Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 στις 10.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Απεργιακή πορεία

Γενική Απεργία 14/12/2017: Να μη μείνουμε άλλο θεατές στο έργο της ταξικής μας εξόντωσης. Να αντεπιτεθούμε

Γενική Απεργία 14/12/2017: Να μη μείνουμε άλλο θεατές στο έργο της ταξικής μας εξόντωσης. Να αντεπιτεθούμε

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκέμβρη προμηνύει την επικείμενη κατάθεση ενός νέου πολυνομοσχεδίου που θα εντείνει περαιτέρω την ταξική αφαίμαξη, επιδεινώνοντας και διευρύνοντας τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των από τα κάτω. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διατείνεται ότι το καλοκαίρι του 2018 ετοιμάζεται να «σκίσει» τα μνημόνια, ενώ οι μνημονιακές δεσμεύσεις υπαγορεύουν διεθνή οικονομική επιτροπεία μέχρι το 2060. Με λίγα λόγια μας κοροϊδεύουν απροκάλυπτα.
Οι αντιστάσεις της εργατικής τάξης βρίσκονται ενώπιον μίας τεράστιας απειλής καθώς με σχετική τροπολογία, ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία τίθεται πλέον η έγκριση από το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών, αντί της ισχύουσας εξασφάλισης της πλειοψηφίας των μελών που παρίστανται στη γενική συνέλευση του σωματείου. Ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση καθιστά τυπικά αδύνατη την κήρυξη απεργιών, προσφέροντας απλόχερα στα αφεντικά το «δώρο» της ανεμπόδιστης -από τις κινητοποιήσεις των εργατών- άντλησης υπεραξίας. Αυτό σημαίνει πως μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στις εντατικοποιημένες και ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και μπροστά στην όξυνση της οικονομικής εκμετάλλευσης, η μαχητική συνδικαλιστική απάντηση θα έχει χάσει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της: την απεργία.
Ταυτόχρονα, επανέρχεται η νομιμοποίηση της ανταπεργίας (lock-out) που είχε απαγορευτεί από το 1982. Δηλαδή, όταν προκηρύσσεται απεργία, το αφεντικό έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει απεργοσπάστες, είτε βάζοντας τους εργαζόμενους που δε συμμετέχουν στην απεργία να δουλέψουν είτε… αντικαθιστώντας όσους απεργούν, ενώ μπορεί ακόμα και να περάσει λουκέτο στην επιχείρηση, μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους και δίνοντας τους μειωμένη αποζημίωση. Επιπλέον, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος απαιτείται πλέον η απόδειξη περί ύπαρξης δόλου από το αφεντικό, ώστε να καταβληθεί η αποζημίωση. Η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια έχει σκοπό να ξελασπώσει το αφεντικό, μετατοπίζοντας την ευθύνη στο «χαρακτήρα» του κι όχι στις συνθήκες εκμετάλλευσης που το ίδιο επιβάλλει. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις εφεδρείες των ανέργων, αυτών που θα κληθούν, όποτε τους χρειαστούν τα αφεντικά, να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προωθείται η μείωση και η κατάργηση διάφορων επιδομάτων. Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΣ περικόπτεται κατά 240 εκατομμύρια (από 320 εκατομμύρια το 2017 σε 80 εκατομμύρια το 2018), με την προοπτική να καταργηθεί εντελώς το 2019 και το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50% μέσα στο 2018. Το ΔΝΤ ζητά επανεξέταση των παροχών αναπηρίας μέσω της εμπλοκής ιδιωτικών κέντρων στη διαδικασία πιστοποίησης της, αξιολογώντας και καταγράφοντας εκ νέου τα ποσοστά της, με διαφαινόμενο σκοπό τον αποκλεισμό αρκετών από τους μέχρι πρότινος δικαιούχους του αντίστοιχου επιδόματος. Τα επιδόματα φτώχειας, απροστάτευτων τέκνων, φυσικών καταστροφών και ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ καταργούνται οριστικά. Όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, προβλέπονται μειώσεις σε συνδυασμό με την ανάδυση του κοινωνικού κανιβαλισμού δια της πλαγίας οδού. Ειδικότερα, μειώνονται τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για να αναδιανεμηθούν τα αποσπώμενα ψίχουλα στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Η καταβολή του στεγαστικού-φοιτητικού επιδόματος θα έχει ακόμα λιγότερους αποδέκτες, αφού οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ που ισχύει μέχρι στιγμής. Εξαίρεση δικαιούχων πρόκειται να εφαρμοστεί και για τη λήψη του επιδόματος στέγασης με πρόσχημα την αδυναμία κατοχύρωσης των πλεονασματικών στόχων για το 2018.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν ήδη από τις 29/11, σύμφωνα με θεσμική εξαγγελία πρόκειται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουν τους 18.000 τους επόμενους μήνες. Οι πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και σε οφειλές προς το δημόσιο, ενώ με αλλαγές του πτωχευτικού δικαίου, ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση των κόκκινων δανείων στα κερδοσκοπικά funds και αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες μάλιστα πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθούν με ενισχύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μεταβίβαση πλούτου από τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας προς την κορυφή γίνεται με τον πλέον ειδεχθή (και προ πολλού απροκάλυπτο) τρόπο. Η ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών αποτελεί την έσχατη λύση ή καλύτερα την παράκαμψη των κοινωνικών αντιστάσεων που πανελλαδικά έχουν μπλοκάρει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο τη ληστρική μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας στα κερδοσκοπικά funds και στους θεματοφύλακές τους, δηλαδή στα ντόπια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα. Οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν πάση θυσία κατά απαίτηση των δανειστών, για αυτό και η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν την τέλεσή τους.
Ένα ακόμα κομμάτι του συνολικότερου ξεπουλήματος αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια, τις μεταφορές, το νερό, τις τηλεπικοινωνίες και τον φυσικό πλούτο. Η ΔΕΗ θα πρέπει να εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε εταιρείες συμμετοχών και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ θα πρέπει να εκποιηθεί. Δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και μία στη Μελίτη πρόκειται να πωληθούν. Στις 17/11 το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της. Νέα διόδια πρόκειται να προστεθούν, παράλληλα με ανακατατάξεις στα τιμολόγιά τους. Στο «σφυρί» βγαίνει και ο ΔΕΣΦΑ(Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), το 66% του οποίου πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί μέσα από διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ και από τη συνακόλουθη αποχώρηση του ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) από τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη. Η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται κατά +0,17%, ενώ η ΕΥΑΘ κατά +2,17%. Το νερό από αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται λόγω της κερδοσκοπικής αδηφαγίας σε εμπόρευμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες φθίνουν ποιοτικά, τα κοστολόγια ανεβαίνουν, οι αποδοχές των εργαζομένων συμπιέζονται προς τα κάτω, οι συνθήκες εργασίας «σκληραίνουν» και οι απολύσεις είναι ένα από τα πρώτα στρατηγικά βήματα των καινούριων διαχειριστών. Προς ιδιωτικοποίηση τίθεται και το Μετρό, ενώ το ξεπούλημα του αεροδρομίου του Ελληνικού αντιμετωπίζει κάποια ενοχλητικά κωλύματα μέχρι στιγμής, όπως το ξερίζωμα δασικών εκτάσεων και την εύρεση αρχαιοτήτων, ενώ τον Ιούνιο απομακρύνθηκαν περίπου 150 μετανάστες που είχαν βρει καταφύγιο στα κτήρια του παλιού αεροδρομίου. Το επενδυτικό «όνειρο» της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ώστε κατόπιν να ξεκινήσει η ανέγερση ενός σύγχρονου καπιταλιστικού παραδείσου, με την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος στο οποίο θα στεγάζεται και καζίνο. Μπροστά στην απρόσκοπτη κερδοφορία των καπιταλιστών η γη καθίσταται «φιλέτο» προς πώληση.
Ο προνοιακός προϋπολογισμός πρόκειται να «κουρευτεί» κατά 1,6 δις για το 2018, ενώ η φοροληστεία θα διογκωθεί συνολικά κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων θα περιοριστεί κατά 363 εκατομμύρια ευρώ και από τον ΕΟΠΠΥ θα περικοπούν 214 εκατομμύρια ευρώ. Το ήδη ασθμαίνον δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει όλο και περισσότερο. Τα ψηφισμένα μέτρα για την κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες και την άρση της έκπτωσης φόρου της τάξεως του 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, πρόκειται πλέον να τεθούν σε εφαρμογή με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (3,82% προβλέπει βέβαια ο προϋπολογισμός). Από την πρώτη μέρα που μια οφειλή προς το δημόσιο κρίνεται ληξιπρόθεσμη θα χάνεται πλέον η δυνατότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Επιπρόσθετα, οι συντάξεις θα επαναϋπολογιστούν για να μην ισχύει πια το πλαφόν του 30% για τη μείωσή τους σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, ώστε ο περιορισμός της σύνταξης να είναι μεγαλύτερος. Το 2019 θα περικοπεί και η λεγόμενη προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Η νέα μείωση των εισοδημάτων που έχει οριστεί να ξεκινήσει από 1/1/2019, ενδέχεται να εφαρμοστεί από το 2018 αν το απαιτήσουν τα στενά περιθώρια της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Επιπλέον, στα μέτρα της 3ης αξιολόγησης συγκαταλέγονται η αξιολόγηση και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις ήδη διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες σε συνδυασμό φυσικά με απολύσεις και αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις. Στον χώρο της εκπαίδευσης θα αξιολογηθούν καθηγητές και σχολικές μονάδες, το ωράριο των καθηγητών θα φτάσει τις 30 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
Στις 22/1/2018 πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της 4ης αξιολόγησης, που θα επιφέρει νέο μπαράζ αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων. Αυτή είναι η ωμότητα της μνημονιακής πραγματικότητας. Η καταλήστευση της κοινωνικής πλειοψηφίας θα συνεχίζεται και θα εντείνεται επί μακρόν. Όταν η ίδια μας η επιβίωση αμφισβητείται με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο και οι ζωές μας παζαρεύονται σε διακρατικές πιστωτικές συμβάσεις για την ανακύκλωση του χρέους, ώστε να διασωθούν και να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι καπιταλιστές, όλοι εμείς, οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι δε γίνεται να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι κυρίαρχοι μας λένε να κάνουμε υπομονή και μας τάζουν ότι οι θυσίες μας θα επιβραβευτούν όταν «έρθει η ανάπτυξη». Αν δεν καταλάβουμε πως με όλους αυτούς βρισκόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, λόγω της θέσης που κατέχουμε στην παραγωγική διαδικασία και κατ' αντιστοιχία στην κοινωνική πυραμίδα, η εξαθλίωσή μας δε θα έχει τελειωμό. Η διαταξική ειρήνη και η εθνική ενότητα είναι πράξεις ταξικής «αυτοκτονίας» για τους/ις προλετάριους/ες. Με αυτούς που ζουν από την εργασία μας, με αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε, με αυτούς που αποφασίζουν φαινομενικά «για λογαριασμό του λαού» στα πλαίσια της εκλόγιμης ολιγαρχίας και του κρατισμού, αλλά αποτελούν το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, δεν έχουμε τίποτα απολύτως κοινό! Τα συμφέροντά μας είναι εκ της υλικής πραγματικότητας αντίθετα.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανελίχθηκε στην εξουσία εξαγοράζοντας με κάλπικο τρόπο τις ελπίδες των καταπιεσμένων, υποσχόμενος έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, απονεκρώνοντας τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, ενσωματώνοντας και αφομοιώνοντας μάλιστα μεγάλο τμήμα τους. Στην εποχή των βίαιων αναδιαρθρώσεων που επιζητεί το κεφάλαιο για να ξεπεράσει τη δομική κρίση υπερσυσσώρευσης που γεννούν οι ίδιες οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού, η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί ξεπερασμένη και ασύμφορη συνταγή για το κεφάλαιο. Η ενδεικτική λύση για τους καπιταλιστές είναι η λεηλασία των πληβειακών στρωμάτων μέσα από νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Αν εμφανιστούν βέβαια εκρηκτικές κοινωνικές αντιστάσεις που απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο φασισμός επιστρατεύεται ως η τελευταία και πιο βάρβαρη εφεδρεία του κεφαλαίου, με το σενάριο, βέβαια, ενός γενικευμένου πολέμου εκτεταμένης ως και παγκόσμιας κλίμακας για την καταστροφή έμψυχων και άψυχων τμημάτων της παραγωγής και την επέκταση των αγορών να είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.
Όσο αποφεύγουμε τον αγώνα τόσο θα βιώνουμε την ήττα. Τα κεκτημένα που κερδήθηκαν με μακρόχρονους αγώνες, που δε μας χαρίστηκαν επ' ουδενί, «γίνονται καπνός» σε κάθε επόμενο γύρο της μνημονιακής αξιολόγησης. Η θηλιά στενεύει ακόμα περισσότερο στο λαιμό μας. Για να μη ζήσουμε σαν δούλοι και να μη γεράσουμε επαίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεσή μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Να οργανωθούμε σε σωματεία βάσης, τη στιγμή που ο γραφειοκρατικός-καθεστωτικός συνδικαλισμός αποτελεί τροχοπέδη για τους εργατικούς αγώνες, διότι αποτελεί έναν πόλο διαταξικής ειρήνης και συναίνεσης στις πολιτικές κοινωνικής και εργατικής εξόντωσης, ενώ την ίδια στιγμή συντηρούνται παρασιτικά «επαγγελματίες συνδικαλιστές» και χτίζονται πολιτικές καριέρες από επίδοξους αριβιστές πάνω στις πλάτες των εργατών. Να κάνουμε λοιπόν τον συνδικαλισμό αδιάλλακτο και μαχητικό, επικίνδυνο για τα αφεντικά, τις γενικές απεργίες, διαρκείας και όχι θεαματικές τουφεκιές στον αέρα για να ολοκληρωθεί η συνδικαλιστική υποχρέωση.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, μέσα από την ακηδεμόνευτη κοινωνική και ταξική οργάνωση και αντεπίθεση από τη βάση, χωρίς ηγέτες και αντιπροσώπους, ο μετασχηματισμός των υπαρχουσών παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων, διέρχεται μέσα από την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού δια της κοινωνικής επανάστασης. Για να φτιάξουμε έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους. Έναν κόσμο όπου ο καθένας θα παράγει ανάλογα με τις δυνατότητές του και θα λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Έναν κόσμο όπου θα παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, φύσης από άνθρωπο και η εξουσία ανθρώπου πάνω σε άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πανανθρώπινης χειραφέτησης, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, όπου οι ομοσπονδίες των αυτοδιευθυνόμενων κομμούνων και των ελεύθερων ενώσεων των παραγωγών θα συγκροτήσουν μια παγκόσμια συνομοσπονδία, που θα υπερβεί το βάρβαρο οργανωτικό μοντέλο κοινωνικής διάρθρωσης που συγκροτούν το κράτος και ο καπιταλισμός, με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη και ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών της ανθρώπινης προσωπικότητας.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ 3ης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΘΗΝΑ:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ: 11.00 ΜΟΥΣΕΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
ΠΟΡΕΙΑ
10:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:
ΠΟΡΕΙΑ
10:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
συμμετέχουμε στο κοινό αναρχικό μπλοκ

Αναρχική Ομοσπονδία

πηγή : http://anarchist-federation.gr/archives/1645


1 2 3 4

syntonismos_apergia

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο

Όλοι στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη

στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 09:30

Για την Απεργία και για την Αντεπίθεση των εργαζομένων

Η επίθεση συνεχίζεται - πάλι πληρώνει ο λαός!

Θα 'λεγε κανείς πως "χειρότερα δε γίνεται" και πως μάλλον "δε πάει άλλο"! Η ελληνική κυβέρνηση όμως, η Ε.Ε. και το ελληνικό κι ευρωπαϊκό κεφάλαιο, φαίνεται να έχουν αντίθετη γνώμη! Διανύουμε πλέον τη 3η αξιολόγηση η οποία έρχεται να φέρει μια σειρά από νέα μέτρα! Μέτρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων της ζωής μας και με έναν κάθε άλλο παρά πρωτότυπο τρόπο, την υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο! Ο αντιαπεργιακός νόμος, η αντεργατική προώθηση της αξιολόγησης δομών και εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο, οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση με έμφαση στις αλλαγές στο Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών αναδιαρθρώσεων για πιο γρήγορη εφαρμογή των μέτρων για παραπέρα μεγάλη και άμεση μείωση των συντάξεων (νέες περικοπές προνομιακών και οικογενειακών επιδομάτων), τα νέα μέτρα ενίσχυσης της φορολεηλασίας, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η μείωση του αφορολόγητου είναι, μόνο κάποια από τα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου. Και όλα αυτά στο φόντο των τραγικών γεγονότων στην Μάνδρα της Αττικής που ανέδειξε την χρόνια κυβερνητική και κρατική αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού στις φτωχογειτονιές.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν ικανοποίησε την ελπίδα που υποσχόταν, αλλά συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε αρμονία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ψηφίζει μνημόνια, λέει ψέματα ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα ενώ ουσιαστικά έχει ήδη συμφωνήσει με τους "θεσμούς", επιβάλλει τους πλειστηριασμούς χτυπώντας όλους όσους και όσες αντιστέκονται (βλέπε όργιο καταστολής στην «επίσημη πρώτη» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία για να συνεχίζει να δολοφονεί το λαό της Υεμένης. Και την ώρα που κόβει τους μισθούς και τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, κλείνει συμφωνίες 2,5 δις για πολεμικά αεροπλάνα!

Τα νέα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση της δυνατότητας υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων-ειδικά στην ενέργεια, επέκταση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. O ΣΕΒ μάλιστα, προτείνει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και «μισθούς» σε κουπόνια…

Και όλα αυτά φορτώνονται στα προηγούμενα μέτρα που είτε έχουν ήδη εφαρμοστεί, είτε εφαρμόζονται σταδιακά, προκαλώντας τραγικές συνέπειες.

Η προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης για δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2% μέχρι το 2060 θα φέρνει συνέχεια νέα μέτρα και μνημόνια, είτε τα ονομάζουν έτσι, είτε όχι.

Και την ίδια στιγμή βλέπουμε να καταπατώνται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Από την ανελευθερία στους χώρους δουλειάς και τις δικαστικές διώξεις στους αγωνιστές (κίνημα στις Σκουριές, διώξεις εναντίων αγωνιστών που συμμετέχουν στους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Θεσσαλονίκη κ.α.) μέχρι και στην απαράδεκτη φυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή. Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με τα μέτρα που έρχονται απέναντι στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στο να χτυπήσουν το κίνημα και τους αγώνες.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς! "Να πάει αλλιώς!"

Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, τα πρωτοβάθμια σωματεία και κάθε οργάνωση των εργαζομένων και του λαού, είναι ανάγκη να δώσουμε μια συλλογική και αγωνιστική απάντηση στις επιθέσεις που δεχόμαστε! Πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε επιμέρους ζήτημα και σε όλα μαζί!

Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην απεργία και θα το εξασκούμε όσο πιο συχνά μπορούμε! Θέλουν να παρέμβουν στην εσωτερική ζωή των σωματείων μας, θέτοντας ως κριτήριο την απαρτία 50% για προκήρυξη απεργίας. Εμείς θέλουμε δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και ελεύθερο μαζικό συνδικαλισμό, θέλουμε σωματεία ανεξάρτητα από το κράτος, τους εργοδότες και τους δικαστές, δε θέλουμε κανέναν περιορισμό στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων.

Θα παλέψουμε όχι μόνο ενάντια στα μέτρα ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και για νέες Συλλογικές Συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας! Θα παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στο αίσχος των απλήρωτων μισθών-αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ενάντια συνολικά στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Να αντισταθούμε αποφασιστικά στις αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο, που πυρήνας τους είναι το προχώρημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Υπερασπίζουμε και κλιμακώνουμε τον σκληρό αγώνα της πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων που αρνήθηκαν την αξιολόγηση.

Να υπερασπιστούμε τη λαϊκή κατοικία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, είτε είναι ηλεκτρονικοί είτε όχι!

Να αγωνιστούμε ενάντια στην επέκταση, γενίκευση και εμπέδωση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας, μέσα από διάφορα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στα "μπλοκάκια", στην «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία. Δουλειά με δικαιώματα, ενιαίες σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους.

Είμαστε απέναντι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις, εξοπλιστικά προγράμματα και συμμετοχή σε πολέμους. Ούτε ευρώ για αεροπλάνα και όπλα, ούτε σπιθαμή για βάσεις και πυρηνικά στη χώρα μας και τη γειτονιά μας. Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις, καμία εμπλοκή στις επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.

Απεργία!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΕΒ και οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Γι αυτό και η τροπολογία αφήνει στο απυρόβλητο τον γραφειοκρατικό υποταγμένο συνδικαλισμό.

Η ΓΣΕΕ έχει πάρει εδώ και χρόνια σαφή θέση δίπλα στον ΣΕΒ και απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων ενώ η ΑΔΕΔΥ δε θέλει να οδηγήσει τον αγώνα σε ρήξη με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Οι επετειακές απεργίες που προκηρύσσουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ λίγες μέρες πριν ψηφιστούν τα μέτρα δεν μπορούν να φέρουν νίκες. Χρειαζόμαστε απεργίες διαρκείας που θα πιέσουν πραγματικά κυβερνήσεις και εργοδότες και που θα φέρουν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους.

Κάθε απεργία όμως, όποιος κι αν είναι ο λόγος που την προκήρυξε η γραφειοκρατική ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είναι μια ευκαιρία για μας, για να βγούμε ξανά στο δρόμο, για να παλέψουμε μαζί για τα αιτήματά μας! Γι' αυτό καλούμε και οργανώνουμε στους χώρους μας την απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

  • Όλοι στην πανεργατική απεργία Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 09:30!
  • Στηρίζουμε κάθε επιμέρους αγώνα: τους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τους αγώνες των εργαζόμενων στον ΟΤΕ, τις αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις!
  • Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων χώρων και στηρίζουμε τις δράσεις τους. Κάθε απόπειρα της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων θα μας βρίσκει απέναντί της!

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2017/12/13/%...


1 2 3 4

Ρουβίκωνας: Απεργία Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Όταν καταστρατηγείται το παρόν και το μέλλον μας,
απαντάμε με τους συλλογικούς μας αγώνες.
Έχουμε να κερδίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο!
Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε την άρση ακόμη και των πιο στοιχειωδών εργατικών κατακτήσεων. Πάγια εργασιακά κεκτημένα καταστρατηγήθηκαν και επιδιώχτηκε η επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ παρακολουθήσαμε να χτίζεται το χειρότερο εργασιακό παρόν από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά.
Με άλλοθι την κρίση και την αποπληρωμή του χρέους πετσοκόβονται διαρκώς μισθοί και συντάξεις, επιδιώκεται η παγίωση ελαστικών και απλήρωτων θέσεων εργασίας, οι απολύσεις απελευθερώνονται και η ανεργία εκτινάσσεται. Οι Συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, όπως και το 8ωρο,
ενώ την ίδια στιγμή που οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες
ποινικοποιούνται και καταστέλλονται, η εργοδοτική βία εντείνεται και
νομιμοποιείται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών, κοινωνικά αγαθά, όπως η παιδεία και η υγεία διαλύονται. Το ρεύμα και το νερό, ακόμη και η κατοικία μετατρέπονται σε προνόμια για λίγους. Παράλληλα ξεπουλιέται ότι έχει απομείνει από τα δημόσια κοινωνικά αγαθά με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πεδίου κερδοφορίας.
Και το βαρέλι δεν έχει πάτο… Νέα, σκληρότερα μέτρα έρχονται να
προστεθούν σε όλα τα παραπάνω…
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν νέο προϋπολογισμό λιτότητας, στον οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μέτρα όπως η κατάργηση ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ, η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η θέσπιση φραγών στη συνδικαλιστική δράση με τη θεσμοθέτηση όρων που κάνουν πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα των πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων να μπορούν
να την κηρύσσουν.
"Οι χορτάτοι μιλούν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα έρθουν"… εξήγγειλαν νέα μέτρα… Οι συλλογικοί μας αγώνες θα κρίνουν την έκβαση της μάχης. Έχουμε εκείνο που δε τους σηκώνει, έχουμε το μέλλον.
Δε μας σέβονται, πρέπει να μάθουν να μας φοβούνται. Κι όσο παραμένουμε χύμα, παραιτημένοι/ες, στην έρημο της συλλογικής αμηχανίας και ατομικής διαχείρησης των πληγμάτων δεν θα γίνουμε ποτέ άξιοι/ες αυτού του φόβου.
Μόνο με τη συμμετοχή και την οργάνωση το μέλλον που έχουμε θα αποκτήσει υποσταση. Ο δρόμος μας είναι στον δρόμο.

Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις…
…Αν δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει!
Η ομορφιά είναι στους δρόμους, η ελπίδα στους αγώνες!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ:
11.00 ΜΟΥΣΕΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
ΠΟΡΕΙΑ
10:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:
ΠΟΡΕΙΑ
10:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
συμμετέχουμε στο κοινό αναρχικό μπλοκ

Ρουβίκωνας, μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1581461/


1 2 3 4

Πανεργατική απεργία

Στην εργασιακή ζούγκλα

κανείς μόνος του δεν θα γλυτώσει

Ενώ η φούσκα της ελπίδας έσκασε και ταυτόχρονα τα ΜΜΕ εξακολουθούν να ευαγγελίζονται την ανάπτυξη, η πραγματικότητα που βιώνουμε συνεχίζει να εξελίσσεται προς το χειρότερο. O κανόνας , που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι γύρω μας, περιλαμβάνει εργατικά ατυχήματα - δολοφονίες , όπως πρόσφατα του ντελιβερά στην Ιεράπετρα, θάνατοι συμβασιούχων εργαζομένων στο δήμο, λαστιχένια ωράρια εργασίας και εξαντλητικές απλήρωτες υπερωρίες, με αποκορύφωμα εμπορικές φιέστες τύπου "Black Friday". Επιπρόσθετα, ο ρόλος της γυναίκας εργάτριας έρχεται πακέτο με μειωμένο μισθό και δικαιώματα, σεξιστικές επιθέσεις και εκβιασμούς από αφεντικά, αλλά και την παράσταση σε ένα χαρακτήρα επικοινωνιακό και ευπαρουσίαστο. Η ανεργία καλπάζει, αφού πάνω από το μισό του πληθυσμού παραμένει άνεργο ή ημι-απασχολείται σε πεντάμηνα και άλλου είδους επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.

Η εξουσία και τα αφεντικά, βρίσκοντας ως δικαιολογία τις απαιτήσεις των θεσμών της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχουν διαλύσει οποιοδήποτε πλαίσιο περιόριζε την εργοδοτική ασυδοσία. Οι ίδιοι λένε πως «ελευθερία έχουμε», άρα σε όποιον δεν αρέσει να δουλεύει μαύρα, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, χωρίς ατομικά μέσα προστασίας και χωρίς επιδόματα, «μπορεί να αναζητήσει αλλού εργασία», δηλαδή στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν δημιουργήσει και τόσο τους εξυπηρετεί. Θέλουν μια δεξαμενή ανέργων και εξαθλιωμένων, πειθήνιων εργατών να πουλήσουν τη δύναμη τους στο μικρότερο κόστος. Και αυτό γιατί η δημιουργία του κεφαλαίου γίνεται από την υφαρπαγή της παραγόμενης αξίας του εργάτη, τη μείωση του μισθού του, τη στέρηση των αναγκαίων για την επιβίωση, τη στέρηση της ελευθερίας του και την απομύζηση της ουσίας του. Ο στόχος τους είναι η υποτίμηση της εργατικής δύναμης και η απομόνωση του εργάτη, ώστε να δυσκολέψουν τη συλλογικοποίηση των ταξικών συμφερόντων μας, και οι τρόποι για να το πετύχουν πολλοί, όπως η παρεμπόδιση της κήρυξης απεργίας, η απλήρωτη εργασία, η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, η εξαφάνιση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο θεσμικός συνδικαλισμός έχει δείξει πως τα μόνα συμφέροντα που προστατεύει είναι αυτά των αφεντικών. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σήμερα αποτελεί ένα φυτώριο παραγωγής βουλευτών για την εκάστοτε κυβέρνηση, σπιλώνοντας την ιστορία του εργατικού κινήματος του Ηρακλείου, όπως η απεργία του 1935 που είχε εφτά νεκρούς εργάτες, δολοφονημένους από τις σφαίρες της χωροφυλακής. Οι πρακτικές των αφεντικών στο Ηράκλειο έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν part-time και εποχιακά, ενώ οι συνθήκες εργασίας στην γαλέρα του τουρισμού είναι χειρότερες από ποτέ. Το μέλλον που σχεδιάζουν για μας είναι να είμαστε επισφαλώς εργαζόμενοι ή άνεργοι, ημι-απασχολούμενοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, περιμένοντας τα κοινωνικά τους επιδόματα για να επιβιώσουμε. Υπάρχει, όμως, ένας συνδικαλισμός που φοβούνται τα αφεντικά και είναι αυτός των "από τα κάτω" σε σωματεία βάσης και εργατικές συνελεύσεις. Ιστορικά νικηφόροι είναι μόνο οι αδιαμεσολάβητοι ταξικοί αγώνες.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Όλοι μαζί να δούμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε με τους συναδέλφους μας, να αρχίσουμε να συζητάμε για τα κοινά προβλήματά μας και στην συνέχεια να οργανωθούμε ώστε να τα αντιμετωπίσουμε.

ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Κατάληψη Ευαγγελισμού

πηγή : https://evagelismos.squat.gr/?p=3364