Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στις 21.00

Θεατρική παράσταση: «Ο Αποχαιρετισμός»

Γ. Ρίτσου: «Ο Αποχαιρετισμός» Θεατρική παράσταση

Ξημερώματα στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι αποικιοκράτες στην Κύπρο καίνε ζωντανό τον ήρωα του Αντιαποικιακού και Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου σε σπηλιά κοντά στην ορεινή Μονή Μαχαιρά. Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, προκάλεσε το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου συγκλονίζει τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο και γράφει το ποίημά του ''Αποχαιρετισμός'', στο οποίο ζωντανεύει τον ήρωα της σπηλιάς και την πορεία του στον αναστάσιμο θάνατό του.

Η θεατρική ομάδα » ΡΕ ΑΛΕΞΗΣ » ανεβάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου (με την άδεια της Έρης Ρίτσου) ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με αφορμή τα 60 χρόνια του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου και της συγγραφής του έργου του Γιάννη Ρίτσου…

…Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου - το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονών, απ' το χωριό Λύση, οδηγού ταξί το επάγγελμα, που 'μαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη «Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α» και που σαν σήμερα, 2 του Μάρτη 1957, κάηκε ζωντανός στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά και σαν σήμερα ακριβώς, 2 του Μάρτη, μέρα Σάββατο - μην το ξεχάστε, σύντροφοι - στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και 3 πρώτα λεπτά, γεννήθηκε ο μικρός Γρηγόρης ανάμεσα στα ματωμένα γόνατα της πλάσης. Δέκα ώρες είναι πάρα πολλές για όλα όταν έχεις ένα ντουφέκι, κάμποσες σφαίρες και το δίκιο με το μέρος σου, όταν έχεις δικά σου 29 χρόνια και μπορείς να τα διαθέσεις μόνος σου, όταν έχεις τον θάνατο σου δικό σου.

Κάπως έτσι ο Γιάννης Ρίτσος, συγκλονισμένος απ το χαμό του ήρωα της Κύπρου -ή μάλλον και άλλου ήρωα της Κύπρου- γράφει έναν ακόμα συγκλονιστικό, σπαρακτικό Επιτάφιο, τον «Αποχαιρετισμό» στον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πρώτη παράσταση έγινε στο καιόμενο Πουλάτο της Ικαρίας στις 30 Ιουλίου εις μνημην των 13 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά του 1993.

Συντελεστές:
Απόδοση - σκηνοθεσία: Βασίλης Κυριάκου
Video Art: Ειρήνη Αγγελή
Αφίσα - Φωτογραφίες: Στέλλα Καναβού/Μορφοποίηση-Δημήτρης Πλαστήρας
Θεατρικό εγχείρημα »Ρε Αλέξης»
Διάρκεια παράστασης: 50′

πηγή : http://ergatikilesxi.gr/Γεγονός/%ce%b3-%cf%81...