Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πορεία 17 Νοέμβρη


1 2 3

Ανακοίνωση Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κατάληψη του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρυτανία και στις Οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

250 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΣΤΙΑ

Την Παρασκευή 31/10 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πρωτοετών φοιτητών. Από τις 300 αιτήσεις πήραν μόνο τις 73. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200 φοιτητές θα πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο μιας και οι πλειοψηφία τους είχε εισοδήματα της τάξεως των 3.000-5.000 ευρώ. Μάλιστα Υπήρχαν φοιτητές που είχαν κατακεφαλίν εισοδήματα της τάξεως των 200-1000 ευρώ ετησίως! Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για την επινοικίαση σπιτιού (νοίκι, κοινόχρηστα, λεωφορεία κτλ) με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους ή να μην τις αρχίσουμε καν. Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν άλλοι 50 φοιτητές που δεν πήραν εστίες από μεγαλύτερα έτη. Στην ουσία κοπιάζουμε να διαβάσουμε να περάσουμε σε μια σχολή για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και εν τέλη μας πετάν στον δρόμο.

Η απάντηση των πρυτανικών αρχών στα προβλήματα των εστιακών, που θέσαμε στην σύγκλητο την Πέμπτη 19/10 σε κινητοποίηση του συλλόγου ήταν ότι ''Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε παράλογα αιτήματα. Και ο ΠΑΟΚ δεν πήρε πρωτάθλημα αλλά δεν το κάνουμε θέμα.'' Δηλαδή το ότι πετιούνται 250 φοιτητές από τις εστίες, ότι αντιμετωπίζουμε χίλια δυο προβλήματα στις σχολές μας είναι το ίδιο με το ότι δεν πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ! Αδιαφορούν πλήρως για τις ανάγκες των φοιτητών και θα κάνουν τα πάντα για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί ανάμεσα τους και η διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα έχουμε προβλήματα με τις υποδομές (δεν επαρκούν τα πλυντήρια, φουρνάκια, κατεστραμμένοι τοίχοι και πόρτες) , με την ασφάλεια των φοιτητών, με τα 45 ευρώ ενοίκιο-διδακτρά στις εστίες (ποσό που συνδέεται με το πτυχίο) και με τις μετακινήσεις. Το φαγητό της λέσχης επίσης μειώνεται σε ποσότητα και σε ποιότητα μέρα με την μέρα και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η λειτουργία της για ένα διάστημα μιας και ο εργολάβος της λέσχης βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστρεπτικό για τους εστιακούς φοιτητές που τρεφόμαστε σχεδόν αποκλειστικά από την λέσχη.

Πέρα από εστιακοί είμαστε και φοιτητές. Κάθε μέρα πηγαίνουμε σε σχολές που υπολειτουργούν, χωρίς καθηγητές και προσωπικό, αναλώσιμα και όργανα για τα εργαστήρια, χωρίς επαρκή θέρμανση. Ο νέος νόμος Γαβρόγλου που ψηφίστηκε στην βουλή τον Αυγουστό θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και εν τέλη όποιος καταφέρει να συνεχίσει τις σπουδές του, παίρνει ένα πτυχίο χωρίς αξία και ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.

Τόσο τα προβλήματα των εστιών όσο και τα προβλήματα των φοιτητών ευρύτερα οφείλονται στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αγγίζει περίπου το 80%. Ο προϋπολογισμός για την παιδεία κόβεται όπως ανάλογα κόβονται μισθοί και συντάξεις, ξηλώνονται εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, εξαθλιώνονται νέοι, άνεργοι και φτωχά λαικά στρώματα, για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά εν τέλη το πληρώνουμε. Για να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες μας οι τοκογλύφοι της Ε.Ε. καθώς και ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες. Για να διασώσουν στην ουσία τα κέρδη τους, φορτώνουν την κρίση τους στις πλάτες μας.

Για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την επίθεση που βιώνουμε πρέπει να οργανωθούμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Όπως κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν σαν εστιακοί φοιτητές με μαζικές γενικές συνελεύσεις και με αγωνιστικά μέσα πάλης (διαδηλώσεις, καταλήψεις, κινητοποιήσεις) να επιβάλουμε τις ανάγκες μας. Όπως δώσαμε έναν αγώνα και αναγκάσαμε τις πρυτανικές αρχές να βγάλουν πιο νωρίς απ΄ότι υπολόγιζαν τα αποτελέσματα των πρωτοετών, να ενοικιαστούν 50 δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους πρωτοετείς και να πάρουν 50 φοιτητές παραπάνω με τις ενστάσεις, έτσι και τώρα να παλέψουμε για να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο και να ενοικιαστούν όσο περισσότερα δωμάτια γίνεται. Μαζί με αυτά να δώσουμε και έναν αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές και φοιτητικούς συλλόγους για να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Για να μην πληρώσουμε συγγράμματα, φαγητό, εστίες και εν τέλη δίδακτρα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ-ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ-ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣH
  • ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΕΝΟΙΚΙΟ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ-ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΜΠΟΛΗ 17/11, 18:00
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/11
  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1579873/


1 2 3

Πολυτεχνείο 2017: Με τη σημαία του Νοέμβρη να διώξουμε κυβέρνηση και μνημονιακούς. Παρασκευή 17 Νοέμβρη όλοι στη Διαδήλωση του πολυτεχνείου

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2017

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΜΕ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Να διώξουμε την Κυβέρνηση και όλους τους Μνημονιακούς

Για εργατική διέξοδο από την Κρίση, τον Πόλεμο, την Αντιδημοκρατική Αναδίπλωση

-

Παρασκευή 17 Νοέμβρη όλοι/ες στις διαδηλώσεις

-

Αθήνα: 14:30, πλατεία Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 17:30, Πολυτεχνείο

Ιωάννινα: 18:00, Δόμπολη

-

7 χρόνια από το πρώτο Μνημόνιο, εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία τσακίζονται από απανωτά βάρβαρα μέτρα. Η προπαγάνδα για «έξοδο στις αγορές» κ.λπ. καταρρέει πάνω στην πραγματικότητα. Τεράστια ανεργία και τρομακτική υποαπασχόληση (μερική και ελαστική εργασία), «μαύρη» εργασία, μισθοί πείνας, εξαφάνιση συλλογικών συμβάσεων και εργατικών δικαιωμάτων, καρμανιόλα εργατικών «ατυχημάτων»-δολοφονιών. Πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, εξοντωτικοί φόροι και εισφορές… Παρά τα Μνημόνια, η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού συνεχίζεται αμείωτη (κατάρρευση βιομηχανίας, απουσία επενδύσεων, συρρίκνωση παραγωγικού ιστού, έκρηξη χρεών, στράγγισμα κατανάλωσης κοκ), χωρίς ορατή διέξοδο, φέρνοντας νέα σοκ φτώχειας και εξαθλίωσης.

Οι άθλιοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα δίνουν όλα σε κεφάλαιο, «θεσμούς», ιμπεριαλιστές, για να παραμείνουν στο πολιτικό παιχνίδι. Επόμενο βήμα η 3η αξιολόγηση: μαζικοί πλειστηριασμοί-κατασχέσεις, οριστικό ξεπούλημα σ' ότι έχει απομείνει απ' τη δημόσια περιουσία, νέες απολύσεις στο δημόσιο, ενεργοποίηση «κόφτη» για να πιαστούν τα πλεονάσματα κ.ά., ούλτρα αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» με απεργοκτόνα και αντισυνδικαλιστικά μέτρα. Αναβιώνοντας το «μαύρο» Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, στηριγμένο σε χουντικού τύπου δικαστικές αποφάσεις και στα ΜΑΤ (με συμπλήρωμα τους χρυσαυγίτες, που τους συγκαλύπτουν), προσπαθούν να ρίξουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους αγώνες όσο πιο χαμηλά γίνεται, να παγιώσουν ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η πιο φιλοαμερικανική, φιλοϊμπεριαλιστική εδώ και δεκαετίες. Με μπροστάρηδες τους Καμμένο-Κοτζιά, έναν σάπιο εθνικισμό και σημαία την «σταθερότητα», σκορπάει δις σε νέους εξοπλισμούς, θαλασσοπνίγει και αλυσοδένει τους πρόσφυγες, δίνει τις μεγαλύτερες εξυπηρετήσεις στις ΗΠΑ (Σούδα, σχέδια νέων βάσεων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ.). Αυτή η πολιτική, ιδίως ο άξονας με τα αιματοβαμμένα καθεστώτα Αιγύπτου και Ισραήλ, μας φέρνουν στο επίκεντρο μιας τεράστιας σύγκρουσης, φοβερά επικίνδυνης για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς στην περιοχή. Επείγει ο κοινός αγώνα των λαών ενάντια στους στρατοκράτες και τους εξοπλισμούς, στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, στις αντιδραστικές αστικές τάξεις.

Το αστικό/μνημονιακό σκηνικό βουλιάζει στα σκάνδαλα και τη γενική σήψη, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επίδοξοι διάδοχοι, ΝΔ, «κεντροαριστερά» κ.λπ., που παραδέρνουν στα αδιέξοδα και την ανυποληψία. Η απαλλαγή από όλο αυτό τον συρφετό και ακόμα από τις καταστροφικές επιλογές του (Μνημόνια, «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» κ.λπ.) ωριμάζει ξανά, μετά από το σοκ και τη ζημιά που προκάλεσε η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

-

Ενότητα & Αγώνας Παντού - Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας

Το οργανωμένο εργατικό κίνημα βρίσκεται ίσως στη χειρότερη φάση κατακερματισμού και παράλυσης. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ειδικά στη ΓΣΕΕ), τώρα μαζί με τους «ανανήψαντες» Συριζαίους, συντάσσεται συνειδητά με τα Μνημόνια. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ προωθεί αυτή την κατάσταση, αφήνει εργατικά κέντρα σε διάλυση, χτυπάει ότι δεν ελέγχει, για να εμφανίζεται ως «ταξικός πόλος» μέσα σε συντρίμμια. Στην Αριστερά κυριαρχούν εκλογικίστικες και «μετωπικές» αυταπάτες, μικρομεγαλισμοί, αποπροσανατολισμός, έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού.

Πρέπει να ενισχύσουμε, να δυναμώσουμε, να ενώσουμε τους σημερινούς αγώνες. Ενάντια σε κάθε τεχνητή διαίρεση. Να ξεριζώσουμε κάθε εκφυλιστικό φαινόμενο, κατάλοιπο του σταλινισμού, από τις γραμμές του κινήματος. Με επιτροπές και συνελεύσεις, προετοιμάζοντας έναν νέο κύκλο μαζικών και μαχητικών αγώνων. Με στόχο μια Γενική Πολιτική Απεργία, για την ανατροπή κυβέρνησης και Μνημονίων.

-

Με μια νέα επαναστατική δύναμη - Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων

Στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, πρέπει να ξαναπιάσουμε το «κόκκινο νήμα». Να ακούσουμε και να μάθουμε το καθαρό μήνυμα του Κόκκινου Οκτώβρη, που «δένεται» με την Εξέγερση του Νοέμβρη του '73. Μόνο η Επανάσταση και ο Σοσιαλισμός μπορούν να δώσουν διέξοδο στην κρίση και βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, στην απειλή της τεράστιας αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης, του πολέμου και των πυρηνικών όπλων, της οικολογικής καταστροφής.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται σημαντικοί και μεγάλοι αγώνες: στις ΗΠΑ και τη Λ. Αμερική, στην Ευρώπη (Καταλονία, Γαλλία κ.ά.) και ακόμα σε περιοχές όπου τεράστιες προλεταριακές και λαϊκές μάζες έρχονται στο προσκήνιο της ιστορίας με νέες δυνάμεις (Αφρική, Ασία). Όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος (και ο ίδιος ο «παγκόσμιος χωροφύλακας», οι ΗΠΑ) βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Το κεφάλαιο και η μπουρζουαζία γίνονται όλο πιο παρασιτικοί, γλεντοκοπώντας σε φορολογικούς παραδείσους, χωρίς να μπορούν να δώσουν καμία λύση στα εκρηκτικά προβλήματα. Η αστάθεια και οι ανταγωνισμοί φουντώνουν, η ΕΕ βρίσκεται σε διαλυτική κρίση, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους (οικονομική κρίση, πόλεμος, αντιδημοκρατική αναδίπλωση, άνοδος ακροδεξιών) - αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για το εργατικό κίνημα.

Για να τις αξιοποιήσουμε, πρέπει να ξεκόψουμε με όλες τις ρεφορμιστικές, αναποτελεσματικές ή και σκέτα απατεωνίστικες δυνάμεις και πολιτικές, που μόνο ήττες φέρνουν στο στρατόπεδό μας. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυταπάτες και «λύσεις» τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειαζόμαστε εκλογικίστικες λύσεις και «μέτωπα» για να ακουμπήσουμε για μια ακόμα μια φορά τις ελπίδες και την ψήφο μας. Αλλά μια ανασυγκρότηση-ανασύνθεση σε στέρεες βάσεις, μια δύναμη που θα παλεύει σταθερά στην πρώτη γραμμή χωρίς ταλαντεύσεις - μια δύναμη κομμουνιστική, που να πατάει στον Επαναστατικό Μαρξισμό.

Η ΟΚΔΕ καλεί τους εργαζόμενους, νέους, αγωνιστές σ' αυτή την πορεία, που είναι δύσκολη αλλά η μόνη που αξίζει να στρατευθούμε. Για να δικαιωθεί οριστικά το «ΟΥΕ» του Νοέμβρη του '73. Για να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις. Ένα ριζοσπαστικό, ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, με τη μόνη έμπρακτη εγγύηση, μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, βγαλμένη μέσα από τους αγώνες και την αυτοοργάνωσή μας. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζικά άλλη οικονομία και κοινωνία, δημοκρατική, ριζοσπαστική, Σοσιαλιστική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

-

Κάτω τα Μνημόνια. Παύση πληρωμών - Μονομερής Διαγραφή του Χρέους.

Εθνικοποιήσεις - Εργατικός Έλεγχος στην οικονομία.

Έξω από Ευρώ/ΕΕ. Κοινοί αγώνες, για μια Ευρώπη των Εργαζομένων, δημοκρατική, ριζοσπαστική, Σοσιαλιστική.

Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ. Όχι στους εξοπλισμούς. Σύνορα ανοιχτά, με οργανωμένη/ασφαλή διέλευση για τους πρόσφυγες. Ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριλιασμό, κοινοί διεθνιστικοί αγώνες των λαών.

Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Ενωτική, μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : http://www.okde.gr/archives/6798