Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 στις 9.00 πμ

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ

πηγή : https://www.facebook.com/events/7744119894173…


1 2 3 4 5 6 7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ

Το εργοστάσιο παραγωγής αξιοπρέπειας.

Λίγη προϊστορία...

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα εργοστάσιο όπως πολλά άλλα: εγκαταλελειμμένο από τα αφεντικά, αφού πιστώθηκε με δάνεια και επιδοτήσεις και φυσικά με χρέη προς τους εργαζόμενους. Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, όμως, δεν είναι πια σαν όλα τα άλλα. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοί του δεν επέλεξαν την απλή, έστω δυναμική, διαμαρτυρία, αλλά έβαλαν στον τραπέζι μία νέα πρόταση. Μπορούμε χωρίς αφεντικά, είπαν. Είπαν, ακόμα, ότι δεν αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία τους. Και, τέλος, έκαναν πράξη αυτή τους την στάση καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο και διεκδικώντας να πάρουν στα δικά τους χέρια την παραγωγική μονάδα και να συνδέσουν την παραγωγή της με την κοινωνία.

Οργανωμένοι στο σωματείο τους, με αφετηρία την αγωνία της επιβίωσης, αποφάσισαν συλλογικά μέσα από τη γενική τους συνέλευση την πορεία του αγώνα τους. Επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα κεκτημένο που θα απευθύνεται σε όλον τον κόσμο της εργασίας. Μπροστά στην ομολογία ενοχής του συστήματος για την αδυναμία και την απροθυμία να εγγυηθεί έστω τα ελάχιστα, κάποιοι οπισθοχωρούν στην αναξιοπρέπεια της δουλοπρέπειας και στην κατάθλιψη και κάποιοι λένε: Αν δεν μπορείτε εσείς, τόσο το καλύτερο, μπορούμε εμείς.

Και τα καταφέρνουν...

Σήμερα στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ παράγεται μια ολόκληρη σειρά καθαριστικών προϊόντων που διανέμεται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Και μάλιστα, μια σειρά προϊόντων που βελτιώνονται διαρκώς χάρη και στην είσοδο στο εγχείρημα νέων χημικών και χημικών μηχανικών που βοήθησαν να συμβεί αυτή η βελτίωση. Σήμερα στη ΒΙΟ.ΜΕ. εκτός από την σειρά των καθαριστικών ξεκίνησε ξανά και η παλιά παραγωγή κόλλας πλακιδίων, δίνοντας νέα προοπτική στο σύνολο του εγχειρήματος. Σήμερα η ΒΙΟ.ΜΕ. διατηρεί πρατήριο διάθεσης των προϊόντων της στην Αθήνα με 3 συναδέλφους εργαζόμενους εκεί. Κι όλα αυτά με την παραγωγή να βρίσκεται, ισότιμα, στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.

Και βοηθούν και παραπέρα...

Όμως το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι μόνο η παραγωγή και η διάθεση προιόντων. Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα κοινωνικής παρέμβασης. Στο εργοστάσιο, σήμερα, λειτουργεί εδώ κι ενάμιση χρόνο Εργατικό Ιατρείο που εξετάζει και περιθάλπει -εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. αλλά και προσερχόμενους εκτός ΒΙΟ.ΜΕ.- δεκάδες ανθρώπους κάθε μήνα, δωρεάν. Το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟ.ΜΕ. με τον ολιστικό τρόπο σκέψης του και τον τρόπο λειτουργίας του αποτελεί πρότυπο αντιμετώπισης της υγείας εντός των εργασιακών χώρων που τόσο λείπει απ' όλη την υπόλοιπη εργατική τάξη σήμερα. Στη ΒΙΟ.ΜΕ, επίσης, λειτουργεί εδώ και χρόνια, σταθμός αποθήκευσης και μεταβίβασης αγαθών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από δομές του κοινωνικού κινήματος. Στη ΒΙΟ.ΜΕ., ακόμη, χτυπάει πάντα ένα νεύρο αγώνα όταν άλλοι άνθρωποι σηκώνουν κεφάλι απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς που ζούμε. Έτσι εργαζόμενοι/ες και αλληλέγγυοι/ες της ΒΙΟ.ΜΕ βρεθήκαμε χέρι χέρι δίπλα σε κάθε κοινωνικό αγώνα που ξέσπασε στην περιοχή μας αλλά και αλλού.

Παράδειγμα προς μίμηση...

Το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι όμως απλά ένα λουλούδι που ανθίζει στην καμένη γη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά, σήμερα. Πως ο αγώνας με τους συναδέλφους μας σε κάθε χώρο εργασίας μπορεί να μετατραπεί από αγώνα αντίστασης σε αγώνα δημιουργίας. Πως κάθε επιχείρηση που κλείνει, κάθε χώρος απ' τον οποίο απολύονται μαζικά εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνει χώρος αντιπαράθεσης και κατάληψης και τελικά, όπως στη ΒΙΟ.ΜΕ., χώρος αυτοδιαχείρισης και αυτοδιάθεσης των ίδιων των εργαζομένων αλλά και της μαχόμενης κοινωνίας. Γιατί εμείς, η κοινωνική πλειοψηφία, είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο και είναι αυτοί, αφεντικά και κράτος, που μας έχουν ανάγκη, όχι το ανάποδο.

Παράδειγμα προς αποφυγήν... για τ' αφεντικά.

Όμως όπως η ΒΙΟ.ΜΕ. φέρνει μήνυμα αγώνας και νίκης στους μελλοντικούς κοινωνικούς σεισμούς, έτσι φέρνει και φόβο σ' όσους επιβουλεύονται τη ζωή και τον ιδρώτα μας. Φοβούνται τη δυναμική ενός μαζικού κινήματος καταλήψεων και αυτοδιαχείρισης από τα εκατομμύρια των ανέργων και των φτωχών που πλημμυρίζουν την χώρα. Τρέμουν τη συνάντηση αυτών των αγώνων με τις ανάγκες των περιθωριοποιημένων σήμερα νέων, γυναικών, προσφύγων και μεταναστών. Γι' αυτό πολεμούν το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. Δικαστική και πολιτική εξουσία με προφάσεις επί προφάσεων και δικαιολογίες που δεν στέκουν ούτε λεπτό στη λογική, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σ' έναν ακόμη γύρο πλειστηριασμό με σκοπό να πωληθεί το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

Δεν πωλείται...

Κι αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι τόσο σημαντικά όσο και καθοριστικά για το μέλλον του αγώνα. Στις 11 του Γενάρη ξεκινάει, ξανά, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία εκποίησης του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού. Η προοπτική αυτή θα ήταν καταστροφική για την πορεία του αγώνα, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χώρου του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και ιδεολογικά, γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι:

Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν.
Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών,
η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας.

Απέναντι από τη ΒΙΟ.ΜΕ. βρίσκονται κράτος και κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπων της χώρας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χιλιάδες στην αυτοκτονία, που χτίζουν φράχτες στον Έβρο, που χτυπούν τους αγωνιστές της Χαλκιδικής, που ανέχονται ή καλύτερα καθοδηγούν και επιτρέπουν στο φασιστικό παρακράτος να δολοφονεί αντιφασίστες και μετανάστες και να επιτίθεται σε οποιονδήποτε είναι έξω από τα μέτρα τους. Το πιο λυπηρό γεγονός, όμως, είναι η στάση των εργαζομένων της Φίλκεραμ, που σαν άλλοι μεταλλωρύχοι, παραιτούμενοι των ταξικών τους συμφερόντων, προασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και βάζουν πλάτες στην εργοδοσία που τους πέταξε στο δρόμο υιοθετώντας την ηττοπάθεια και την υποταγή.

Έχει φτάσει η ώρα που ο αγώνας της ΒΙΟ.ΜΕ. πρέπει να γίνει αιτία και αφορμή, για την αναμέτρηση της εργατικής τάξης στο σύνολο της με αυτούς που βρίσκονται απέναντι της. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις. Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να δηλώσουμε ξεκάθαρα και χωρίς αυταπάτες πως ή ΕΜΕΙΣ για μια άλλη κοινωνία ή ΑΥΤΟΙ στο πνεύμα της υποταγής. Καλούμε όλους τους αλληλέγγυους, όλη την εργατική τάξη, καθεμιά και καθέναν που αντιλαμβάνεται τη ΒΙΟΜΕ ως τον δικό του αγώνα να σταθεί στο πλάι της. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία, γιατί σε αυτούς ανήκει. Θα μας βρουν απέναντι τους σε έναν αγώνα μέχρι τέλους. Θα τους νικήσουμε, γιατί έχουμε όλα τα δίκια του κόσμου!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.

Συμμετέχουμε στις δράσεις αλληλεγγύης που ξεκινούν από τις 10/12

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ
ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

11/1/18 από τις 9 το πρωί
στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης


1 2 3 4 5 6 7

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.!

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από την απόφαση των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. (Βιομηχανικής Μεταλλευτικής) να αντισταθούν στη μάστιγα της ανεργίας και της φτώχειας, καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο και τα μέσα παραγωγής. Έτσι ξεκίνησε ο δικός τους αγώνας εδραίωσης της αυτοδιαχείρισης και της συναπόφασης στον εργασιακό χώρο. Βέβαια, ένα τόσο ριζοσπαστικό εγχείρημα δε θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Ας γυρίσουμε όμως λίγο το χρόνο πίσω..

Αμέσως μετά την κατάληψη του πτωχευμένου εργοστασίου, οι εργοδότες του, δηλαδή ο όμιλος Φιλίππου μαζί με τη μητρική εταιρεία Φίλκεραμ που επίσης βρίσκεται σε πτώχευση, ξεκίνησαν μια διαδικασία αναγκαστικής εκποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και των εγκαταστάσεων της με αρχικό ποσό τα 30.000.000 €. Συγκεκριμένα από τις 26/11/2015 μέχρι και τις 20/10/2016 πραγματοποιήθηκαν 5 αποτυχημένες προσπάθειες πλειστηριασμών. Το ποσό της εν λόγω εξαγοράς ανέρχεται σήμερα στα 21.000.000 €. Το παράδοξο, όμως, στην όλη κατάσταση είναι ότι οι εργάτες της Φίλκεραμ συναινούν στο ξεπούλημα του εργοστασίου, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αγνοώντας ότι η εργοδοσία τους πέταξε στο δρόμο. Απέναντι σε όλα αυτά, το αίτημα της ΒΙΟ.ΜΕ. αφορά την εξαίρεση των εγκαταστάσεων των χώρων παραγωγής από τον πλειστηριασμό και την παραχώρηση της χρήσης τους στους ίδους τους εργάτες, προκειμένου να μην παρακωλυθεί η παραγωγική διαδικασία.

Ωστόσο, η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με την εχθρική στάση της εργοδοσίας, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο μιας πολιτικής επίθεσης που συχνά παίρνει τη μορφή αστυνομικής καταστολής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, ενώ προφασίζεται τη στήριξη κοινωνικών κινημάτων, στην πραγματικότητα απροκάλυπτα επιδεικνύει την εύνοιά της προς τους εργοδότες επιτρέποντας τον ένα πλειστηριασμό μετά τον άλλο. Η σημασία, όμως, του παραδείγματος της ΒΙΟ.ΜΕ. υπερβαίνει πολιτικές και δικαστικές αντιπαραθέσεις. Στόχο της αποτελεί η ύπαρξη όλο και περισσότερων αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, όπου οι χώροι εργασίας μετατρέπονται σε χώρους δημιουργίας και αυτοδιάθεσης. Έτσι, έναντι στη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της, το σύστημα φανερώνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, ίσως από φόβο ανάδειξης ενός μαζικού κινήματος καταλήψεων από ανθρώπους που μπορούν να ονειρεύονται και να διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Βέβαια οι πλειστηριασμοί δεν αφαιρούν μόνο το δικαίωμα στην εργασία. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες "βάρβαρων" εκδιώξεων ανθρώπων από τα ίδια τους τα σπίτια. Με το πρόσχημα της οφειλής χρεών στο κράτος και στις τράπεζες και δίχως να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική τους κατάσταση πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, πλήττοντας τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και στερώντας την δυνατότητα στέγασης. Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη υποβάθμιση της ζωής και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, απέναντι σε νόμους και αποφάσεις που συντηρούν τις ταξικές διαφορές και την κοινωνική ανισότητα με όπλο μας την αλληλεγγύη!

- Καλούμε όλους/ες όσους/ες αντιλαμβάνονται τη ΒΙΟ.ΜΕ. ως τη δική τους προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου κόσμου να στηρίξουν το δύσκολο αγώνα της.

- Στεκόμαστε στο πλευρό του σωματείου εργατουπαλλήλων της ΒΙΟ.ΜΕ. και μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για πλειστηρισμό 11, 18 και 25 Γενάρη από τις 11 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

- Προσκαλούμε στην εκδήλωση για το ζήτημα των πλειστηριασμών την Τρίτη 9 Γενάρη στις 18.30 στο αμφιθέατρο Β (ισόγειο) του νέου κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.

επικοινωνία: studexents_solexidarityvexiome@espexiv.net

Ομάδα φοιτητών/φοιτητριών για την αλληλεγγύη στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ.

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Ιανουάριος 19h


1 2 3 4 5 6 7

ΦΩΝΗ WEBTV : Μαζί στον αγώνα κατά του πλειστηριασμού του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ.

Να παραμείνει το εργοστάσιο στα χέρια αυτών που το κατέλαβαν, αντιστάθηκαν και τώρα παράγουν !

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλευρό των δανειστών και της αστικής τάξης χτυπά αδιαλείπτως την εργατική τάξη, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και όποιον πάει κόντρα σ' αυτό το σύστημα εξουσίας και δουλοπρέπειας.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. από το 2013 δείχνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δρόμος που τον ανοίγεις μονάχα περπατώντας. Δρόμος χωρίς αφεντικά. Όχι μόνο στους χώρους εργασίας, αλλά και στην κοινωνία. Η ΒΙΟ.ΜΕ δεν είναι απλά ένα εργοστάσιο, είναι το λίκνο της αυτοδιαχείρισης, της αμεσοδημοκρατίας και της οργανωμένης νίκης. Με το Κοινωνικό Ιατρείο και με τα δίκτυα αλληλεγγύης. Αυτήν την άλλη κοινωνία που ονειρευόμαστε η ΒΙΟ.ΜΕ. και οι αλληλέγγυοι η κυβέρνηση και το αστικό κράτος την φοβόντε και την χτυπούν. Επιχειρούν λοιπόν,να εκποιήσουν στις 11 του Γενάρη, ξανά, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το οικόπεδο της ΒΙΟ.ΜΕ. μέσω πλειστηριασμού.

Η απάντηση πρέπει να είναι η ίδια με αυτήν που δίνει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Μόνο που αυτή τη φορά πρέπει να δεσπόζει το βασικό πρόταγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. :

Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν.

Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών, η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας.

Να μην χαρίσουμε στους υπηρέτες του συστήματος και της Ε.Ε. την άλλη κοινωνία που χτίζεται μέσω του παραδείγματος της ΒΙΟ.ΜΕ.

Με αυτούς που κρατάνε τα προϊόντα και την ζωή στα χέρια τους.

Για μια κοινωνία ισοτιμίας και κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ
ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

11/1/18 από τις 9 το πρωί
στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

πηγή : http://foniweb.tv/φωνη-webtv-μαζί-στον-αγώνα-…


1 2 3 4 5 6 7

Η ΒΙΟ.ΜΕ. θα μείνει σε χέρια εργατικά | ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 11/1

Η ΒΙΟ.ΜΕ. θα μείνει σε χέρια εργατικά.

Τον Αύγουστο του 2011 η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ.), θυγατρική εταιρία της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου, χρεώνεται από τη μητρική της εταιρία με δάνειο ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια της Philkeram Johnson να παρουσιάσει πλασματικό παθητικό, ισοσκελίζοντας έτσι με αυτήν την κομπίνα τον αρνητικό ισολογισμό της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν όμως απλήρωτοι και έπειτα από 18 μήνες επίσχεσης εργασίας, το σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ., που λειτουργεί με διαδικασίες οριζοντιότητας, αποφάσισε, στη γενική του συνέλευση την αυτοδιαχείριση της ΒΙΟ.ΜΕ, προχωρώντας στην κατάληψη του εργοστασίου. Σήμερα η ΒΙΟ.ΜΕ. λειτουργεί με αυτοδιαχείριση της παραγωγής με εργατικό έλεγχο, χωρίς αφεντικά, με τους ίδιους τους εργάτες να συναποφασίζουν για ότι αφορά τη λειτουργία του, αμεσοδημοκρατικά.

Στις 11/1 πρόκειται να ξεκινήσει στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο πλειστηριασμός ολόκληρου του εργοστασιακού οικοπέδου και όχι μόνο του τμήματος της Philkeram Johnson όπως είχαν προτείνει οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ.. Συντονισμένα, υπό την ταύτιση των συμφερόντων τους, κράτος και αφεντικά επιδιώκουν να τερματίσουν το εγχείρημα της εργατικής αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟ.ΜΕ. και να ωθήσουν τους εργάτες της στην ανέχεια και την ανεργία. Σημειωτέον, στο πλευρό της εργοδοσίας στέκονται οι εργαζόμενοι της Philkeram Johnson, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια αντιδραστική στάση κανιβαλισμού μέσα στους κόλπους της εργατικής τάξης. Αλλοτριωμένοι και συναινετικοί απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, έχουν επιλέξει να στραφούν απέναντι στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ., ερχόμενοι σε πλήρη ρήξη με τα πραγματικά τους ταξικά τους συμφέροντα και κάθε έννοια αξιοπρέπειας, με την οικογένεια Φιλίππου τους υπόσχεται πως με το πέρας του πλειστηριασμού του συνόλου του οικοπέδου, θα τους καταβάλλει τα χρήματα που τους χρωστάει.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προεκλογικά επιχείρησε να προσεγγίσει τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. υποσχόμενος πως μόλις γίνει κυβέρνηση θα διευθετήσει το ζήτημα. Οι κίβδηλες αυτές υποσχέσεις που είχαν σκοπό την εξαργύρωση ψήφων στις κάλπες κατέρρευσαν με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο όταν τον Ιούλιο του 2016 τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. και αλληλέγγυους πραγματοποιώντας 2 προσαγωγές αλληλέγγυων και τραυματίζοντας διαδηλωτές (τους 2 προσαχθέντες, 2 εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. και έναν αλληλέγγυο). Το κράτος έχει συνέχεια. Είτε η διαχείριση του είναι δεξιά είτε αριστερή, ο ρόλος του είναι η διαιώνιση της πολιτικής ανελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης των από τα κάτω, με την καταστολή να αποτελεί πάγιο μέσο επιβολής του. Το κράτος διασφαλίζει την αναπαραγωγή και τη διεύρυνση των συμφερόντων των προνομιούχων εις βάρος των άκληρων στρωμάτων.

Το κράτος και το κεφάλαιο εξοντώνουν καθημερινά την κοινωνική βάση εντείνοντας τη φτώχεια και την εκμετάλλευση μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ταξικής αφαίμαξης που απαιτεί η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου λόγω της καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης. Για να μη μένει η τάξη μας θεατής στην εξόντωση της, είναι επιτακτική η ανάγκη να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να οργανωθούμε σε σωματεία βάσης και να αντιπαλέψουμε την ασυδοσία των αφεντικών, είτε μεγάλων είτε μικρών, τις ξεπουλημένες γραφειοκρατικές-καθεστωτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα πατερναλιστικά συνδικάτα. Δε χρειαζόμαστε ούτε ηγεσίες, ούτε αντιπροσώπους. Γνωρίζουμε καλά οι ίδιοι τα συμφέροντά μας ως τάξη, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Η αυτοοργάνωση και η αυτενέργεια μέσα από οριζόντια και αντιιεραρχικά κοινωνικά και ταξικά σχήματα είναι που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για το ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, την κοινωνική επανάσταση, που θα συνεπιφέρει την ατομική και συλλογική χειραφέτηση μέσω της αναδιοργάνωσης των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων, για την ελευθερία του καθενός, την ισότητα όλων και την κοινοκτημοσύνη σε μια κοινωνία γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, οργανωμένη στις βάσεις του ελευθεριακού κομμουνισμού.

Για μας η ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί ένα ελευθεριακό παράδειγμα ταξικής αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης της παραγωγής. Ο αγώνας των εργαζομένων της είναι δίκαιος. Είναι μια προωθημένη και ριζοσπαστική απάντηση των εργατών προς τους καπιταλιστές που ζούνε από την εργασία των πρώτων, μέσω της άντλησης της υπεραξίας, στηριζόμενοι στην καταχρηστική κατοχή ατομικής ιδιοκτησίας. Ο αγώνας για αυτοδιαχείριση είναι κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και ως τέτοιο καλούμαστε να το υπερασπιστούμε. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. αντιλαμβάνονται πως κανένας θεσμικός ή νομικός φορέας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την αξιοπρέπειά τους. Μόνο οι ανυποχώρητοι αγώνες τους μπορούν να δώσουν νικηφόρα έκβαση. Στεκόμαστε δίπλα τους, με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στο συνεχή δρόμο για την κοινωνική επανάσταση για μια αυτοδιεθυνόμενη κοινωνία.

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
ΠΕΜΠΤΗ 11/1
11:00

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com

πηγή : https://libertasalonica.wordpress.com/2018/01…


1 2 3 4 5 6 7

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ

Στην διαρκή και πολύ επίπεδη κρίση που προκάλεσε η χρεωκοπία (κατά την οποία το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών έγινε κρατικό και το κράτος το μετέθεσε στις πλάτες της κοινωνίας),όλες οι παλιές ιδεολογίες που διεκδικούσαν την εξουσία χρεοκόπησαν και αυτές με την σειρά τους για να αντικατασταθούν από μία νέα. Είναι η ιδεολογία που σπάει τους δεσμούς της με κάθε ίχνος πολιτικής διαφοροποίησης γύρω από την οποία συγκροτούνταν οι παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί. Είναι η ίδια που σπάει ταυτόχρονα τους εθνικούς φραγμούς για να γίνει παγκόσμια : "δεν υπάρχει εναλλακτική" το γνωστό Τ.Ι.Ν.Α.

Το φάντασμα αυτού του οικονομικού ολοκληρωτισμού έρχεται να υφαρπάξει και να λεηλατήσει με κυβερνήσεις - διαχειριστές ό,τι απέμεινε ζωντανό και ανέπαφο από το φυσικό πλούτο , τα κοινά αγαθά , τους δημόσιους χώρους. Με μία κοινωνία φτωχοποιημένη και τρομοκρατημένη από το μέγεθος της καταστροφής που την απειλεί καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα όσο αναζητεί λύσεις στο παρελθόν, άλλο τόσο το παρόν γεμίζει με αδιέξοδα και απελπισία.

Κάθε εργασιακό δικαίωμα καταπατείται καθημερινά, οι εργασιακές σχέσεις αναπροσαρμόζονται στις ανάγκες των αφεντικών, ανάγοντας τα κοινωνικά δικαιώματα (στέγη-νερό-ενέργεια κλπ) σε ευκαιρία για ιδιωτικό πλουτισμό.

Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης ενάντια στην κοινωνία με τη διαδικασία των πλειστηριασμών βρίσκεται αντιμέτωπο, στις 11 Γενάρη, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ για την εκποίηση του οικοπέδου πάνω στο οποίο χτίστηκε. Εδώ και 6 χρόνια ένα εργοστάσιο εγκαταλελειμμένο απ' την εργοδοσία της οικογένειας Φιλίππου και των μετόχων του ομίλου έκανε την ανατροπή στην ιστορία των κλειστών και εγκαταλειμμένων εργοστασίων της χώρας. Οι εργαζόμενοι της ΣΕ ΒΙΟ.ΜΕ. έκαναν πράξη την απόφασή τους ανοίγοντας και πάλι το εργοστάσιο, θέτοντάς το σε λειτουργία χωρίς αφεντικά, με αυτοοργάνωση, αντιιεραρχία και άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Αγνοώντας τις ψηφοθηρικές υποσχέσεις και τον πεπατημένο μονόδρομο του παραδοσιακού συνδικαλισμού για διεκδίκηση των αποζημιώσεων, πήραν τη ζωή στα χέρια τους με αυτοδιαχείριση της παραγωγής. Χωρίς παντός είδους επιδοτήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά με το μόχθο τους, ξεκίνησαν καθημερινά να παράγουν φυσικά καθαριστικά, προϊόντα χρήσιμα και ωφέλιμα για την κοινωνία, προάγοντας το σεβασμό στο περιβάλλον ως κυρίαρχη αξία.

Μοναδικός τους σύμμαχος και ισότιμος συνομιλητής στο εγχείρημα, η ίδια η κοινωνία, στην οποία άνοιξαν από την αρχή την πόρτα στην συμμετοχική αλληλεγγύη για τον κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής και της διανομής με αμεσοδημοκρατικό τρόπο. Η ΒΙΟ.ΜΕ. προσφέρει στην κοινωνία και λαμβάνει απ' αυτήν αλληλεγγύη συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες για δικαιοσύνη κι αξιοπρέπεια. Έγινε σημείο συνάντησης επισκεπτών από όλο τον κόσμο διαδίδοντας το μήνυμα της αυτοδιαχείρισης όχι ως μία απλή εναλλακτική επιβίωσης στον καπιταλισμό, αλλά ως μία ριζική τομή στο υπάρχον σύστημα εκμετάλλευσης για τη δημιουργία της οικονομίας των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου και των χρηματιστηρίων . Διαδίδοντας το μήνυμα ότι ένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός αλλά υπαρκτός. Η κοινωνία στρέφει τις ελπίδες της σ' ένα εργοστάσιο πέρα από την υλική του υπό- σταση όχι μόνο ως φωτεινό σύμβολο αλλά ως παράδειγμα πραγμάτωσης χειροπιαστών ιδεών σε κίνηση : « Είμαστε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και μπορούμε να γίνουμε».

Ως Α.Κ.Θ στεκόμαστε αλληλέγγυοι απ' την πρώτη στιγμή και σε κάθε βήμα με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία. Στις 11/1 θα είμαστε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να σταματήσουμε τον επερχόμενο πλειστηριασμό. Καλούμε όλη την αλληλέγγυα κοινωνία να βρίσκεται εκεί.

Παρατίθεται η πρόταση της ΣΕ ΒΙΟ.ΜΕ. :

«Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με δικηγόρους και καθηγητές νομικής που υποστηρίζουν τον αγώνα μας για τη λειτουργία του εργοστασίου με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο οικονομικά και παραγωγικά, όσο και για την διακίνηση των προϊόντων.

Απαιτούμε:

Ενάντια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων) και για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος έναντι των τεράστιων ποσών που χρωστούν οι επιχειρήσεις Φίλκεραμ ΑΕ και ΒΙΟΜΕ ΑΕ, να δημευτεί ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών. Υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδοσίας. Κρατικές υπηρεσίες και δημόσιοι οργανισμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει. Στη συνέχεια να παραχωρηθούν ή να νοικιαστούν τα ακίνητα στην συνεργατική των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ

ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας (αποδεδειγμένα ,άλλωστε, η συνεργατική δείχνει αυξητικές τάσεις απασχόλησης).

Επίσης, άμεσα το ακίνητο που έχει ήδη δεσμευτεί (και εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό) από προηγούμενη κυβέρνηση, το 2012, να δημευτεί και να παραχωρηθεί στη συνεργατική για να περάσουμε άμεσα σε κανονική λειτουργία με όσα απαιτούνται για την πλήρη νομιμοποίηση.

Και μάλιστα σε ένα πολύ διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον από αυτά που ισχύουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας:

•Με συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινωνίας στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής.

•Με έλεγχο μέσα από συνελεύσεις όλης της οικονομικής λειτουργίας.

•Με απόλυτη ισότητα στις αποφάσεις αφού έχουμε όλοι μια ψήφο.

•Με ίσο μεροκάματο για ίσο χρόνο εργασίας.

•Με προσανατολισμό της παραγωγής στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.

Αυτά παλεύουμε τόσα χρόνια τώρα. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κάνει αυτά που έχουν υποσχεθεί. Δεν έχουν καταθέσει και καμία πρόταση που να στοιχειοθετείται νομικά, άσχετα με ισχυρισμούς μελών πολιτικών παρατάξεων που τους στηρίζουν. Όσα ισχυρίζονται είναι απλά αποπροσανατολισμός και πολιτική παραφιλολογία που απλά δεν ισχύουν».

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ 11/1/ στις 11.00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

πηγή : http://akthess.blogspot.gr/2018/01/blog-post.…


1 2 3 4 5 6 7

Κάτω τα χέρια από το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ - Να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς (Πρόγραμμα Δράσεων)

Κάτω τα χέρια από το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς

-

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος πλειστηριασμών των οικοπέδων όπου ανήκει και το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. έναντι 22 εκ. ευρώ. Ένα από αυτά τα οικόπεδα έχει κατασχεθεί από το Δημόσιο από το 2012 και εξαιρείται από τον πλειστηριασμό. Το δικαστήριο θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει για άλλες τρεις Πέμπτες (18/1, 25/1 & 1/2).

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Ενάντια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων) και για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος έναντι των τεράστιων ποσών που χρωστούν οι επιχειρήσεις Φίλκεραμ ΑΕ και ΒΙΟΜΕ ΑΕ,

- να δημευτεί η ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών από το Δημόσιο,

- να παραχωρηθούν τα ακίνητα στη συνεργατική των εργαζομένων, στη ΒΙΟ.ΜΕ. ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας,

- να παραχωρηθεί άμεσα το δεσμευμένο ακίνητο στη ΒΙΟ.ΜΕ.

Οι εργαζόμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματίσει δράσεις με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία και γειτονιές με αποκορύφωμα την Πέμπτη 11/1.

-

Πιο συγκεκριμένα:

Αθήνα: μοιράσματα θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5/1 στο Μοναστηράκι στις 4μμ, την Δευτέρα 8/1 στο Σύνταγμα στις 4μμ, την Τρίτη 9/1 στο σταθμό του ΗΣΑΠ Αττική στις 3μμ, την Τετάρτη 10/1 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών (Λεωφ. Αλεξάνδρας) στις 3μμ και Πέμπτη 11/1 συγκέντρωση έξω από Υπουργείο Εργασίας στην πλ. Κοραή στις 12μμ.

Θεσσαλονίκη: πραγματοποιούνται παρεμβάσεις και αφισοκολλήσεις στο κέντρο της πόλης, την Τρίτη 9/1 έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο ΑΠΘ και την Πέμπτη 11/1 συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια στις 9πμ.

Πρέπει να στηρίξουμε όλοι τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Για να μπορεί η ΒΙΟΜΕ να συνεχίσει να είναι λαμπρό παράδειγμα εργατικού ελέγχου , αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης.

-

Αντεπίθεση Των Εργαζομένων

πηγή : http://www.okde.gr/archives/6959