Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στις 21.00

Θέατρο: Η τέλεια ημέρα του Rene Pollesch

Η Θεατρική Ομάδα Ιστορίας Αρχαιολογίας κρατά βάρδια στο Στέκι Μεταναστών και φιλοξενεί την θεατρική παράσταση «Η τέλεια μέρα» που μας έρχεται από τον Βόλο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Φαρμακίδη για μία μόνο παράσταση στη Θεσσαλονίκη.

//στο χώρο θα σερβίρουμε ζεστό και μοσχομυριστό Glühwein για την ενίσχυση της ομάδας.
ώρα έναρξης: 21.00
Ερμού 23
είσοδος ελεύθερη

Δελτίο Τύπου
Ύμνος στο ψέμα
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Φαρμακίδης ανεβάζει μια νέα παράσταση. Πρόκειται για το έργο «Η τέλεια μέρα» (Der perfekte Tag) του γερμανού συγγραφέα Ρενέ Πόλλες (Rene Pollesch). Ένα σύγχρονο έργο, πρωτοανέβηκε στο φεστιβάλ της Φρανκφούρτης το 2010, το οποίο πραγματεύεται την σχέση αλήθειας και ψέματος. Η μετάφραση έγινε από τον σκηνοθέτη, ο οποίος και θα ερμηνεύσει το έργο. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23, Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια της παραστάσεως είναι περίπου είκοσι πέντε (25) λεπτά.

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως δηλώνουν φίλες/φίλοι της αλήθειας. Και όμως! Η αλήθεια μάς εμποδίζει να ζήσουμε! Σ' αυτό το εκ πρώτης όψεως παράδοξο συμπέρασμα καταλήγει το θεατρικό έργο «Η τέλεια ημέρα» του σύγχρονου γερμανού συγγραφέα Ρενέ Πόλλες. Παράδοξο; Πιθανόν να είναι, πιθανόν και να μην είναι παράδοξο. Πρέπει να δείτε την παράσταση για να βγάλετε συμπέρασμα.

Οι θεατές της παραστάσεως θα κληθούν να διαλέξουν. Ή θα προσχωρήσουν την απελευθερωτική δύναμη του ψέματος ή θα παραμείνουν δουλικά προσκολλημένες και προσκολλημένοι στην αλήθεια και την δυστυχία που πάντοτε φέρνει. Ο συγγραφέας μάς επισημαίνει ότι μπορούμε να ζούμε όμορφα όσο αποδεχόμαστε τα ψέματα και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναζητήσουμε την αλήθεια με βλαβερές συνέπειές της. Η ιδέα στην πραγματικότητα δεν είναι καινούρια. Πρώτος την διατύπωσε ο Σοφοκλής. Ο Οιδίποδας θα μπορούσε να είχε ζήσει μιά ευτυχισμένη ζωή, εάν δεν είχε επιδιώξει να μάθει την αλήθεια.

Μπορεί κάποιος να δει όλα τα παραπάνω ως ένα ευφυολόγημα και το συγκεκριμένο θεατρικό έργο ως μιά ειρωνεία. Πιθανόν να είναι έτσι. Πιθανόν και να μην είναι. Ο μόνος τρόπος για να βγάλει κάποιος ένα οριστικό συμπέρασμα είναι να έρθει και να δει την παράσταση. Στο κάτω κάτω η είσοδος είναι δωρεάν.

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Νοέμβριος 13h