Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Φοιτητική πορεία

Συντονισμός της πορείας 20/10 και μελλοντικών δράσεων.

Συντονιστικό Σύλλογου Χημικών Μηχανικών

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/10

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 20/10 12:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου
  • Κανονική και δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων
  • Δημόσια δωρεάν παιδεία
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
  • ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

uploaded document

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Οκτώβριος 19h


Πορεία ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου και την αναστολή διανομής συγγραμμάτων

Να μπλοκάρουμε συλλογικά και ακηδεμόνευτα τον νόμο Γαβρόγλου

Τα τελευταία χρόνια η δομική κρίση του κεφαλαίου διεύρυνε ακόμα περισσότερο την ταξική ψαλίδα μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων, προσθέτοντας περαιτέρω προνόμια και κέρδη για τους πρώτους, καταβαραθρώνοντας τους δεύτερους. Η φτωχοποίηση όλο και περισσότερων τμημάτων του πληθυσμού αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές των μνημονίων, οι επιταγές των οποίων διαθλώνται και στο πανεπιστήμιο.

Ο νόμος Γαβρόγλου αποτελεί συνέχεια των πολιτικών λεηλασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και εν προκειμένω βάλλει το φοιτητικό σώμα συλλήβδην και δη τα πιο αδύναμα οικονομικά κομμάτια του. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ελαφρυντικού χαρακτήρα αποδείχτηκαν φρούδες. Η ρεφορμιστική αριστερά επιτέλεσε το ρόλο της ως μια ακόμα δύναμη του αστικού τόξου, αυτή τη φορά καμουφλαρισμένη με ένα προοδευτικό προφίλ, συνεχίζοντας επί της ουσίας τις φιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλει το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο, πολιτικές που ακολούθησαν και οι προγενέστερες κυβερνήσεις.

Για τον νόμο Γαβρόγλου:

Τα τέλη φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) θέτουν ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, αποκλείοντας κατ' αυτόν τον τρόπο φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Ο νόμος Γαβρόγλου προβλέπει την επιβολή τελών φοίτησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Π.Μ.Σ., όπου αυτή κρίνεται αναγκαία, ανοίγοντας όμως κεκαλυμμένα το δρόμο για την οριστική και γενικευμένη επιβολή διδάκτρων εκ πρώτοις στις μεταπτυχιακές σπουδές, λαμβάνοντας υπόψη την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειωτέον, εδώ και χρόνια αντιδραστικές φωνές της πολιτικής ελίτ διαγγέλλουν την εισαγωγή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές υπό το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού του πανεπιστημίου κατά τα πρότυπα του οικονομικού ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς.

Επιπροσθέτως, ο νέος νόμος ορίζει κατ' επίφαση δωρεάν φοίτηση σε Π.Μ.Σ. που έχουν δίδακτρα, με αρκετές όμως αποκλειστικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, το όριο εισοδήματος του εκάστοτε υποψηφίου θα πρέπει να είναι το 70% του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος και δεν πρέπει να υπερβαίνει ούτε το οικογενειακό, ούτε το ατομικό εισόδημα του φοιτητή, εάν έχει. Οι φοιτητές όμως που απαλλάσσονται τελών φοίτησης δε θα υπερβαίνουν το 30% του συνολικού αριθμού εισακτέων, ενώ για να συνεχίσουν να φοιτούν απαλλαγμένοι από εισφορές για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους, οφείλουν να εξακολουθούν να έχουν καλή επίδοση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η «δωρεάν» φοίτηση στις μεταπτυχιακές σπουδές καθιστά απαραίτητη την απλήρωτη 8ωρη εβδομαδιαία εργασία στο πανεπιστήμιο, δηλαδή είτε στη βιβλιοθήκη/σπουδαστήριο της σχολής είτε στο προπτυχιακό. Με λίγα λόγια, τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια επιβάλλουν ταξικούς φραγμούς και στη δυνατότητα φοίτησης στα Π.Μ.Σ., οι ρυθμοί σπουδών εντατικοποιούνται κατ' απαίτηση της εξασφάλισης καλής επίδοσης και τέλος νομιμοποιείται η απλήρωτη εργασία στο πανεπιστήμιο, για την εξοικονόμηση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεζουμίζοντας έτσι τους φοιτητές.

Η ίδρυση Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης αποτελεί μια υπονόμευση της ισχύος του πτυχίου, καθώς επιτάσσει υπόρρητα τη συνεχή επανακατάρτιση των πτυχιούχων, ακυρώνοντας έτσι την ουσιώδη εγκυρότητα της παιδαγωγικής επάρκειας. Το πτυχίο λοιπόν κατακερματίζεται και αρχίζει ο αγώνας δρόμου για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού μέσα από επί πληρωμή σεμινάρια και αντίστοιχες συνεδρίες, αποδυναμώνοντας τη θέση μας στις ατελείωτες λίστες υποψήφιων ανέργων, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για τον εντατικοποιημένο ανταγωνισμό.

Η αναγνώριση του ασύλου αποτελεί απλώς μια επικοινωνιακή κατοχύρωση για το νέο νόμο. Αν και αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο, η διάταξη αυτή αυτοαναιρείται, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επέμβαση της αστυνομίας αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Η έντεχνη διαστρέβλωση της κατοχύρωσης του ασύλου και της πραγματικής ευχέρειας των δυνάμεων καταστολής ήταν πάγιο αίτημα των πρυτανικών αρχών, που χρησιμοποίησαν τα Μ.Μ.Ε. και τη θεσμική τους εξουσία για να εδραιώσουν την καταστολή στα πανεπιστήμια διαμέσου της αστυνομικής παρουσίας. Με πρόσχημα τη διακίνηση ναρκωτικών, για την οποία έκαναν τα στραβά μάτια παραγνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις του κράτους και της αστυνομίας για την υποβάθμιση του πανεπιστημίου και την είσοδο της καταστολής, ορθώνουν εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση εντός του campus, φράζουν τις πολιτικές και πολιτιστικές διεργασίες που συντελούνται εντός αυτού και εν τέλει επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να σωπάσουν κάθε φωνή αντίστασης. Για μας, το άσυλο δεν είναι παραχώρηση του κράτους, δεν είναι το σύγχρονο στείρο εκπαιδευτήριο που αποκαλείται πανεπιστήμιο. Είναι ένας χώρος συνάντησης και ζύμωσης ανθρώπων που επιχειρούν στο βαθμό των δυνάμεών τους να ορίσουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους και να την τρέψουν προς το ευημερέστερο.

Τέλος, ο χώρος της έρευνας απαγκιστρώνεται πλήρως από την κρατική χρηματοδότηση και παραδίδεται απλόχερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι χρηματοδοτήσεις και οι χορηγίες από το ιδιωτικό κεφάλαιο για την πραγματοποίηση ερευνών έχουν όμως βαρύ αντίτιμο για τους φοιτητές που τις στελεχώνουν: απλήρωτη εργασία και δίδακτρα για σεμινάρια, γιατί το κεφάλαιο δε μπορεί να ζημιωθεί, θέλει να βγάλει κέρδος από το ανθρώπινο δυναμικό που εκμεταλλεύεται. Στην προκειμένη περίπτωση το υποκείμενο αυτής της εκμετάλλευσης είναι οι ίδιοι οι φοιτητές που συμμετέχουν αμισθί στα ερευνητικά προγράμματα για την προώθηση των αναγκών και των απαιτήσεων της αγοράς.

Για τα συγγράμματα:

Με ανακοίνωσή του στις 3/10 ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ανήγγειλε την αναστολή διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για τους φοιτητές κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Η απόφαση αυτή προέκυψε λόγω απλήρωτων υποχρεώσεων του Υπουργείου Παιδείας που ανάγονται στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Η εξέλιξη αυτή, απότοκο της εμφανούς υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των άμεσα σχετιζόμενων υπηρεσιών οδηγεί στη μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες μας, καθώς πλέον καλούμαστε να αγοράζουμε οι ίδιοι τα ακαδημαϊκά συγγράμματα. Μιλάμε λοιπόν για έξοδα που έρχονται να προστεθούν στα χρήματα που καταβάλλουμε για να εξασφαλίσουμε corpora από τα διάφορα φωτοτυπάδικα. Έτσι διαμορφώνεται ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, με άρσεις συλλογικών κατακτήσεων και κάμψη των φοιτητικών αντιστάσεων. Με το δρόμο για τη στυγνή ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης να κοντοζυγώνει αν δεν αντισταθούμε συλλογικά.

Ακηδεμόνευτος συλλογικός αγώνας από τη βάση:

Μπροστά στη νέα αυτή επίθεση κράτους και κεφαλαίου στο χώρο της εκπαίδευσης που εκφράζεται εν προκειμένω μέσα από το νόμο Γαβρόγλου και τη διακοπή στις διανομές συγγραμμάτων, καλούμαστε συλλογικά και από τα κάτω να εμποδίσουμε την εφαρμογή των συναφών μέτρων που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τις σπουδές και τα πτυχία μας, θα φορτώσουν κι άλλα έξοδα στις πλάτες μας, γεννώντας έτσι επιπλέον αποκλεισμούς και δρομολογώντας εν συνόλω, με ακόμα πιο επαχθείς για τους φοιτητές όρους, την επίταξη του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς. Ακηδεμόνευτα και αυτοοργανωμένα μπορούμε να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεσή μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, για να μετασχηματίσουμε ριζικά την εκμεταλλευτική και εξουσιαστική διάρθρωση της κοινωνίας, για να πραγματώσουμε την παγκόσμια χειραφέτηση και την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, τον κόσμο της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, όπου η ικανοποίηση των αναγκών μας θα τίθεται ως επιτακτική προτεραιότητα, όπου η παιδεία θα λάβει το χαρακτήρα της υποβοηθούμενης αυτοεκπαίδευσης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων επιθυμιών.

  • ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
  • ΝΑ ΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ
  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΠΟΡΕΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/10 , 12:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Οκτώβριος 20h