Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στις 20.00

Εκδήλωση-συζήτηση ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα

Ιωάννα Κούρτοβικ (Δικηγόρος)

Σπύρος Τζουανόπουλος (Πρωτοβουλία Νομικών για την Ελευθερία)

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους

Τηλεφωνική επικοινωνία με κρατούμενο μέσα από τις φυλακές

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, μια ακόμη πολιτική τεχνολογία ολοκληρωτισμού

Ο Σωφρονιστικός Κώδικας αποτελεί το σύνολο των νομικών διατάξεων υπό των οποίων διαρθρώνεται η ζωή στην φυλακή για έναν κρατούμενο και αφορούν είτε δικαιώματα και υποχρεώσεις του είτε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης. Ο ισχύων Σωφρονιστικός Κώδικας καταρτίσθηκε το 1991, αναθεωρήθηκε το 1999 και έχει τύχει ταυτόχρονα αντικείμενο ψόγων και επαίνων, καθώς παρά τις όποιες θετικότερες διατάξεις συγκριτικά με τα νέα νομοθετήματα, δεν παύει να συνιστά ένα ασφυκτικό πλέγμα για χιλιάδες κρατουμένων. Στις 9 Νοεμβρίου ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, στα 88 άρθρα του οποίου περιλαμβάνονται αλλαγές, οι οποίες όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στην βελτίωση του συστήματος «σωφρονισμού», όπως διατείνονται οι εισηγητές του, αλλά ουσιαστικά περιστέλλουν τα εναπομείναντα δικαιώματα του κρατουμένου απεκδύοντας τον προοδευτικά από την υπόσταση του ανθρώπου, οδηγώντας στην αποκτήνωσή του.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις αλλαγές αφορούν σε ειδικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια, στην απαγόρευση επικοινωνίας με άλλους κρατούμενους, και στην απομόνωση (άρθρο 11 παράγραφος 4 και 6 κ),σε εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους με την γύμνωση των κρατουμένων, παρά την ύπαρξη αντίστοιχων τεχνικών μέσων (άρθρο 21 παράγραφος 7). Επιπλέον, ορίζεται η αναστολή εκπαιδευτικών αδειών και η δυνατότητα διακοπής παρακολούθησης μαθημάτων με απόφαση συμβουλίου φυλακής (άρθρο 33 παράγραφος 9),το ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε επικοινωνίας των κρατουμένων με συγκεκριμένο «κλειστό» αριθμό τηλεφώνων για τον καθένα (άρθρο 51, παράγραφος 1), αντικατάσταση της άδειας του κρατουμένου με την εγκαινίαση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ή κατ' οίκον περιορισμού (άρθρο 52 παράγραφος 4 [κυρίως για αλλοδαπούς κρατούμενους] και άρθρο 54 παράγραφος 3 (για σχεδόν όλους τους κρατούμενους - περιορισμοί που δεν υπήρχαν στο άρθρο 56 του παλιού σωφρονιστικού κώδικα), επιπρόσθετοι περιορισμοί στις εκπαιδευτικές άδειες με απόφαση δικαστικών οργάνων (άρθρο 56 παράγραφος 1 και παράγραφος 4), αντικατάσταση της αναστολής και υφ' όρων απόλυσης από την φυλακή με την εγκαινίαση του κατ' οίκον περιορισμού (άρθρο 58 παράγραφος 4 - το άρθρο 60 του παλιού σωφρονιστικού δεν εισήγαγε τέτοιους περιορισμούς). Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα μέσω της προσβολής της όποιας θετικής πρότασης της πλειοψηφίας του συμβουλίου της φυλακής να κόψει τις άδειες των κρατουμένων (άρθρο 53 παράγραφος 4), ενώ με το άρθρο 31 παράγραφος 3 καταργείται, ουσιαστικά, το δικαίωμα του κρατούμενου σε απεργία πείνας με το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης. Άξιες αναφοράς είναι και οι διατάξεις που αφορούν στα δικαιώματα των κρατουμένων γονέων, οι οποίες είτε καθιστούν δυσκολότερη την επαφή των γονέων κρατούμενων με τα παιδιά τους (αυστηρό ωράριο, καμία πρόβλεψη ελαστικής ρύθμισης της επίσκεψης σε σχέση με την απόσταση κτλ) είτε δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των ίδιων των παιδίων να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της φυλακής, θεσμίζοντας ως μόνη εναλλακτική επιλογή το να σταλούν στην πρόνοια κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως το τεκμήριο αθωώτητας καταργείται για τα παιδιά αυτά, τα οποία αναγκάζονται να μεγαλώσουν σε περιβάλλον επιτήρησης, καθώς κρίνονται ένοχα για την βιολογική σχέση τους με τους γονείς τους !

Ο νέος κώδικας, παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για το ιδιωτικό κεφάλαιο και στον τομέα των φυλακών καθώς το προβλεπόμενο βραχιολάκι θα παρέχεται με το αντίστοιχο(sic) αντίτιμο των 20 ευρώ ημερησίως από μια εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης παγκοσμίου βεληνεκούς, η οποία -ώ του θαύματος- διατίθεται, όπως έχει κάνει ήδη σε άλλες χώρες, να αναλάβει και την οικοδόμηση φυλακών

Αυτά μεταξύ άλλων συνθέτουν τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα - έκτρωμα. Μια νομοθετική ρύθμιση στο μοτίβο ολοκληρωτισμού και κρατικού οργασμού που προτάσσει η κυριαρχία και το νεοφιλελεύθερο όραμα. Οι νόμοι είναι πολιτικές τεχνολογίες και παρατηρώντας τις θεσμίσεις του κράτους - κυρίαρχου, αντιλαμβανόμαστε ότι το μήνυμα είναι σαφές. Στο βωμό της ασφάλειας, της κοινωνικής συντήρησης και της διαιώνισης των κυρίαρχων νοημάτων, η έννομη τάξη καταλύει τον ευατό της, απογυμνώνει τον εκάστοτε εχθρό της από την δικαιϊκή υπόστασή του και του επιτίθεται κατα μέτωπον. Από τους έγκλειστους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους Ιερισσιώτες "τρομοκράτες" με τις αχανείς δικογραφίες, μέχρι το DNA της Ηριάννας και τον περί ου ο λόγος κώδικα, εξάγεται το συμπέρασμα πως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν έχουν δικαιώματα, αλλά είναι έρμαια του κρατισμού.

Οι ελληνικές φυλακές, ωστόσο, έχουν ιστορία όσων αφορά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις και για μια ακόμη φορά οι κρατούμενοι καλούνται να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στη ζωή. Για αυτό τον λόγο, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις με άρνηση κλειδώματος και την παράταση των ωραρίων εκτός των κελιών, με την προοπτική για κλιμάκωση του αγώνα τους. Ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν αναμένουμε καμία δικαιοσύνη να αποδοθεί. Συνδέουμε τους αγώνες μας, παλέυουμε για το αύριο και αρπάζουμε αυτά που μας ανήκουν. Άλλωστε η ισχύς των νόμων εντοπίζεται στην υπακοή τους.

Ενάντια στην κατάσταση εξαίρεσης και το κράτος έκτακτης ανάγκης.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/72019/