Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στις 20.00

Εκδήλωση «Είμαστε όλοι μετανάστες»

Συζήτηση & προβολή ντοκιμαντέρ

H 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Επιπλέον, φέτος η 18η Δεκέμβρη ορίστηκε ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στο σκλαβοπάζαρο στην Λιβύη, καθώς και ως πανελλαδική ημέρα δράσης για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Με αφορμή τα παραπάνω, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 8.00μμ, ο Χώρος Κινημάτων- Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33) διοργανώνει την εκδήλωση «Είμαστε όλοι μετανάστες». Στην εκδήλωση θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου μισής ώρα το καθένα, ενώ θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση την οποία θα ανοίξει μέλος του Στεκιού.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη Λιβύη, όπου σήμερα, με την στήριξη της ΕΕ, η χώρα έχει μετατραπεί σε κόλαση για χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που αναζητούν σωτηρία και διέξοδο στη Μεσόγειο από τους πολέμους που εξελίσσονται στις χώρες της Αφρικής και στην Υεμένη και οι οποίοι εγκλωβίζονται και πωλούνται ως σκλάβοι σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Οι μαρτυρίες όσων γλυτώνουν και οι εικόνες φρίκης που μεταδίδονται από τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη στοιχειώνουν την «πολιτισμένη» δύση.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, με τίτλο No passport της Νίνας Γεωργιάδου, αναφέρεται στους πρόσφυγες, κυρίως της Συρίας, και συνοψίζει τα γιατί ενός ακόμα βρώμικου πολέμου. Η δημιουργός, στο όνομα των 3.500 Καλύμνιων -καθώς και χιλιάδων άλλων από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα- που βρήκαν καταφύγιο στη Γάζα και τη Συρία στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, μέσα από τον φακό προσεγγίζει τον πόλεμο με οικονομικά μέσα και τον πόλεμο με όπλα, οι οποίοι μπορεί μεν να διεξάγονται σε διαφορετικά πεδία μαχών, επιφέρουν όμως και οι δύο την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Βόλος, 17/12/2017

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Δεκέμβριος 20h