Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30

Cine Λαμπηδόνα: Ο Άιζενσταϊν στο Γκουαναχουάτο (προβολή εξ' αναβολής)

"Ματιές στον Οκτώβρη"

Η Ρώσικη Επανάσταση μέσα από

τη ρώσικη κινηματογραφική πρωτοπορία

τρεις προβολές αισθητικής απόλαυσης και σκέψης

Αυτή την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου '17, στις 8:30 μμ, θα προβληθεί εξ' αναβολής η ταινία "Ο Άιζενσταϊν στο Γκουαναχουάτο" (Eisenstein In Guanajuato), 2015, του Peter Greenaway. Πρωταγωνιστούν: Έλμερ Μπακ, Λούις Αλμπέρτι, Μάγια Ζαπάτα.

Στο "Ο Άιζενσταϊν στο Γκουαναχουάτο", ο ιδιοσυγκρασιακός Πήτερ Γκρίναγουεϊ δείχνει να είναι διατεθειμένος να θυσιάσει πολλές από τις εμμονές του προκειμένου να αποτίσει το δικό του φόρο τιμής στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, αφηγούμενος το αποκαλυπτικό του ταξίδι στο Μεξικό το 1931 που κατέληξε στο "Que Viva Mexico", αλλά κυρίως στις "10 ημέρες που συγκλόνισαν τον Αϊζενστάιν", όπως ο ίδιος ο Άιζενσταϊν περιγράφει την εμπειρία του, αναφερόμενος στον αγγλικό τίτλο του "Οκτώβρη", της μεταφοράς του περίφημου "Οι 10 Ημέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο", του Τζον Ριντ.

Ήδη από τις πρώτες σκηνές, διαλύοντας το δέος απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Αϊζενστάιν του Πίτερ Γκρίναγουεϊ είναι, πριν από μια ιδιοφυία, ένας παχουλός, αστείος, ανασφαλής νέος που διαχειρίζεται τη φήμη του μάλλον με εγωπαθή ματαιοδοξία και ταυτόχρονα με τον ενθουσιασμό ενός παιδιού που "έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια επειδή κοιτάζει γύρω του συνέχεια".

Πολυλογάς, άγαρμπος, λάτρης της καλής ζωής αλλά και της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και του ίδιου του σινεμά, ο Αϊζενστάιν παρασύρεται από το μυστήριο του Μεξικό και της εμμονής της χώρας με τους νεκρούς της (άλλωστε βρίσκεται στο Γκουαναχουάτο με το διάσημο Μουσείο των Νεκρών), ενώ ταυτόχρονα αφήνεται για πρώτη φορά στην έλξη του για το ίδιο φύλο, μέσα από τη σχέση του με τον οδηγό του, Παλομίνο Κανίεδο. Η queer ελαφρότητα που διακατέχει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό την ταινία είναι το κλειδί για τη σεξουαλική αφύπνιση του Αϊζενστάιν, και συνεπακόλουθα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του τόσο από τη Σοβιετική Ενωση, που τον θεωρούσε κτήμα της, όσο και της Αμερικής που δεν τον δέχτηκε ποτέ.

πηγή: My Film
πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/20…