Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στις 18.30

"Οι Αντάρτες δεν Προσκυνούν – Μάχες του Ε.Λ.Α.Σ. και της Ο.Π.Λ.Α. ...

συζήτηση -εκδήλωση για το βιβλίο του Τάσου Κατσαρού "Οι Αντάρτες δεν Προσκυνούν - Μάχες του Ε.Λ.Α.Σ. και της Ο.Π.Λ.Α. στην Κατεχομένη Θεσσαλονίκη (1941-44)" / εκδόσεις Διάδοση

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - 16 Οχτώβρη του '44

[Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο 6ο φύλλο (23 Οχτώβρη του 1944) της εφημερίδας "ΕΦΟΔΟΣ" (οργάνου του Συμβουλίου Πόλης της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης). Αντιγράφουμε από το φωτοτυπημένο εξώφυλλο που περιλαμβάνεται στην έκδοση του Τ. Κατσαρού "Οι Αντάρτες δεν Προσκυνούν" - εκδ. Διάδοση, 2017)]

Στις 16/10 το πρωί, δύναμη από 150 ταγματαλήτες επετέθηκε απ' όλες τις πλευρές στις συνοικίες Βάρνα Συκιές, Καλιθέα Νεάπολης, με σκοπό να σφάξουν, να ληστέψουν και να κακοποιήσουν τον πληθυσμό. Ο ηρωικός μας λαός με επικεφαλής τον ηρωικό μας ΕΛΑΣ, πέρασε στην αντεπίθεση που κράτησε 2 ώρες - αποτέλεσμα της οποίας ήταν να απωθηθούν οι αλήτες αφήνοντας επί του πεδίου της μάχης 8 νεκρούς. Ο επικεφαλής τους ανθυπολοχαγός οχυρώθηκε σ' ένα σπίτι με πέντε άνδρες. Με έφοδο τα ηρωικά μας παιδιά και με την πολεμική ιαχή "αέρα" έπειτα από μάχη 3/4 σύντριψαν την αντίσταση του εχθρού. Τους πιάνουν όλους ζωντανούς και τους εξετέλεσαν.

Στις 11 επετέθηκε ένα νέο κύμα από 108 ταγματαλήτες, οι 52 με κέντρο τη Νεάπολη. Ούτε μπόρεσαν να πλησιάσουν και τράπηκαν γρήγορα σε φυγή, παίρνοντας μαζί τους 4 τραυματίες.

Στις 12 αρχίζουν και βάλουν τα πολυβόλα από τα κάστρα μέχρι τις δύο. Μα ο ΕΛΑΣ τους απαντά. Ο κόσμος χαλάει από το ντουφεκίδι. Οι ταγματαλήτες χτυπούν τα σπίτια φωνάζοντας "ανοίχτε, κι εμείς χριστιανοί δεν είμαστε;".

Στα καταφύγια της Καλιθέας δικά μας παιδιά απέκλεισαν 5 ταγματαλήτες και τους έβαλαν φωτιά με βενζίνη και κλαδιά. Πιάστηκαν κι άλλοι 18 αλήτες και προδότες από τους οποίους οι τέσσερις πέρασαν από λαϊκό δικαστήριο και εχτελέστηκαν την ώρα της μάχης. Συνεργεία από επονίτες κουβαλάνε νερό, πυρομαχικά, τρόφιμα, τ' αετόπουλα γίνονται σύνδεσμοι, ανιχνευτές, όλος ο κόσμος βοηθάει στη μάχη. Οι τηλεβόες μιλούν ακατάπαυστα. Συνεργεία από επονίτισσες βγαίνουν σε παλλαϊκό έρανο μετά τη μάχη, με τεράστια επιτυχία. Καθένας κάτι θέλει να δώσει για τα παιδιά.

Το βράδυ έγινε διαδήλωση που πήραν μέρος 3.000 λαός. Μίλησαν οι τηλεβόες για την τεράστια νίκη μας κι αντιλάλησαν τα φλογισμένα τραγούδια της ΕΠΟΝ. Κι η νίκη έδωσε φτερά στα νιάτα, η συνοικία γίνεται φρούριο, τα νιάτα φλογίζονται για τον πόλεμο. Ένας νεαρός επονίτης λέει: "Μέχρι χθες παίζαμε μπίλιες, τώρα όλοι δουλεύουμε για την υπόθεση". Κι ένα αετόπουλο με πολλή σοβαρότητα: "Νά 'χα ένα ταγματαλήτη να τον έκανα στα τέσσερα". Επονίτες σύνδεσμοι, επονίτικα συνεργεία για την ΕΤΑ πηγαινοέρχονται, κάθε τόσο ξετρυπώνουν κι από έναν προδότη.

Και τα παλληκάρια που βαστάνε το όπλο, ξενυχτούν στα περάσματα, ακοίμητοι φρουροί στη συνοικία τους.

ΣΤΗΝ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ

Στις 16/10 διαδήλωση από 1.000 νέους στην Ξηροκρήνη. Δάκρυα συγκίνησης σ' όλο το λαό που έβλεπε να περνούν τα παλληκάρια μας. Μέσα στη διαδήλωση ανακάλυψαν κάπου δυο χαφιέδες. Ένας γέρος όρμησε και τον τσάκισε τα μούτρα στις μπουνιές. Ο ίδιος αργότερα παρουσιάστηκε στο φρουραρχείο και ζητούσε επίμονα να καταταγεί στον ΕΛΑΣ.

πηγή : http://laikhvivliot.blogspot.gr
πηγή : email που λάβαμε στις 5 Οκτώβριος 20h