Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 στις 9.00 πμ

Δικαστήριο για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων των καθαριστ(ρι)ών από τα ΙΚΑ

Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα των απλήρωτων καθαριστ(ρι)ών από τα ΙΚΑ

Μετά από 7 μήνες διεκδίκησης των δεδουλευμένων ,παρεμβάσεων στους χώρους εργασίας και καλεσμένων παρεμβάσεων στα ΙΚΑ Ζωγράφου και Ομονοίας, στις 5/10/17 πήγαμε το αφεντικό στα δικαστήρια. Εκεί θα εκδικαζόταν η μήνυση που είχε κατατεθεί από τους/τις απλήρωτους/ες καθαριστ(ρι)ες κατά του αφεντικού τους, εργολάβου Μουρτζή, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων .

Στο πλευρό μας βρέθηκαν σύντροφοι/συντρόφισσες οι οποίοι είχαν στηρίξει τον αγώνα αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιλαμβανόμενες/οι πως το μόνο μας όπλο απέναντι στα αφεντικά είναι η οργάνωση από τα κάτω, η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Απέναντί μας στεκόταν η δικηγόρος του Μουρτζή. Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε καν. Η δικηγόρος υποστήριζε ότι η απουσία του Μουρτζή οφειλόταν στην «κακή ψυχολογική του κατάσταση», η οποία δήθεν είχε προκληθεί από «ανακοινώσεις και φέιγ βολάν που μοιράζονταν στους χώρους εργασίας», εννοώντας τις προκηρύξεις που στοχοποιούσαν τις μαφιόζικες πρακτικές του. Το επιχείρημα αυτό μας έδειξε την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης μας στους χώρους εργασίας .Προκειμένου ο Μουρτζής να αποφύγει την καταβολή των δεδουλευμένων, η εν λόγω κυρία ζήτησε αναβολή της δίκης, βασιζόμενη σε δύο ακόμη ανυπόστατα επιχειρήματα: ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για τη δίκη και ότι ο πελάτης είχε δείξει καλή πίστη προτείνοντάς μας «συμβιβασμό». Έναν εικονικό συμβιβασμό που προφανώς δεν δεχτήκαμε, καθώς το αφεντικό δεσμευόταν ότι θα μας πληρώσει όταν θα τον πληρώσει το ΙΚΑ, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούσε εξαρχής. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τέτοιους «συμβιβασμούς» χρησιμοποιούν τα αφεντικά ως ένδειξη καλής θέλησης στα δικαστήρια, για να παρατείνουν ες αεί τις διαδικασίες και με τις συνεχείς αναβολές να κερδίζουν χρόνο και να αποθαρρύνουν τους/τις εραζομένους/ες, οι οποίοι/ες μέσω των μακροχρόνιων αυτών διαδικασιών τα παρατάνε. Το αφεντικό όμως δεν αρκέστηκε στον «συμβιβασμό» και βλέποντας ότι τον αρνηθήκαμε, φρόντισε να μας απειλήσει και με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, μία ξεκάθαρη προσπάθεια καταστολής και αποσυλλογικοποίησης του αγώνα μας.

Φυσικά, η δικηγόρος του Μουρτζή πήρε την αναβολή χωρίς πολλά πολλά. Αρχικά, μάλιστα, η δίκη αναβλήθηκε για το Γενάρη του 2019.Θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι τέτοιοι θεσμοί δεν είναι προς το συμφέρον μας, όμως η προσφυγή σ' αυτούς είναι ένας ακόμη τρόπος πίεσης, προκειμένου να πληρωθούμε και γι' αυτό δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε, αλλά πρέπει να τους εξαντλήσουμε.

Μετά από πίεσή μας μέσω του δικηγόρου μας, η δικάσιμος ορίστηκε εν τέλει για τις 11/1/2018. Ξέρουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση μεταξύ των εργαζομένων, στην αλληλεγγύη και στη συλλογική αντίσταση ενάντια στα αφεντικά. Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας. Σπάμε το φόβο συλλογικά. Η παρουσία μας στα δικαστήρια οφείλει να είναι μια μαζική, δυναμική απάντηση στη εργοδοτική τρομοκρατία.

Ο αγώνας για τα δεδουλευμένα είναι αγώνας ενάντια στο φόβο

Καλούμε την Πέμπτη 11 Γενάρη να στηρίξετε τον αγώνα των απλήρωτων καθαριστριών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 9πμ.

Πρωτοβουλία για τους/τις απλήρωτους/ες καθαριστές/στριες του ΙΚΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Ιανουάριος 20h