Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση: Απάντηση στο ερώτημα: Τι είναι διαφωτισμός;

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών
Sapere Aude!

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, ώρα 20.30, στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών συζητάμε το κείμενο του Ιμμάνουελ Κάντ με τίτλο «Απάντηση στο ερώτημα: Τι είναι διαφωτισμός;»
Εισηγήτρια η Αλίκη Λαβράνου, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η σημασία του κειμένου και της συζήτησης περιγράφεται από την εισαγωγική περίληψη της εισηγήτριας στην εκδήλωση:
'Το μικρό αυτό δοκίμιο του Καντ δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο περιοδικό «Βερολινέζικη Μηνιαία Έκδοση» («Berlinische Monatschrift») στα 1784 - τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της Κριτικής του Καθαρού Λόγου και πέντε χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Το κείμενο είναι σίγουρα από τα πιο γνωστά κείμενα του Καντ και, ταυτόχρονα, ένα από τα κορυφαία κείμενα της 'εποχής του διαφωτισμού'. Ήδη στην αρχή του κειμένου, προτείνεται ένας από τους πλέον γνωστούς και πολυσυζητημένους ορισμούς του διαφωτισμού:
«Διαφωτισμός είναι η έξοδος του ανθρώπου από την αυθυπαίτια ανωριμότητά του… Sapere aude! Έχε το θάρρος να χρησιμοποιήσεις τη δική σου διάνοια! Αυτό είναι λοιπόν το έμβλημα του διαφωτισμού».
Πρόκειται για ένα κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, για ένα εμφατικά πολιτικό κείμενο, για ένα κείμενο που στρατεύεται στην 'υπόθεση του διαφωτισμού'. Το να το ξαναδιαβάσουμε εμείς σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, δεν είναι ούτε απλό, ούτε αυτονόητο. Απλό δεν είναι, διότι η δική μας πολιτική πραγματικότητα είναι μια εντελώς διαφορετική από εκείνη στην οποία ζει ο Καντ. Απλό δεν είναι επίσης, διότι η πλήρης κατανόηση του ορισμού που δίνει ο Καντ προϋποθέτει την κατανόηση των ουσιωδών περιεχομένων της κριτικής του φιλοσοφίας. Αυτονόητο δεν είναι, διότι μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα «τι είναι διαφωτισμός, για εμάς, σήμερα;»'
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις και μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η "μετα-συζήτηση" με ποτό στο χώρο του Στεκιού.


Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών

πηγή : https://el-gr.facebook.com/stekichania/