1972, και σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ λειτουργούσε με μηχανικά «μπαλώματα», είχε κριθεί απ΄ το υπουργείο Ναυτιλίας ως «αξιόπλοο»… Ενώ την ώρα του δυστυχήματος δούλευαν σ΄ αυτό μόνο τα 2 από τα 11 μέλη του πληρώματος. Η καταστροφή που προκάλεσε αποτελεί μια ευθεία βολή στο φτωχό εργατο-λαϊκό κόσμο της περιοχής, σε επαγγελματικές του δραστηριότητες και στην αναψυχή του.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής δε μπορούν να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια». Πρέπει να κινητοποιηθούν, να καταγγείλουν το νέο έγκλημα, να διαδηλώσουν μαζικά στους δρόμους και ν' απαιτήσουν τον πραγματικό καθαρισμό απ΄ την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση των ακτών. Να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερους χώρους στις παραλίες και στις κατοικημένες περιοχές , ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Πλάι στη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά!

Να διεκδικήσουμε πλήρη απορρύπανση και ανθρώπινες συνθήκες ζωής!

επικοινωνία : https://la-aas.blogspot.gr/2017/09/blog-post_...
πηγή : email που λάβαμε στις 3 Οκτώβριος 15h


1 2 3

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/10

ΣΤΙΣ 11.00πμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Το ναυάγιο του Δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" στις 10/9/17 εξελίχθηκε σε οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων για τον κόλπο του Αργοσαρωνικού και συνολικά για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων με δραματικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τη ζωή που τρέφεται από αυτήν.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων την επόμενη μέρα, ότι δήθεν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, η ρύπανση των υδάτων επεκτάθηκε από τη Σαλαμίνα στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, ενώ οι κηλίδες είναι πλέον εμφανείς στις παραλίες της Αττικής, από τον Άγιο Κοσμά και το Ελληνικό έως και την Ανάβυσσο.

Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και πολλοί εργαζόμενοι το βιοπορισμό τους. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου. Αυτό συμβαίνει 10 χρόνια μετά τις δολοφονικές φωτιές του 2007, λίγο μετά την καταστροφή του δάσους στον Κάλαμο και ενώ το έγκλημα με τη συνέχιση της λειτουργίας της "μοναδικής επίσημης" χωματερής στην Αττική, του ΧΥΤΑ στη Φυλή, συνεχίζεται αμείωτο.

Αυτό που βλέπουμε να συντελείται στον Σαρωνικό δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι η κακιά ώρα. Είναι εκ προμελέτης έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο.Αφορά, τις ζωές όλων μας. Υπογραμμίζει πως η "ανάπτυξή" τους δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνεχήεκμετάλλευση και την καταστροφή στο όνομα του κέρδους!

Αυτή η καταστροφή δεν είναι το μόνο πλήγμα στο περιβάλλον το τελευταίο διάστημα. Το καλοκαίρι ζήσαμε τη νέα πυρκαγιά στην Αττική και τις καταστροφικές φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όλα αυτά είναι στιγμιότυπα από το προσεχές μέλλον. Μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και των οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν το περιβάλλον για το κέρδος.

Για όλους εμάς που είμαστε απέναντι στα σχέδιά τους, ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη δολοφονική πολιτική κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ κυβερνήσεων είναι μονόδρομος

Για αυτό απαιτούμε:

  • Πραγματικό καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση και αποκατάσταση των ακτών και της θάλασσας.
  • Απομάκρυνση των βαριών βιομηχανιών, διυλιστηρίων, εταιριών ανακύκλωσης που έχουν εγκατασταθεί και επιβαρύνουν επί δεκαετίες το περιβάλλον της περιοχής, του Σαρωνικού και του λεκανοπεδίου. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπεύθυνων. Να πληρώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί και θα προκληθούν στη συνέχεια!
  • Συγκρότηση δημόσιας υπηρεσίας απορρύπανσης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων ρυπάνσεων, των έκτακτων περιστατικών, των πετρελαιοκηλίδων.
  • Αύξηση των μέτρων ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε είδους ρυπογόνες και επικίνδυνες δραστηριότητες.
  • Αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων από το δημόσιο, χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών και εφοπλιστών, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
  • Άμεσος έλεγχος της αλιείας στο Σαρωνικό.
  • Άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών και καταστροφικών νόμων για το περιβάλλον.
  • Ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερες παραλίες, ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/10

ΣΤΙΣ 11.00πμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

πηγή : http://ydragogeio.gr/argosaronikos-7-10-17/


1 2 3

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διαδήλωση για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αργοσαρωνικό

Ο ζωτικής σημασίας Σαρωνικός και η βασική παράκτια ζώνη μιας πόλης 5 εκατομμυρίων πνίγονται στο πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού. Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και μάλιστα μετά την καταστροφική φωτιά το καλοκαίρι στον Κάλαμο και τη γύρω περιοχή, ενώ έχουν μπροστά τους το εκρηκτικό αδιέξοδο που δημιουργεί ο κορεσμός της τριτοκοσμικής χωματερής στη Φυλή, που είναι η μοναδική στην Αττική. Από αυτούς τους εργαζόμενους οι ψαράδες μένουν χωρίς μεροκάματο, όπως και όσοι εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου, ενώ τεράστιες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αν λάβει κανείς υπόψη του και το κόστος για την "αποκατάσταση" της περιοχής.

Το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη" είναι ένα στιγμιότυπο από το προσεχές μέλλον. Όχι ότι δεν γίνονταν ναυάγια για τους ίδιους λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η βύθιση ενός πλοίου σε συνθήκες απόλυτης νηνεμίας έξω από τον Πειραιά και η πρόκληση αυτής της καταστροφής, φανερώνει την αναβάθμιση της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μιας ασυδοσίας που τους χαρίζει όλο και πιο πολύ η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Αυτή που τα δίνει όλα στους "επενδυτές".

Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή μας (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Σαλαμίνα), το ναυάγιο εντείνει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που εδώ και χρόνια υποφέρουν από την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα (OIL ONE, LAFARGE κλπ.) και αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Παράλληλα καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια θα είναι η καθημερινότητα αν προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου για περαιτέρω εκμετάλλευση της περιοχής. Λίγο καιρό πριν το ναυάγιο άλλωστε, η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει νέα άδεια στην OIL ONE του Μελισσανίδη που του επέτρεπε επέκταση των δραστηριοτήτων του στη περιοχή των Λιπασμάτων και συνακολούθως θα οδηγούσε σε αύξηση της κίνησης δεξαμενόπλοιων (και άρα και των πιθανοτήτων αντίστοιχων ναυαγίων) και της μόλυνσης. Παρότι η εν λόγω άδεια ανακλήθηκε (προσωρινά;) μετά από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του κλίματος που δημιούργησε το ναυάγια του "Αγία Ζώνη", οι προθέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή δεν μπορούν να κρυφτούν.

Αυτό που βλέπουμε να συντελείται στον Σαρωνικό δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι η κακιά ώρα. Είναι εκ προμελέτης έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Αφορά, τις ζωές όλων μας. Υπογραμμίζει πως η «ανάπτυξή» τους δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνεχή εκμετάλλευση και την καταστροφή στο όνομα του κέρδους!

Για όλους εμάς που είμαστε απέναντι στα σχέδιά τους, ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη δολοφονική πολιτική κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ κυβερνήσεων είναι μονόδρομος

Για αυτό απαιτούμε:

▪ τον πραγματικό καθαρισμό απ΄ την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση των ακτών, την απομάκρυνση κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας από κατοικημένες περιοχές και, στο πλευρό των ναυτεργατών, δουλειά με δικαιώματα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.

▪ ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερους χώρους στις παραλίες και στις κατοικημένες περιοχές , ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Πλάι στη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά!

Συγκέντρωση

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, 11 πμ

Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας

πηγή : http://ergatikilesxi-kd.blogspot.com/2017/10/...