τι; : προβολή θεματική : ψυχαγωγία από : Cine Nosotros

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στις 22.00

CineNosotros: Το Φάντασμα της Ελευθερίας

CineNosotros
ΕΝΑΡΞΗ 22.00μμ
Το Φάντασμα της Ελευθερίας
Le Fantome De La Liberte

Σινεφίλ 1974 | Έγχρ. | Διάρκεια: 104'
Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ με τους: Μόνικα Βίτι, Μισέλ Πικολί, Ζαν Κλοντ Μπριαλί, Μπερνάρ Βερλέ

Μπορεί ο Μπουνιουέλ να στοχεύει (σατιρίζοντας) συχνά στην αστική δημοκρατία (που δεν είναι βέβαια δημοκρατία αλλά πολεμικό παιχνίδι εμπόρων, βιομηχάνων και τραπεζιτών -χρηματιστών, μέσα στο οποίο οι «ελευθερίες» είναι λίγο πολύ τα καταναλωτικά καρότα του λαγού) αλλά στο «Φάντασμα της ελευθερίας» ίσως άθελά του κριτικάρει ευρύτερα τα κοινωνικά συστήματα, όλα τα κοινωνικά συστήματα και όχι μόνο την αστο-κρατία, και κριτικάρει από την σκοπιά ενός αναρχικού - που άλλωστε είναι ένας σουρεαλιστής.
Οι πολίτες θεωρούν αυτό σωστό ή ηθικό ή ωραίο και εκείνο λάθος, ανήθικο ή άσχημο σύμφωνα με το ιδεολογικό σύστημα μέσα στο οποίο ανατράφηκαν ή σύμφωνα με ένα άλλο με το οποίο θέλουν να το αντικαταστήσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, διασπούν κάθε φυσικό προτσές σε κομμάτια, αντιλαμβανόμενοι το ένα αρνητικό και το άλλο θετικό. Έτσι, κλειδί για την ανάγνωση όλου του έργου αποτελεί η σκηνή όπου η πεπτική λειτουργία έχει αντιστραμμένη αξιολόγηση: αφοδεύουμε ομαδικά σε ευχάριστη ατμόσφαιρα στην τραπεζαρία και αποσυρόμαστε διακριτικά, με κάποια ντροπή, σε μικρές καμπίνες για να φάμε.
Είναι τόσο αυθαίρετο όσο και το ανάποδό του που θεωρούμε φυσιολογικό και προφανές. Ολόκληρο το φιλμ, που είναι ένα συγκαλυμμένο δοκίμιο, στηρίζεται στις ανατροπές-αντιστροφές αυτού που θεωρείται «φυσικό», δεδομένο, λογικό και ο «σουρεαλισμός» του δεν είναι ποιητικής τάξης αλλά εργαλείο σκέψης.
Όσο για το υφολογικό άρωμα της ταινίας, είναι ακαταμάχητα μπουνιουέλικό όσο ποτέ.

επικοινωνία : https://www.facebook.com/events/1648166085239...
πηγή : email που λάβαμε στις 23 Οκτώβριος 15h