Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στις 9.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες αντιφασίστες της 19/3

Ο αντιφασισμός στο εδώλιο

Μια ανασκόπηση

Το φθινόπωρο-χειμώνα του 2015-2016 βρισκόμαστε, τον χρόνο μετά το δημοψήφισμα-τραγέλαφο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το πιο φλέγον ζήτημα συζήτησης, από τα τηλεοπτικά κανάλια μέχρι τη Βουλή και τις γειτονιές να είναι οι μεταναστευτικές ροές και η διαχείριση τους από το κράτος. Κι αυτό γιατί οι μετανάστες διασχίζουν, με όποιον τρόπο, τα σύνορα της Ευρώπης και αναγκαστικά της Ελλάδας, κολασμένοι που αναζητούν διαφυγή από τον πόλεμο και τον κοινωνικοοικονομικό ορυμαγδό, βρίσκουν όμως κατά χιλιάδες τον θάνατο στον Έβρο και το Αιγαίο (και όλα τα μεσόγεια χερσαία και θαλάσσια σύνορα). Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίζεται πορεία στον Έβρο και συγκεκριμένα στο χωριό των Καστανιών, που θέλει να καταδείξει ακριβώς αυτό, τον θάνατο. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που ορθώνεται καθημερινά με τα κορμιά των νεκρών μεταναστών επικαλείται «τεχνικά» ζητήματα που δεν επιτρέπουν να πέσει ο φράχτης του Έβρου και μάλιστα ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δήλωνε πως «είναι λάθος να θεωρούμε το πέρασμα του Έβρου αναίμακτο», τη στιγμή που καθημερινά πνίγονταν άνθρωποι προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. Τα σύνορα κλείνουν, τείχη υψώνονται και οι μετανάστες αφήνονται έρμαια των Συνθηκών της ευρωπαϊκής ένωσης. Η Ευρώπη-φρούριο ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα διόδου μεταναστών δημιουργώντας ένα καθεστώς εξαίρεσης για όσους πλεονάζουν. Οι συνθήκες αυτές όμως εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του οποίου οι «νόμοι» απαιτούν την δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού. Οι δήθεν ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης, λοιπόν, επιβάλλουν την απορρόφηση ενός πολύ συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος. Και όταν οι ανάγκες αυτές καλυφθούν, τότε η στρόφιγγα κλείνει… τότε υπάρχουν μόνο υγροί τάφοι μεταναστών, μόνο ναρκοπέδια και φράχτες, κοινωνικός κανιβαλισμός και ρατσιστικές συμπεριφορές.. τότε συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις του παρακράτους και κράτος και αφεντικά βρίσκουν τα επόμενα θύματα της εκμετάλλευσής τους.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνθήκης λοιπόν και με κεντρική στόχευση τη διαδήλωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου, πραγματοποιήσαμε μαζικά μοιράσματα, παρέμβαση στο Λιμενικό και προπαγανδιστικές αφισοκολλήσεις, μικροφωνικές κλπ.

Μία από τις προπαγανδιστικές αφισοκολλήσεις της πορείας γίνεται στην περιοχή των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στη Θεσσαλονίκη. Σύντροφοι που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση διώκονται με τις κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς και της διατάραξης κατά συναυτουργία. Το δικαστήριο αυτό πήρε αναβολή για τις 18 Μάιου του 2018

Η Χρυσή Αυγή

Ο τόπος και ο χρόνος στοιχειοθέτησης της δίκης αυτής έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Η Χ.Α., μετά και τις συλλήψεις κάποιων από τους ενορχηστρωτές της, έχει στιγματιστεί μεν κοινωνικά ως εγκληματική οργάνωση, για δεκαετίες, ωστόσο, αποτέλεσε και αποτελεί τον πυρήνα της φασιστικής, μισαλλόδοξης προπαγάνδας και δράσης στον ελλαδικό χώρο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα πογκρόμ σε μετανάστες, τους ξυλοδαρμούς σε αγωνιστές, τις επιθέσεις σε στέκια και τις δολοφονίες μεταναστών και αντιφασιστών, όλα με την κάλυψη του κράτους και της ΕΛ.ΑΣ. που φυσικά δεν έδειξαν καμία διάθεση να αποκόψουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τη δράση της εμπροσθοφυλακής τους , μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και τα εγκλήματα να γίνουν τόσο ειδεχθή που η αδράνεια από το δημοκρατικό τόξο θα φάνταζε παράλογη. Τα δολοφονικά πογκρόμ μεταναστών, οι επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα είναι μόνο μερικά από τα θύματα της νεοναζιστικής ρητορικής και πρακτικής που οδήγησαν την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να ασκήσει διώξεις στην Χρυσή Αυγή.

Αλλά και τώρα ακόμη, η δίκη της Χ.Α., σελίδες επί σελίδων με τα κατορθώματα των πρωτοπαλίκαρων της, δεν μπορεί να εκληφθεί ως τίποτε άλλο παρά μία παρωδία, όπου ο μηχανισμός του κράτους προστατεύει τον εαυτό του και τους συμμάχους του, ρίχνοντας στα μαλακά τους κατηγορούμενους. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς κυκλοφορεί ελεύθερος ακόμα και τώρα, ενώ οι φασίστες παρά τις όποιες ποινικές διώξεις τους ασκούνται, συνεχίζουν τη δράση τους, πραγματοποιώντας πογκρόμ μεταναστών λίγες μέρες πριν, στον Ασπρόπυργο. Οι όποιες καταδίκες των φασιστών λοιπόν δεν μπορούν να μας πείσουν για το θεσμικό αντιφασισμό που πουλάει το κράτος. Ως αναρχικοί/ες αντιλαμβανόμαστε τη μάχη ενάντια στο φασισμό σαν ένα κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και αγωνιζόμαστε στο δρόμο ώστε να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Η συνεχής αντιφασιστική δράση έχει κατορθώσει να διαλύσει τη δυνατότητα της Χρυσής Αυγής να δρα στους δρόμους και έχει αναγκάσει το κράτος να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα προστατευτικά μέτρα προς τους φασιστικούς σχηματισμούς, κάνοντας ακόμη πιο προφανή τη σχέση κράτους-παρακράτους. Η κοινωνική δράση και ο μαχητικός αντιφασισμός δίνουν τη λύση απέναντι στον φασιστικό εσμό, η παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο εν όψει της διαδήλωσης ενάντια στο φράχτη του Έβρου, αποτέλεσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι φασίστες της πόλης ούτε στις τρύπες τους δεν μπορούν να κάθονται ήσυχοι. Αυτό εξόργισε πρώτα απ' όλους το κράτος και την αστυνομία, η οποία έσπευσε να στήσει από κοινού δικογραφία με τους φασίστες να κατηγορούν και ασφαλίτες τάχα να καταδίδουν αντιφασίστες.

Η δικογραφία, στοχοποιεί συγκεκριμένα, εκτός φυσικά απ' τους ίδιους τους κατηγορούμενους και τα δύο μέλη μας, συνολικά τη συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο, παραθέτοντας, ως εύληπτο πειστήριο της δικογραφίας (και της αντιφασιστικής μας δράσης) την ανακοίνωσή της ομάδας για την παρέμβαση στα γραφεία της Χ.Α. Η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους φασίστες θα συνεχιστεί με την προσωπική στοχοποίηση μέλους της ομάδας. Φαίνεται ότι το κράτος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κάνει πλάτες στους φασίστες. Ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου και η νέα φουρνιά εθνικιστών του Ιερού Λόχου, των ΑΜΕ κ.λπ. να καταλήξει εκεί που βρέθηκαν και όλες οι προηγούμενες…στο νοσοκομείο κι από εκεί σε κάποια αχαρτογράφητη τρύπα.

Γιατί είμαστε αντιφασίστες

Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα η όξυνση του πολέμου στη Συρία, οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στα χερσαία και υδάτινα σύνορα την Ελλάδας, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη και ταυτόχρονα την επιβίωσή τους. Ωστόσο οι σχεδιασμοί του κράτους και του κεφαλαίου δεν μπορούν να έχουν ποτέ ανθρώπινο πρόσημο, παρά μόνο ____ . Έτσι λοιπόν, τα σύνορα λειτούργησαν σα μία στρόφιγγα, εξασφαλίζοντας στην Ευρώπη το φθηνό εργατικό δυναμικό που χρειαζόταν και έπειτα κλείνοντας καταδικάζοντάς χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο. Ακόμα όμως και όσοι κατάφεραν να περάσουν στην Ευρώπη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με την αορατότητα που τους καθιστούσε εύκολα διαχειρήσιμους αλλά και εύκολα θύματα. Οι ίδιοι οι μετανάστες, αναζητώντας απαντήσεις στους αιτηματικούς αγώνες τους για χαρτιά ή άσυλο, είτε κάποια στέγη προχώρησαν σε κατάληψη των γραμμών του τρένου στην Ειδομένη στα σύνορα αλλά και, μαζί το αλληλέγγυο κίνημα, είδαμε να ξεπηδούν σε πολλές πόλεις δομές σίτισης και στέγης, δομές που πολιτικοποίησαν ντόπιους και μετανάστες και μετανάστριες, πραγματώνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για κοινούς αγώνες. Αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αφεθεί αναπάντητο από το ελληνικό κράτος, το οποίο, πάντα σε συναρμογή με τους υπερεθνικούς θεσμούς, επιχείρησε να καταστείλει και να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του την κατάσταση. Αυτό μεταφράζεται στην εκκένωση της Ειδομένης, στη δημιουργία ανοιχτών τύπου camps, πάντα έξω από τους αστικούς ιστούς, καθιστώντας τους ανθρώπους ουσιωδώς αόρατους αλλά και στη συνέχιση του θεσμού, παρά τις όποιες προεκλογικές φανφάρες για κατάργηση, των κλειστού τύπου camps, στρατοπέδων συγκέντρωσης δηλαδή. Οι συνθήκες διαβίωσης στους εν λόγω χώρους ήταν φυσικά απάνθρωπες, όπως δεν παρέλειψαν να μας μεταδώσουν τα απανταχού ΜΜΕ, με τους έγκλειστους μετανάστες να υπομένουν, βροχές και χιόνια εγκατεστημένοι σε σκηνές, ασθένειες και ατυχήματα χωρίς μέριμνα και τη διαδικασία ασύλου να προχωρά βασανιστικά αργά.

Το αλληλέγγυο κίνημα, παράλληλα με τη στήριξη των υπάρχουσων δομών, βρέθηκε συχνά με παρεμβάσεις σε camps όλων των τύπων και προσπάθησε να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους με άμεσο τρόπο, από τις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά ως το Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης. Απότοκο της κίνησης αυτής, στη Θεσσαλονίκη, ήταν και το noborder camp και η Αναρχική Συνάντηση Αγώνα τον Ιούλιο του 2016, με τη συμμετοχή χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών και αλληλέγυων εγχώριων και ευρωπαίων. Η ενεργοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού ήταν άμεση, καθώς λίγες μέρες μετά τη λήξη του camp, εκκενώνονται 3 καταλήψεις στέγης μεταναστών και μεταναστριών στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι των οποίων στάλθηκαν σε camps του νομού και οι συντρόφισσες που βρέθηκαν στη δομή του Ορφανοτροφείου διώχθηκαν (και απαλλάχθηκαν στο Εφετείο της υπόθεσης) σε μια κατάφορη ποινικοποίηση της αλληλέγγυας δράσης τους. Αυτό, φυσικά και αποτέλεσε ένα καίριο χτύπημα στις ανταγωνιστικές δομές. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα τα προαναφερθέντα για τις συνθήκες διαβίωσης όσων χωρίς χαρτιά διαμένουν ακόμη στην Ελλάδα, εξακολουθούν να ισχύουν, παρόλο που δεν υπερ-προβάλλονται πλέον από τα ΜΜΕ (προφανώς δεν πουλάνε πλέον τόσο) αποτέλεσαν το απαύγασμα της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού από το ελληνικό κράτος, όπου μπορούν να συγκαταλέγονται οι μετανάστες, οι αναρχικοί κι όσοι διαταράσσουν με τη δράση τους την ομαλή λειτουργία του σύγχρονου ολοκληρωτικού συστήματος

Η κίνηση των φασιστών

Εν έτει 2017, για να μιλήσουμε για το φασιστικό φαινόμενο, δεν μπορούμε να αναλωθούμε σε μια κουβέντα μόνο για τη Χρυσή Αυγή. Η αποσυσπείρωση του κόσμου της, τουλάχιστον στο δημόσιο διάλογο, αλλά και η απουσία του σχετίζεται με την δίκη για την οργάνωση Χρυσή Αυγή, η οποία συνεχίζει. Παράλληλα, ακροδεξιές και φασιστικές ομαδοποιήσεις που δηλώνουν αυτόνομες από τη Χ.Α., προσπαθούν να ανδρωθούν πολιτικά. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν διατηρούν στο ακέραιο τον μισάνθρωπο λόγο που αυτή εγκαινίασε. Έτσι παρατηρούμε στη βόρεια Ελλάδα, γενικότερα, το τελευταίο διάστημα ενέργειες που προέρονται από διάφορα τοπικά της Χ.Α. (βλ. Εγκαίνια γραφείων στην Ξάνθη και εκδήλωση σε Καβάλα και Κομοτηνή) ή και από ομάδες όπως η Πατριωτική Κίνηση στην Καβάλα που αργότερα μετονομάστηκαν σε Φοίνιξ. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, το 2016 στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, μια βραχύβια ομαδοποίηση, ονόματι Πατριωτική Κίνηση Ωραιοκάστρου, προσπάθησε να πλασαριστεί ως η ντόπια αντίδραση στον ερχομό προσφυγόπουλων στο σχολείο κάτι που δεν έγινε ανεκτό από τους αντιφασίστες, με συνεχείς παρεμβάσεις στην περιοχή, οι Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν σε κοινωνικούς και κατειλημμένους χώρους και ο Ιερός Λόχος καλεί τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώσεις, των οποίων τον τόπο ουδέποτε ανακοινώνει, επ' αφορμής επετείων που δεν αφορούν κανένα (τελευταία: 30 Αυγούστου 'για την νίκη του Ελληνικού Στρατού στον Γράμμο και Βίτσι'). Τα ραντεβού αυτά, παρόλο που ούτε μαζικά είναι και πάντα τελούν υπό το καθεστώς προστασίας της ΕΛΑΣ, είναι τοποθετημένα, ωστόσο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε μια προσπάθεια, καθώς φαίνεται, των φασιστών να διεκδικήσουν δημόσιο χρόνο και χώρο, δημιουργώντας μία πεπατημένη.

Η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος, που με συνέπεια στέκεται απέναντι σ' αυτές τις ψευδο-διεκδικήσεις, χαίρει, ολοφάνερα πάγιας κατασταλτικής αντιμετώπισης από την αστυνομία, η οποία προφανώς και δρα κατά παραγγελία άνωθεν. Το εύρος της καταστολής εκτείνεται από απαγορεύσεις διαδηλώσεων, μέχρι ξύλο σε διαδηλωτές και διαδηλώτριες (τελευταία η πορεία του Παύλου Φύσσα), συλλήψεις αντιφασιστών αλλά και δικογραφίες που στοχοποιούν συλλογικότητες. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη και πάλι οι συγκεντρώσεις του Ιερού Λόχου, περιφρουρούνται από υπετριπλάσια ΜΑΤ απ' ό,τι αριθμεί η εκάστοτε συγκέντρωση τους, με αποτέλεσμα στις 29 Μάρτη να έχουμε 3 συλληφθέντες σε αντιφασιστική πορεία στον Λευκό Πύργο, ο ένας εκ των οποίων ανήλικος, και στις 19 του Ιούλη η πορεία να χτυπιέται απρόκλητα και οι ΜΑΤάδες να επιτίθενται σεξιστικά σε συντρόφισσες.

Φυσικά, αυτή η στάση αυτή των αρχών, κεντροπολιτικά αλλά και σε επίπεδο δρόμου, δίνει το χώρο που τα καλέσματα των φασιστών δεν μπορούν να κατακτήσουν κοινωνικά, στήνει το πλαίσιο για να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού που σήμερα μπορεί να στοχοποίει μετανάστες, καταλήψεις, αναρχικούς αλλά τελικά μας αφορά όλους.

Καλέσμα

Εμείς ως αναρχικοί και αναρχικές υπερασπιζόμαστεόλους εκείνους που θέτουν καθημερινά τους εαυτούς τους στον αντιφασιστικό αγώνα, για την ανθρώπινη χειραφέτηση με όρους συλλογικούς, αντίστασης και αλληλεγγύης στα διάφορα γυρίσματα των καιρών, από τη Σόφια της Βουλγαρίας ως τα δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας κι από το Ωραιόκαστρο ως τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Καμία φασιστική πρόκληση δε θα μένει αναπάντητη. Κάθε επίθεση του κράτους στον κόσμο του αγώνα, θα έρχεται αντιμέτωπη με την αλληλεγγύη μας.

Καλούμε όσους βρεθήκαμε μαζί σε αγώνες, μετανάστ(ρι)ες και αλληλέγγυους, αντιφασίστες κι αντιφασίστριες την Τρίτη 24 Οκτώβρη για τους συντρόφους που συνελήφθησαν στην αντιφασιστική πορεία στον Λευκό Πύργο, στις 19 Μάρτη.

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο», μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης -Ο.Σ-

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Οκτώβριος 21h


1 2 3

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συλληφθέντες!


Την Κυριακή 19/3 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία με αφορμή τα καλέσματα, τελευαίας στιγμής, διαφόρων εθνικιστικών-φασιστικών οργανώσεων, πρωτοστατούντος του ιερού λόχου, ενός συνονθυλεύματος φασιστών και εφέδρων ειδικών δυνάμεων, με "πατριωτικά" προτάγματα. Κατά τη διάρκεια της αντισυγκέντρωσης στον λευκό πύργο έλαβαν μέρος συγκρούσεις μεταξύ οργανωμένων αντιφασιστών/-στριών και προκλητικών φασιστοσιχαμάτων, οι οποίες και οδήγησαν στην σύλληψη 3 συναγωνιστών. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία και κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη δικάζονται εξ αναβολής οι δύο εκ των τριών.
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συλληφθέντες! Να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μονούς τους απέναντι στο κράτος και την αστική δικαιοσύνη του!
Να υψώσουμε αναχώματα στη φασιστική απειλή και τον μισαλλόδοξο κόσμο που θέλει να επιβάλλει!

Κατάληψη Libertatia

πηγή : http://libertatiasquat.blogspot.com/2017/10/b...


1 2 3

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες αντιφασίστες της 19/3/2017 | ΕΠΘ

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ο φασιστικός εσμός της πόλης προσπάθησε, για ακόμα μία φορά, να περιφέρει το σάπιο σαρκίο του στην πόλη μας. Το αναρχικό και αντιφασιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, όπως είναι προφανές, δε θα μπορούσε να τους αφήσει ούτε σπιθαμή σε αυτή την πόλη. Στην πόλη των 35000 Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην πόλη που βρήκαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, στην πολυεθνική και αγωνιστική Θεσσαλονίκη δεν έχουν χώρο τα απομεινάρια των ναζί και των γκοτζαμάνηδων. Με τις συγκεντρώσεις των φασιστών και των αντιφαστών να βρίσκονται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, το κράτος, για ακόμα μία φορά, περιφρούρησε τα 30 θλιβερά καθάρματα του «Ιερού Λόχου», παίζοντας τον ρόλο του «προστάτη της δημόσιας τάξης». Όταν όμως από τη μια πλευρά βρίσκονται οι υπερασπιστές της ελευθερίας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας και από την άλλη οι υπερασπιστές του κεφαλαίου, της εξουσίας και της απανθρωπιάς γίνεται φανερό όχι μόνο ότι το κράτος παίρνει θέση αλλά ότι οι φασίστες είναι το μακρύ χέρι του, ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση βρίσκεται η δεξιά ή η αριστερά. Μέσω λοιπόν μιας άθλιας προβοκάτσιας οι μπάτσοι βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στην αντιφασιστική συγκέντρωση και να προβούν σε συλλήψεις.

Σε αυτή την πόλη είδαμε τα διάφορα φασιστοειδή να προσπαθούν να εμφανιστούν στο δρόμο με διάφορες αφορμές. Αλλά εμείς, ως αντιφασίστριες και αντιφασίστες, ανεξαρτήτως των αφορμών που αυτός προβάλει για να βγει από τη τρύπα του και να συσπειρώσει διάφορους ρατσιστές, ελληνόψυχους, θρησκόληπτους, βλέπουμε το φασισμό ως το μακρύ χέρι του κεφαλαίου. Και για αυτό δε διαχωρίζουμε την πάλη μας απέναντι στο φασισμό από αυτή απέναντι στον καπιταλισμό. Ο φασισμός είναι η εντατικοποίηση της καπιταλιστικής συνθήκης της εξαίρεσης. Ο φασισμός μας θέλει δούλους των αφεντικών. Ο φασισμός εντείνει την παρανομοποίηση και την στρατικοποίηση της εργασίας, θέτοντας όρους εξόντωσης στο «περισσευούμενο» εργατικό δυναμικό.

Αντιλαμβανόμενοι τον κεντρικό ρόλο που καταλαμβάνει η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας ως η σχέση/αντίθεση από την οποία (ανα)παράγεται η παρούσα -πάντα ιστορικά συγκεκριμένη- μορφή οργάνωσης του συνόλου των κοινωνικών σχέσεων (καπιταλιστικός κοινωνικός σχηματισμός) και ταυτόχρονα, όντας μέρος της εργατικής τάξης, δεν μπορούμε παρά να προσεγγίζουμε και να ερμηνεύουμε κάθε σχέση εξουσίας εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας από μια σκοπιά, κατ' εξοχήν, ταξική. Αυτό σημαίνει, καταρχάς, ότι προσπαθούμε να εντοπίζουμε και να αναδεικνύουμε την ειδικά καπιταλιστική μορφή της, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο η εκάστοτε εξουσιαστική σχέση λαμβάνει ταξική υπόσταση και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αποτελεί διαρκή τάση και ζωτική ανάγκη του κεφαλαίου να οργανώνει το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων με γνώμονα την (ανα)παραγωγή και κυκλοφορία της αξίας. Από τη θρησκεία, την μαζική (και μη) κουλτούρα, τις έμφυλες σχέσεις, τις ρατσιστικές ή εθνικές αφηγήσεις, τη ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας, την καταστολή, τον εγκλεισμό, κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής οργανώνεται με γνώμονα τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος εκμετάλλευσης.

Ο φασισμός επιστρατεύτηκε στην απόλυτη μορφή του -ως επικρατών καθεστώς- σε μία εποχή που ο καπιταλισμός βίωνε την πιο βαθιά κρίση του και ας μη γελιόμαστε, αν ο καπιταλισμός τον ξανά-χρειαστεί, ξέρει ότι πάντα τον έχει ως βέλος στη φαρέτρα του. Σήμερα τον χρειάζεται ως εργαλείο που δρα μέσα στα αστικό-δημοκρατικά πλαίσια (άλλωστε αυτά είναι τα ιδανικά για τον καπιταλισμό πλαίσια): για να επιτίθεται σε συνδικαλιστές, αντιφασίστες, αναρχικούς, μετανάστες, χώρους αγώνα, στέκια, καταλήψεις. Αύριο μπορεί και πάλι να δούμε το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται. Δε ξεχνάμε πόσο γρήγορα άλλωστε ολόκληρες χώρες στην Ασία σύρθηκαν, γιατί αυτό συνέφερε την κυριαρχία, στα πιο σκοταδιστικά καθεστώτα.

Ο καπιταλισμός χρειάζεται το φασισμό για πολλού λόγους: ως μέσω πειθάρχησης των πιο υποτιμημένων τμημάτων της τάξης μας (σήμερα κυρίως τους μετανάστες), ως μέσω διαίρεσης της τάξης (σε νόμιμους και χωρίς χαρτιά εργάτες, σε lgbtqia+ και straight, σε γυναίκες και άντρες κτλ) και ως μέσω αύξησης ή μείωσης της προσφοράς εργατικών χεριών στη παραγωγή.

Ο ρατσισμός -βασικός πυλώνας του φασισμού- είναι απαραίτητος -μεταξύ πολλών άλλων σχέσεων καταπίεσης που «προσφέρουν» την ίδια υπηρεσία στο κεφάλαιο- για τη διαίρεση της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων, για τον κατακερματισμό των αντιστάσεων της. Οι διακρίσεις βάση της κατεύθυνσης φύλου, της σεξουαλικής κατεύθυνσης, της ηλικίας, της «φυλής» και κάθε άλλης διαχωριστικής γραμμής (straight/ lgbtqia+, νόμιμος εργάτης/ χωρίς χαρτιά, γυναίκα/ άντρας, λευκός/ μαύρος, νέος/ γέρος κ.α.) καλλιεργούνται από την κυριαρχία επιμελώς και αναπαράγονται τόσο υλικά (μισθολογικές διαφορές, αποκλεισμός κατηγοριών από την αγορά εργασίας κ.α.) όσο και ιδεολογικά. Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τις εκάστοτε σχέσεις εξουσίας (τις «παραλαμβάνει» από παλιότερα συστήματα, τις δημιουργεί, τις αναδιαρθρώνει, τις εντείνει) ώστε να υποτιμήσει το εμπόρευμα «εργατική δύναμη» και να κάμψει τις αντιστάσεις των από τα κάτω.

Ο ρατσισμός είναι επίσης απαραίτητος (και πάλι μεταξύ άλλων μορφών διακρίσεων) για να αποσύρεται από την παραγωγή το περιττό εργατικό δυναμικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που προέκυψαν στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έκαναν πρώτα από όλα χρήση του ρατσισμού και της πατριαρχίας για να μειώσουν την προσφορά εργατικών χεριών. Η ανάγκη απόσυρσης τεράστιων κομματιών της εργατικής τάξης από την παραγωγή ήταν σαφής: ο ρατσισμός φρόντισε να ξεμπερδεύει με τους Εβραίους και του Ρομά και ο σεξισμός με τις γυναίκες. Έτσι, ξαφνικά, με μεγάλα κομμάτια της τάξης μας να μη μετράν καν στις γραμμές των ανέργων, το «εθνικοσοσιαλιστικό όνειρο» με τα επιδόματα, τις πληρωμένες από το κράτος διακοπές και τις υποτιθέμενες ανέσεις της γερμανικής εργατικής τάξης έγινε πραγματικότητα: για όσους περίσσεψαν φυσικά.

Ο φασισμός αποτέλεσε την ενσάρκωση της απόλυτης μορφής όλων των εξουσιαστικών σχέσεων: ρατσισμός, εθνικισμός, σοβινισμός, μισογυνισμός, ομοφοβία, μιλιταρισμός...

Για εμάς ο φασισμός είναι γέννημα αυτού του κόσμου καταπίεσης, εκμετάλλευσης και εξαιρέσεων. Για αυτό και αντιμετωπίζεται με ταξικούς όρους, ανατρέποντας το σύστημα που τον εκτρέφει.

Καλούμε τον κόσμο του αγώνα σε συγκέντρωση τη Τρίτη 24/10, στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή των συλληφθέντων της 19ης Μαρτίου και την άρση των διώξεων εναντίον τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ 19ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com

πηγή : https://libertasalonica.wordpress.com/2017/10...