Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 στις 13.00

Παρέμβαση στη λέσχη σίτισης ΠΘ

ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΠΑΣΟ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Βιώνοντας την ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου στους από τα κάτω -που αστικά μίντια και κόμματα ονομάζουν μνημονιακή πολιτική- είναι πλέον ορατό ότι όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται στην εξαθλίωση και την κοινωνική απομόνωση. Απολύσεις, περικοπές μισθών και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποτελούν μερικά απτά δείγματα της ζοφερής πραγματικότητας που μας επιφυλάσσουν, τα απόνερα της οποίας φτάνουν να απειλούν τις βασικές μας ανάγκες, πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από μισθούς πείνας, ελαστικά ωράρια και εργατικές δολοφονίες. Μιας ανάπτυξης που γεννά ένα κλίμα ανασφάλειας ακόμη και για την κάλυψη των αναγκών μας για νερό, στέγη και φαγητό.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος δημιουργήσαμε μια πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση της ελεύθερης σίτισης για όλους/ες (φοιτητές, άνεργες, άστεγους και όσες/όσους έχουν ανάγκη) στη λέσχη του πανεπιστημίου, την οποία έχει αναλάβει η Χούτος Α.Ε. Οι δράσεις μας αφορούσαν άμεσα την παρέμβαση στους χώρους του πανεπιστημίου και της λέσχης (με μπλοκάρισμα του ελέγχου του πάσο, κείμενα, φυσική παρουσία) και έμμεσα τη ζύμωση με -φοιτητικά και μη- κομμάτια της κοινωνίας που αντιλαμβάνονται το φαγητό ως πρωτογενή ανάγκη και όχι ως εμπόρευμα. Καθώς θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο φέρει ευθύνη για την εισχώρηση ιδιωτών σε αυτό, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση και στην πρυτανεία.
Με τον όρο «ελεύθερη σίτιση» δεν αναφερόμαστε σε μια θεσμική διαπραγμάτευση με τους πανεπιστημιακούς φορείς για την παροχή φαγητού σε "προνομιούχους". Αντίθετα στοχεύουμε στη διαμόρφωση της λογικής: πεινάω; μπορώ να φάω στη λέσχη, χωρίς αυτή να χαρακτηρίζεται από ενοχικά αισθήματα που η διαδικασία ελέγχου έχει ως στόχο να καλλιεργεί.
Αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως ένα θεσμό που λειτουργεί σύμφωνα με τις καπιταλιστικές επιταγές, διογκώνοντας τον ανταγωνισμό και την εντατικοποίηση προκειμένου να πλάσει αυριανούς/ες άνεργους/ες, πιόνια στο σύστημα που το τροφοδοτεί. Για το λόγο αυτό, δεν μας εκπλήσσει που με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης επιδιώκει "συνεργασίες" με ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Χούτος Α.Ε. Την ίδια στιγμή που πρύτανης και φοιτητική μέριμνα προσπαθούν να μας πείσουν για τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που τους επιβάλλονται ανωτέρω, ο χώρος στον οποίο στεγάζεται η κατάληψη τερμίτα προορίζεται για ανέγερση πανεπιστημιακών κτιρίων με ύψος δανείου 50.000.000 ευρώ. Στο βωμό του πρεστίζ που απορρέει από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με βιτρίνα το κοινωνικό πρόσωπο της καταστολής, η ανέγερση ενός πανεπιστημιακού συγκροτήματος στον εν λόγω χώρο είναι σαφώς μια πιο αφομοιώσιμη επιλογή για την τοπική κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς, επιλέγουμε να σαμποτάρουμε τους αποκλεισμούς και κάθε προσπάθεια ελέγχου, καθιστώντας τη λέσχη πεδίο προσβάσιμο σε όλους και όλες. Τέλος, αρνούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας για παροχές οι οποίες κερδήθηκαν από συλλογικές διεκδικήσεις, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι περιμένουμε κάποιου είδους φιλανθρωπία.

· ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΤΗΡΑ

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΣΩ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

· ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ

ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ανοιχτή συνέλευση για την ελεύθερη σίτιση, Τρίτη 20:00, Θόλος

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Νοέμβριος 15h